Pătrunjelul bun la toate

Patrunjelul

Cu toții ați auzit de el, cu toții îl folosiți, mai mult sau mai puțin, în funcție de cât vă place sau cât de mult îi cunoașteti proprietățile benefice. Pătrunjelul, căci despre el este vorba, a fost cultivat pentru prima dată în urmă cu 2.000 de ani şi provine din sudul Europei. Iniţial a fost consumat ca plantă medicinală, iar mai apoi, ca şi aliment. În Grecia Antică, pătrunjelul era considerat sacru, motiv pentru care învingătorii din concursurile sportive primeau o coroniţă făcută din frunzele sale. În bucătărie, se pare că ar fi început să fie consumat pe teritoriul Europei, în Evul mediu.

patrunjelAstăzi, acesta este recunoscut la scară largă pentru calitățile sale nutritive. Cu un nivel ridicat de betacaroten, vitamina B12, acid folic, clorofilă, calciu, vitamina C în cantitate mai mare decât citricele, pătrunjelul are efect hidratant, hrănitor, întăreşte şi stimulează imunitatea, îmbunătăţeşte capacitatea de asimilare şi de sintetizare a substanţelor nutritive şi contribuie la asimilarea proteinelor. Creşte capacitatea antioxidantă a sângelui, purifică sângele, întinerește vasele de sânge, are rolul de a le menţine elasticitatea şi ajută la vindecarea vânătăilor, distruge bacteriile, îndepărtează şi ameliorează respiraţia urât mirositoare, previne anemia,datorită conţinutului bogat de fier şi a vitaminei C, care ajută la absorbţia fierului.

Este un energizant natural, care înlătura oboseala şi astenia. După o noapte pe care aţi pierdut-o în club sau la distracţie, în care aţi consumat alcool şi aţi fumat sau aţi stat în fum, cel mai bun remediu pentru a elimina alcoolul din sânge este să consumaţi câteva fire de pătrunjel tocat în mâncare sau chiar salată de pătrunjel. Are proprietatea de a ţine la distanţă bolile aparatului respirator şi chiar va ajută să vă lăsaţi de fuma, dacă vă doriţi.

Gata cu tenul tern! Vreţi să aveţi un ten strǎlucitor şi luminos? Atunci fierbeţi un pumn de frunze proaspete de pǎtrunjel în circa 330ml de apǎ mineralǎ, timp de 10 minute. Filtraţi şi, dupǎ ce se rǎceşte, ştergeţi cu acest decoct faţa curǎţatǎ în prealabil. Nu clǎtiţi faţa dupa. Realizaţi aceastǎ operaţiuni dimineaţa şi seara timp de mai multe zile. Cu acest procedeu aveţi mari şanse să scăpaţi de riduri, dar şi de pistrui.

Pentru tenul obosit, puteţi face o mască din pastă de pătrunjel (tocat în blender) amestecat cu un gălbenuş de ou si câteva picături de ulei de argan. Lăsaţi masca să acţioneze aproximativ 15 minute, apoi îndepărtaţi cu dischete demachiante umezite în apă călduţă. La final, clătiţi cu apă caldă şi folosiţi ulei de argan.

Aveţi ochi obosiţi? Pentru a calma pleoapele umflate, fierbeţi câteva crenguţe de pǎtrunjel într-un litru de apǎ mineralǎ. Lǎsaţi sǎ se rǎceascǎ şi aplicaţi pe pleoape comprese îmbibate în acest preparat, timp de 10 minute. Puteţi combina pǎtrunjelul proaspǎt cu frunze de ceai verde.

FOLLOW ME

Unul din cele mai mari visuri ale noastre a fost să avem un ACASĂ al nostru 🏡  Odată ce visul acesta a devenit realitate, următorul pas a fost să avem o plasă de siguranță care să ne ofere ajutor în caz de neprevăzut. Sunt o persoană optimistă și nu pun răul înainte, dar nici nu stau liniștită că „mie nu mi se poate întâmpla”. Acolo unde am posibilitatea, prefer să fiu prevăzătoare. Acesta este motivul pentru care casa noastră are atât asigurare obligatorie, cât și facultativă:  ✨ Asigurarea obligatorie - este impusă de legislația în vigoare încă din anul 2008 și include cele trei catastrofe care pot distruge o locuință: cutremur, inundație din cauze naturale și alunecări de teren.   ✨ Asigurarea facultativă - deși nu este impusă de legislație, este necesară tocmai pentru că acoperă și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, trăsnet, inundația cu apă provenită de la vecini, furt, vandalism etc. Noi am ales pentru siguranța căminului nostru Asigurarea de locuință cu extra acoperiri de la @groupama_asigurari, pentru că am putut să o personalizăm după nevoile noastre și am adăugat fix acele acoperiri de care noi am avut nevoie. În plus, noi am optat si pentru clauza suplimentară de asistenta tehnică de urgență “Acasă”, prin intermediul careia un specialist vine la noi acasă și ne ajută în regim de urgență cu rezolvarea problemei.  Cu ajutorul lor ne simțim mult mai în siguranță, știind cât de mult ne-ar putea ajuta în cazul unui eveniment nefericit.
Unul din cele mai mari visuri ale noastre a fost să avem un ACASĂ al nostru 🏡 Odată ce visul acesta a devenit realitate, următorul pas a fost să avem o plasă de siguranță care să ne ofere ajutor în caz de neprevăzut. Sunt o persoană optimistă și nu pun răul înainte, dar nici nu stau liniștită că „mie nu mi se poate întâmpla”. Acolo unde am posibilitatea, prefer să fiu prevăzătoare. Acesta este motivul pentru care casa noastră are atât asigurare obligatorie, cât și facultativă: ✨ Asigurarea obligatorie - este impusă de legislația în vigoare încă din anul 2008 și include cele trei catastrofe care pot distruge o locuință: cutremur, inundație din cauze naturale și alunecări de teren.  ✨ Asigurarea facultativă - deși nu este impusă de legislație, este necesară tocmai pentru că acoperă și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, trăsnet, inundația cu apă provenită de la vecini, furt, vandalism etc. Noi am ales pentru siguranța căminului nostru Asigurarea de locuință cu extra acoperiri de la @groupama_asigurari, pentru că am putut să o personalizăm după nevoile noastre și am adăugat fix acele acoperiri de care noi am avut nevoie. În plus, noi am optat si pentru clauza suplimentară de asistenta tehnică de urgență “Acasă”, prin intermediul careia un specialist vine la noi acasă și ne ajută în regim de urgență cu rezolvarea problemei. Cu ajutorul lor ne simțim mult mai în siguranță, știind cât de mult ne-ar putea ajuta în cazul unui eveniment nefericit.

Pǎtrunjelul tonifiază pielea capului si stimulează creşterea părului. Dacă vă doriţi un păr mai puternic şi mai strǎlucitor, masaţi pielea capului cu un decoct preparat asemenea celui pentru ten.

Iar la final, nu puteam să nu mentionez și un mic deliciu culinar pe bază de patrunjel: reteta de tagliatelle integrale cu pesto de pătrunjel, reţeta pe care ne-a împărtăşit-o food blogger-ul Laura Adamache, alături de câteva mici ponturi personale. Laura garantează că până și cei cărora pătrunjelul nu le place chiar atât de mult, îl vor aprecia în mod deosebit în această reţetă.

Fiţi generoși cu pătrunjelul în orice faceţi!  🙂

Tagliatelle integrale cu pesto de patrunjel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.