Mămici, nu mai duceți copiii mici la mall!

Mă țin să scriu acest articol de anul trecut, dar pentru că această perioadă e din ce în ce mai inflamată, gripa și răcelile sunt la ordinea zilei, mi-am făcut timp să îl scriu acum. Înainte de sărbători, am văzut părinți cu bebeluși de două săptămâni la mall și am fost foarte contrariată și îngrijorată, așa că mi se pare că e esențial ca mămicile să știe la ce periocole se expun bebelușii în mall.

Încă de pe vremea în care Alex era mic, mama mă bătea la cap că nu are ce să caute la mall unde, în locurile de joacă sunt foarte mulți copii. Din păcate, Alesia este mare fan al acestor locuri de joacă din mall, dar în niciun caz nu o duc acolo în perioadele foarte aglomerate (cum ar fi înainte de sărbători, vacanțe sau în perioada rece în care gripa este în plin sezon).  Alex și Alesia au reușit să nu răcească, dar cea mai mare grijă a mea acum este Nicholas, care ese foarte mic și sistemul lui de apărare este imatur.

Pericolul mall-urilor pentru copiii e o problemă care pe mine chiar mă macină și am vrut să știu părerea specialistului. Am stat de vorbă nu cu unul, ci cu doi medici și, în urma discuțiilor concluzia este aceeași: mămici, nu mai duceți copiii mici la mall!

De ce nu trebuie să ducem copiii mici la mall?

Mall-urile sunt printre cele mai periculoase locuri atunci când vine vorba de răspândirea virușilor. În mall-uri se folosește instalația mecanică centralizată, care este teoretic cea mai bună metodă de ventilare a unei încăperi. Aerul din mall este mereu același, doar că se trece prin niște filtre. În momentul în care ai o ventilație mecanică centralizată, la câteva luni ești obligat să speli filtrele și la câțiva ani să le schimbi. Nu cred că există nicio instituție sau magazin în care aceste filtre să fie schimbate atât de des. Și atunci, eu vin cu bebelușul la mall, în fața mea vine un copil care este răcit, strănută, tușește și împrăștie particule încărcate cu virsul sau bacteria respectivă. Eu, ca adult, am trecut, însă copiii în cărucior sunt la un nivel jos, particulele încărcate cu virus ajung la ei și uite așa am mers la mall cu sugarul și m-am ales cu răceala.

În această perioadă cu viroză și epidemii de gripă e bine să se evite contactul cu aglomerațiile închise (mall-uri, supermarket-uri, locurile de joacă pentru copii). Locurile de joacă pentru copiii sunt foarte periculoase, pentru că pe toate jucăriile respective sunt secreții; în timp ce se joacă, copilul strănută, tușește. Copiii noștri vin și ei în contact cu aceleași jucării, apoi duc mâna la guriță, la ochi și virusul s-a transmis.

FOLLOW ME

Nu ducem bebelușii la mall, mai ales în perioada de vârf în care predomină infecțiile respiratorii. Ieșim afară, dar atât. – Dr. Pediatru Irina Antonescu, Regina Maria.

Copiii mai mari, școlarii, au o imunitate mai bună?

Da, imunitatea unui copil crește exponențial de la vârsta de nou-născut până la un copil de vârstă școlară. Un școlar are imunitate mai puternică decât a unui preșcolar sau a unui sugar și atunci el se apară mai bine, pentru că deja a intrat în contact cu acei germeni. Nu înseamnă că nu mai face anumite infecții, dar face o formă mai ușoară. Cu cât e mai mare, cu atât apărarea este mai bună.Dr. Pediatru Irina Antonescu, Regina Maria.

Există o vârstă la care sunt în afara oricărui pericol sau indiferent de vârsta copilului mall-ul este de evitat?

Putem să evităm perioadele acestea de vârf ale virozelor respiratorii și să ținem cont și de imunitatea copilului. Putem să nu stăm acolo foarte mult, să evităm spațiile de joacă. Dacă copilul este mai sensibil sau dacă e bolnav, atunci trebuie să avem mai multă grijă. Normal că asta nu înseamnă că trebuie să se închidă mall-ul, dar nici să fie considerat cel mai plăcut loc pentru petrecerea timpului și să ne riscăm sănătatea. Nu există o vârstă sigură, depinde mult de imunitatea copilului, de statusul nutrițional, de foarte mulți factori. Unii copii răcesc foarte repede, alții sunt mai rezistenți, dar în primii ani de viață sistemul lor imunitar e foarte puțin dezvoltat și copilul poate contacta viroze respiratorii, așa că bebelușii cu siguranță nu ar trebui duși în mall. Dr Vișan Angelica, medic primar în boli infecțioase

Medicii ne sfătuiesc să nu ducem copiii în spațiile aglomerate, cu atât mai puțin la mall, măcar în această perioadă în care virozele respiratorii sunt o adevărată problemă și există deja sute de copii internați din cauza răcelilor.

Le înțeleg perfect pe mămici, care simt nevoia să se relaxeze și vor să mai iasă din casă, dar bebeblușul nu are ce să caute în acestă perioadă cu noi la mall sau în alte spații aglomerate. Lăsați-l cu bunica, cu tăticul și mergeți apoi liniștite unde aveți nevoie. 🙂

Mai multe informații despre răceală și gripă puteți găsi în eBook-ul 15 sfaturi ale medicilor pediatri pentru prevenirea și tratarea răcelilor de sezon pe care îl puteți descărca GRATUIT.

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

0 comentarii pe “Mămici, nu mai duceți copiii mici la mall!

 1. Elena Ramona Sovoiu says:

  Sunt de acord cu tine, si eu il feresc de locuri foarte aglomerate, l-am luat la mall doar cand a fost nevoie sa ii cumparam ceva de incaltat, pentru ca e mai dificil sa iei asa fara a le proba

 2. Bianca says:

  Sunt total deacord cu tine nici eu nu duc bebele in mall il scot in fiecare zi cate un pic afara la aer curat si atât, daca am de mers undeva o las cu bica.😊

 3. Elena Ramona Sovoiu says:

  Isi doreste foarte mult Eduard sa mergem si as vrea sa ii fac aceasta bucurie desi stau si cu teama sa nu luam vreun virus microb 😣

 4. Elena Ramona Sovoiu says:

  Am fost ieri la mall, si am vazut asa multi copii, chiar si bolnavi care tuseau foarte tare😣 nu inteleg de ce fac asta parintii sincer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.