Nu mănânci în același timp cu copilul tău? Iată de ce nu ar trebui să mai faci asta

Mesele în familie au fost întotdeauna modalitatea de a-i strânge în jurul nostru pe toți cei dragi, dar și cel mai puternic limbaj de iubire al mamei mele, care până în ziua de astăzi îmi trimite mâncare la pachet pentru copii. 

I-a făcut întotdeauna plăcere să gătească, o face extraordinar de bine și ne-a transmis mie și surorii mele această pasiune.

De la ea am învățat să gătesc, dar tot ea a fost și motivul pentru care am gătit foarte rar. Am locuit cu ea de când era Bibi mic și ea era cea care gătea mesele principale. Pentru mine a rămas o pasiune și experimentam mereu rețete mai interesante, încercând să fac mâncarea cât mai atrăgătoare pentru copii, dar ea era experta în ciorbe, tocănițe și pandișpan cu vișine. 

În 2020, mama s-a mutat la Sinaia și a trebuit să mă ocup numai eu de meniul familiei. Am făcut atunci și un experiment pe facebook, pentru că mi se părea că auzeam peste tot în jurul meu „nu știu ce să mai gătesc astăzi”. Câteva săptămâni am strâns alături de comunitatea mea idei de rețete rapide și am postat câteva filmulețe care s-au bucurat de un mare succes, semn că toată lumea avea nevoie de același lucru: inspirație.

Tot în perioada pandemiei am reușit să păstrăm și obiceiul pierdut după care eu sufăr cel mai mult: mesele în familie. Cu un program atât de aglomerat, copii de diferite vârste și cu activități și programe diametral opuse, ne este imposibil să fim împreună la toate cele 3 mese principale ale zilei. În cele câteva luni în care am fost nevoiți să stăm în casă, am reușit să facem asta. Ajutam cu toții la pregătirea și strângerea mesei, mâncam împreună și, deși stăteam în bucătărie mai mult ca niciodată, începuse să îmi placă la nebunie. 

În momentul în care viețile noastre s-au întors la „normalitate” (varianta nouă de normalitate), haosul din jurul programului de masă s-a reinstalat. Micul-dejun și prânzul împreună ies total din discuție, le pregătesc pe rând pentru fiecare. La prânz, Alex și Alesia mănâncă la școală, așa că suntem doar eu și Nicho, dar ne-am impus să luăm cina împreună. Nu ne iese de fiecare dată, mai există și excepții, dar facem tot ce putem să ne iasă.

De ce țin foarte mult la mesele în familie

Pe lângă faptul că este un obicei pe care ni l-a insuflat mama mea, îmi place să îmi văd familia împreună. Când s-a născut Nicholas, abia așteptam să ajungem la etapa în care îl vom putea pune și pe el în scăunel lângă noi. Îmi dă un sentiment de siguranță să îi știu pe toți aproape, e momentul zilei în care reușim să povestim cum ne-a fost ziua, dar și cel mai bun prilej pentru a le forma copiilor o relație sănătoasă cu mâncarea.

Cum îi ajută pe copii mesele în familie

 

Mesele în familie sunt extrem de important pentru dezvoltarea emoțională a copiilor, dar și pentru consolidarea relațiilor dintre părinți și copii. Felul în care copiii vorbesc, se simt și se comportă e puternic influențat de modelul pe care îl au în familie. 

Dacă copiii mei l-au văzut pe tatăl lor mâncând cu plăcere fructe și legume, au preluat acest comportament. Copiii învață cel mai bine prin puterea exemplului. Încerc să nu pic în nicio extremă și îi las să se bucure de alimentele pe care le vor, dar mă asigur că le explic diferența între un șnițel de pui și un piept de pui pe grătar sau între o prăjitură de casă și o pungă de chipsuri. Le ofer informația, mai departe sunt liberi să aleagă. Dacă i-aș constrânge, ar alege direct alimentele interzise. Dacă le las dreptul de a decide (în limitele asigurării unui meniu echilibrat), le ofer și lor puterea și vor opta mai des pentru alegerea corectă.

Dacă ne-au văzut pe noi folosind tacâmurile și stând frumos la masă, au deprins cu ușurință regulile de bune maniere.

Dacă ne-au văzut vorbind și fiind receptivi, s-au deschis și ei mai mult în fața noastră și am consolidat relațiile de încredere. 

Cum să faci mese în familie mai plăcute

Setează un scop realist – așa cum e și cazul nostru, s-ar putea să nu puteți fi tot timpul împreună la masă. Alege un termen realist și începe să construiești de acolo.

