Nu-i interzice copilului criza de furie, dacă tu nu o controlezi pe a ta

Când a fost ultima dată când te-ai enervat? Statisticile spun că, dacă citeşti acest articol pe la prânz, şansele sunt de peste 50% să fii deja nervoasă. Vei spune ca te simţi copleşită, neînţeleasă, obosită și stresată de miile de task-uri la care trebuie să răspunzi. Te înţeleg și e normal…

Zilnic primesc de la mame întrebări referitoare la crizele de furie ale copiilor. Întrebarea este, de fiecare data aceeaşi: cum opresc criza de furie a copilului meu? Sunt variante mai uşoare și variante mai grave. Câteodată, cei mici par a avea resurse inepuizabile de a ne pune la încercare nervii. Ore în șir de „nu vreau”, „nu am chef” pot eroda și cei mai puternici nervi ai celui mai calm părinte. Atunci clacăm, neputincioşi, în fața propriilor sentimente și începem să ridicăm vocea. Ţipetele mamelor sunt deja o regulă în multe case iar sentimentul de vină care le ia locul este la fel de mare. Ştii ca ai greşit rezolvând un conflict cu un ţipăt dar ai și un motiv pentru asta: nu mai poți.

De ce părinţii au tot dreptul sa se enerveze dar ne lipsim copiii de această supapă?

La fel ca și în cazul tău, țipetele unui copil sunt o supapă prin care el îşi eliberează frustrarea sau neputinţa. Alteori pur și simplu nu înţeleg limitele. Trebuie să îi ajutăm, oricare ar fi situația. Știu că ai citit prea multe articole pe tema asta, de aceea am apelat la specialiști pentru a înţelege mai bine cum putem gestiona crizele de furie ale celor mici. Încearcă să pui în aplicare unul dintre sfaturile lor în fiecare zi și spune-mi dacă ai avut rezultate.

Înainte de a intra, seara, în casă fă un exerciţiu de respiraţie. Stai în maşină sau la ușă pentru 1 minut. Închide ochii și respiră adânc. Imaginează-ţi că tot stresul din timpul zilei se risipeşte. Până la urmă, problemele de la serviciu trebuie să rămână acolo, măcar de dragul celor mici. Nu vei putea să le rezolvi dacă țipi la ei, deci la fel de bine poţi renunţa la ele pentru câteva ore.

Nu anticipa problemele. Aproape involuntar intrăm în casă cu frica de a mai gestiona încă o dramă… „cine ştie ce note a mai luat”, „iar o sa facă mofturi la masă” și uită-l pe celebrul „nu mai pot”. Dacă te gândeşti că va fi o zi proastă, şansele sunt destul de mari ca gândul tău să se materializeze.

Nu proiecta nemulţumirile tale asupra lui. Deseori părinţii tind sa îşi proiectele frica de eşec asupra copilului. El trebuie sa fie ce nu ai fost tu sau mai mult decât ai fost tu. Doar că nu îi explici asta, ci doar îi comunici imperativ că trebuie să facă aşa cum îi spui tu. Frustrarea copilului poate atinge cote maxime dacă i se spune să facă ceva fără să înţeleagă de ce.

FOLLOW ME

Dacă totuşi ai avut o zi în care ai epuizat resursele de energie și de empatie, nu te încăpăţâna să le depăşeşti. Sigur vei genera un conflict. Ia-ţi puțin timp pentru tine, roagă-ţi soţul, mama, prietena să stea o oră cu copilul. Dacă este suficient de mare îl poţi ruga să îţi aloce o ora în care sa nu te suprasolicite cu întrebări și cereri. Negociază! Până la urmă, îi negociezi și lui liniștea. Știu, vei spune că nu îţi permiţi o oră, că treburile aşteaptă, că lecţiile nu pot fi amânate. Dar eşti sigură că vrei să le faci prost pe toate în loc să faci unul sau două bine?

Copilul tău nu îşi va aminti ce mâncare ai gătit azi dar sigur îi va aminti dacă aţi râs la masă.

Hai să mergem pe premisa că nimic din ce am scris mai sus nu a funcţionat. Ai ţipat din nou la copil. Explică-i de ce ai făcut asta. Spune-i cum te-ai simţit când ai ales sa ridici tonul. Vei genera un canal de comunicare pe care el îl va folosi ca sa îţi explice cum se simte atunci când alege să țipe la rândul lui. Pe canalul meu de YouTube găsiți și un video pe această temă:

Nu există reţete de succes. Viaţa este copleşitoare pentru noi toţi dar sunt și momente în care facem greșeala de a vărsa propriile noastre frustrări pe cei apropiați. Pe nedrept, aș completa. Dar gândește-te că tu ai mai multe resurse de a gestiona momentele de furie decât copilul tău. Ai putea să îl ajuți să le înțeleagă, vindecându-vă amândoi.

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Dacă vrei să fii mereu la curent cu ceea ce postez, te invit:

1. Să mă urmărești pe INSTAGRAM – Aici răspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc

2. Să te abonezi la canalul meu de YOUTUBE

3. Să dai like paginii mele de FACEBOOK

4. Să te înscrii în grupul MĂMICI ȘI COPII FERICIȚI

0 comentarii pe “Nu-i interzice copilului criza de furie, dacă tu nu o controlezi pe a ta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.