Ştiu că a venit toamna când…fac mere coapte

mere_coapte-8267079

Știu că a venit toamna…

…din momentul în care pe tarabele din piață apar merele, perele, strugurii și…dovlecii. Și mai știu că a venit toamna din clipa în care la noi pe balcon îți fac apariția coșurile cu fructele şi legumele crescute de Alex în grădinița lui.

nutritie-7468035

Poate şi la voi e la fel. La noi, toamna înseamnă şi gutui sau mere coapte, nişte must bun adus de la ţară şi consumat cu grijă – să nu care-cumva să avem dureri de stomac, plăcintă cu dovleac, zacuscă şi ceva nuci pline de magneziu.

Sunt convinsă că murături deja aţi pus, compoturile stau cuminţi în beci sau debara, ardeii sunt la uscat dar…miresmele toamnei înseamnă şi mere coapte pentru mine. Când eram mici, la bunici, înşfăcam fructele din copaci şi uneori, când se curăţa curtea şi se ardeau frunzele uscate, aruncam şi noi nişte mere şi nişte cartofi în jar, ne uitam cu grijă cum se coc pe o parte şi pe cealaltă, iar aromele călduţe şi dulci erau semne clare că…bunătăţile sunt aproape gata.

Mai târziu, am descoperit că ai mei copii mă moştenesc şi sunt, la rândul lor, fanii fructelor coapte. Aşa că am adaptat vremurilor noastre joaca din copilărie, am adăugat puţin glamour şi, să vă soun drept, au ieşit nişte reţete grozave. Numai bune de uimit prichindeii. Şi nu numai.

MERE CU CIOCOLATĂ ŞI MIGDALE

FOLLOW ME

chocolatealmond-3762415

Din patru mere cărora le tăiem capacul, un sfert de cană de unt, un sfert de cană de nucă de cocos, trei linguri de migdale mărunţite, trei linguri de ciocolată neagră rasă, patru linguri de sirop de arţar, iese un tablou perfect de toamnă.

Presăraţi-le deasupra mărului tăiat, puneţi la cuptor pentru 15 minute, după ce aţi învelit tava cu folie de gătit. Mai lăsaţi încă cinci minute după ce aţi înlăturat folia.

În cazul în care doriţi să vă jucaţi cu aromele, încercaţi şi cu zmeură, miere, granola, scorţişoară, seminţe de pin, struguri sau stafide.

Simplu, frumos, bun! ACUM!

S-ar putea să vă placă şi budinca de chia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.