Rețeta mea de turtă dulce de la bunica :)

Rețeta mea de turtă dulce de la bunica :)

…iar bunica a primit-o, la rândul ei, de la o nemțoaică.

Sunt câteva lucruri pe care le păstrez cu sfințenie încă din copilărie. Au rămas neschimbate deși anii au trecut. Eu am crescut, dar am înțeles încă de atunci că nu trebuie intervenit sub nicio formă asupra lor. Unul din acestea este pregătirea turtei dulci. Se face doar de două ori pe an, iar Paștele este una din aceste ocazii.

Îmi amintesc cum mirosea casa atunci când mama o pregătea. Mixul de condimente, ținut secret până în zilele noastre, oferea casei acea aromă de neegalat de nimic altceva.

Dulce, picant, extrem de aromat, parcă toată casa era pregătită să aducem Lumina Sfântă a Învierii Domnului.

img_1899-8661915

Dar nu vă mai țin, am să vă dau și rețeta, pe care, vă recomand din toată inima să o încercați.

Aveți nevoie de:

FOLLOW ME

  • 8 ouă
  • 5 gălbenușuri, albușurile le păstrați pentru a decora turta
  • 500 g miere
  • 1900 g făină din care două căni le păstrați pentru când întindeți coca
  • 2 lingurițe de bicarbonat stins cu zeamă de lămâie
  • 1 kg zahăr pudră
  • 2 căni nuci măcinate
  • 250 g margarină sau unt
  • condimente: 1 linguriță cacao, 3 lingurițe scorțisoară, 1 lingurință nucșoară, 1 linguriță ghimbir

Eu cern făina, zahărul, le amestec între ele cât sunt uscate, apoi le amestec cu nucile, ouăle. Încălzesc mierea la foc mic, pun untul sau margarina și le amestec cu toate celelalte ingrediente. Un pont: să nu aveți inele sau brățări când frământați aluatul. Ca durată, cam 10-15 minute trebuie să frământați. Coca se lasă la frigider aproximativ 8 ore, dar eu pentru că nu am timp de pierdut, las coca în congelator cam 45 de minute, cel mult o oră.

Când întindeți coca e bine să aveți în vedere câteva aspecte, extrem de importante:

  • trebuie să vă mișcați repede, coca se poate încălzi și nu va mai fi tot atât de ușor de manevrat
  • încălziți cuptorul bine înainte de a pune la copt
  • când întindeți foile de aluat, mare atenție să nu fie foarte subțire pentru că se pot arde foarte repede, iar dacă aveți forme mai mari, e foarte probabil să se rupă chiar înainte de a le coace, ceea ce este foarte bine pentru că refaceți forma, dar se pot rupe după ce le-ați copt, caz în care nu prea mai aveți ce face cu respectiva figurină altceva decât să o mâncați așa
  • foaia de cocă trebuie să aibă cam 2 milimetri, în timpul coacerii se va mai umfla
  • tava se unge cu unt sau margarină și se înfăinează din abundență
  • în timpul coacerii, trebuie să fiți cu ochii pe tava din cuptor ca să nu se ardă
  • urmăriți să se vadă pe marginea aluatului că se face o urmă maronie, semn că s-a copt
  • dacă lăsați turta mai mult la cuptor… se va arde. Vă spun din experiență că trebuie să aveți mare grijă la acest pas deoarece aici se poate strica toata munca voastră. Bine, dacă vă place și mai rumenă, nu am nimic împortivă, dar dacă vă gândiți să oferiți și celor dragi, e bine să nu o ardeți 🙂

Pentru ornat aveți nevoie de zahăr pudră, 100 grame la un albuș de ou. Pentru cantitatea pe care v-am prezentat-o, puteți face spuma de zahăr din cele 5 albușuri rămase și 500 grame de zahăr.

Și aici trebuie să aveți mare, mare grijă pentru că spuma se poate întări sau nu se poate modela după cum vă doriți. Secretul este să bateți foarte, foarte bine albușurile cu zahăr. Până când nu se mai simte zahărul în spumă. Să zicem că…o oră e de ajuns. Pare foarte mult, dar merită.

img_1898-7597866

Cum o decorați? Aici limita este imaginația voastră. Depinde de formele pe care le-ați avut când ați decupat coca. Depinde de preferința culorilor, a modelelor, a dorințelor și a răbdării! :))

Stiu că pare foarte ușor și frumos când o vedem așa colorată și apetisantă, dar și munca este pe măsură. Ca durată, este un preparat care necesită calm, plăcere, chiar pasiune și vreo…două zile de muncă. Una până o coaceți, alta până o decorați. Munca de a spăla și a strânge prin bucătărie este bonus 😀

Dacă sunteți norocoși așa cum sunt eu, veți avea niște copilași dornici și talentați care abia vor aștepta să vă ajute măcar la decorat. Dacă nu…vă veți bucura de aprecierea celor cu care veți împărți turta dulce.

Un singur lucru vă mai spun: este absolut delicioasă mâncată așa, simplă sau la cafea, ori cu un pahar de vin roșu 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.