Nu te complica prea tare – nu  e nevoie să ai trei feluri de mâncare la o masă. Asigură-te că aveți în farfurie alimente sănătoase, salate și legume de sezon și că preparatele sunt pe gustul celor dragi. Pentru a te asigura că nu mai face nimeni nazuri la mâncare, încearcă să te ajuți de un meniu săptămânal. Ai aici modelul meu. 

Implică familia lasă copiii să ajute la pregătirea și strângerea mesei. în felul acesta, mâncare li se va părea mai bună (fiind făcută de mânuțele lor) și vor deveni mai responsabili. 

Menține un mediu plăcut – la noi în familie nu există regula la masă nu se vorbește. Ne concentrăm doar pe faptul că nu se vorbește cu gura plină, dar încurajăm dialogul, pentru a crea un spațiu în care copiii să se simtă safe și să ne împărtășească gândurile lor. 

Creați un ambient relaxant – puneți niște muzică liniștitoare, așezați o vază cu flori pe masă, aprindeți o lumânare parfumată, orice vă ajută să creați o atmosferă plăcută este binevenit. 

Weekendul e momentul în care reușim să avem cele mai multe mese împreună, dar și cel cu meniul preferat al copiilor. Când ai o familie mare, ca să nu te lovești tot timpul de „eu nu vreau asta”, „mie nu îmi place asta”, trebuie să înveți să te organizezi și să negociezi, ca toată lumea să fie mulțumită la final. Postând mereu ce gătesc am văzut că interesul pe acest acest subiect este foarte ridicat, mai ales când vine vorba de meniul copiilor, așa că am pus la cale un nou giumbușluc pentru a veni în ajutorul mămicilor. 

Primul loc în care anunț noile mele proiecte este contul de instagram, unde nu mă pot abține și mai postez momente „din spatele camerei de filmat”, însă, în mod oficial, mi-am anunțat întotdeauna cele mai importante proiecte aici, pe blog. Iată că a venit timpul să vă vorbesc despre unul dintre proiectele mele de suflet din 2022.

După un an de zile în care am strâns la un loc toate rețetele îndrăgite de familia mea, de la diversificare până la deserturile copilăriei, luna aceasta a fost totul gata și am reușit să țin în mână noua mea carte: 365 mese fără griji – 101 rețete ușoare pentru diversificare și copii mofturoși – avizate de nutriționist. 

Pe lângă rețete, sfaturile mele sunt completate, ca întotdeauna, de părerile specialiștilor din domenii precum: diversificarea, obiceiurile alimentare sănătoase, imunitate și psihologia alimentației. Alături de mine au contribuit la realizarea acestei cărți  Dr. Cristina Mirică, medic pediatru în cadrul rețelei de clinici Regina Maria,  Dr. Ruxandra Pleșea, medic diabetolog și specialist în nutriție în cadrul Ponderas, Dr. Irina Antonescu, medic pediatru în cadrul rețelei Regina Maria și doamna Dr. psiholog Mariana Cosenco. 

Mulțumesc mult pentru sprijin și echipei mele editoriale și de producție (am fotografiat o mulțime de preparate pe care le veți îndrăgi cu siguranță), dar mai ales partenerului meu de nădejde, Lidl România. Foarte multe dintre rețetele mele conțin ingrediente din magazinul Lidl, pentru că este magazinul din care fac cumpărăturile săptămânale și sunt familiarizată cu produsele lor. Găsesc întotdeauna acolo fructe și legume proaspete, alimente bio și o gamă largă de produse pe placul familiei mele.

Abia aștept să țin cartea în mână, să o răsfoiesc și să îi ofer un loc de cinste în bucătăria noastră. Sper să fie la fel de bine primită precum „9 luni fără griji” și „12 luni fără griji” și abia aștept să împărtășiți cu mine impresiile voastre despre rețete, dar și poze cu cele pe care le veți încerca. 

2 comentarii pe “Nu mănânci în același timp cu copilul tău? Iată de ce nu ar trebui să mai faci asta

  1. Asaftei Simona says:

    Felicitări pentru noua carte draga mea ! O carte foarte bună și utilă pentru informații și inspirații în rețete delicioase și sănătoase ! Și eu de multe ori sunt în pană de idei cu gătitul și să fie și pe placul fetițelor ,dar încercăm să le facem cât putem pe placul lor .Mulțumim pentru articol și informații !❤

  2. Sovoiu Elena says:

    Și mie îmi place sa fim cu toții la masa, bineînțeles ca mai exista situații în care nu reușim, dar încerc sa fim cât mai des împreună, abia aștept să apară cartea,în curând începem diversificarea 🥰

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.