Semne că ești un părinte toxic și nici măcar nu îți dai seama de asta

Isteria care a pus Facebook-ul pe jar, prin intermediul citatelor inspirationale se referă la relaţiile toxice. Oamenilor le place să anunţe că vor încerca să îi elimine din viaţa lor pe cei care sunt bârfitori, narcisişti, egoişti, toate în numele unui scop comun: eliminarea toxicităţii. Vor să se „scuture” de relaţiile nepotrivite, dar oare s-au întrebat dacă sunt chiar ei afectaţi de acest fenomen? Poate chiar în relaţiile cu copiii lor?

Experţii au analizat şi au stabilit ce fel de comportamente parentale au potenţialul de a deteriora relaţiile dintre părinţi şi copii.

gew3rhj-5384652

În primul rând, ajută să avem o definiţie clară asupra a ceea ce înseamnă toxicitate, în contextul unor legături interumane. Şi anume, apucături greşite care nu fac altceva decât să îndrume copilul pe căi greşite, sau să îi facă rău la un moment dat, direct sau indirect.

Copiii noştri sunt reflexia a ceea ce noi suntem. Amintiţi-vă că acţiunile se învaţă, iar cel mai adesea sunt transmise chiar de la persoanele care au cea mai mare influenţă asupra noastră – în acest caz, părinţii.

Aşadar, ce tip de activitate ar putea cauza copiilor? Dacă îţi pierzi calmul şi înjuri sau ţipi la copil… înseamnă că eşti depăşită de situaţie şi că nu ştii cum să îţi exteriorizezi într-un mod constructiv emoţiile.

Copiii tăi nu pot învăţa că sunt mai multe modalităţi prin care îţi poţi rezolva problemele şi aplana conflictele, dacă tot ceea ce văd în jur este doar ceartă şi sentimente contradictorii.

FOLLOW ME

3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻  Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania.  Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul.  Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎  În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră.  Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi:  🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali
🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară
🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător  Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun!  Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?
3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻 Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania. Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul. Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎 În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră. Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi: 🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali 🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară 🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun! Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?

Furia poate să fie un semn al relaţiilor toxice, dar nu doar ridicatul vocii ar trebui să fie singurul care să alarmeze. Nu vă plângeţi copiilor şi nu încercaţi să îi încărcaţi cu problemele voastre, este foarte rău, un comportament de evitat. Dacă ei te percep că pe o victimă înseamnă că ceva este în neregulă în relaţia voastră. Este obligaţia ta, ca părinte, să remediezi!

Cel mai bun exemplu pe care îl dau specialiştii este legat de temerile noastre. Ne este frică de înălţimi şi de zbor şi ne pisălogim copiii să nu se gândească să zboare cu avionul vreodată, pentru că este oribil. Ceea ce ne sperie pe noi nu este neapărat un motiv de îngrijorare şi pentru ei.

Aşteptările prea mari pe care le avem din partea unui copil sunt nejustificate şi ar trebui să ne pună pe gânduri. Câteodată, părinţii proiectează ideile lor despre succes şi forţează cumva mâna copiilor să le calce pe urme, fie că vor, fie că nu. Ar trebui să ne oprim şi să îi încurajăm să îşi aleagă singuri drumul în viaţă, fără a pune presiune pe ei. Copilul ar putea să simtă că nu este lăsat să se dezvolte ca individ şi că nevoile şi dorinţele lui nu sunt importante.

Dacă ai auzit fraza „Nu mă asculţi niciodată”, doar că spusă de tine, poate ar trebui să te pună pe gânduri. Tu îi asculţi pe ei?

Copiii tăi se plâng de aceleaşi lucruri. Dacă auzi asta eşti sigur că tu răspunzi cerinţelor lor şi nu îi neglijezi în vreun fel?

Te trezeşti căutând responsabili pentru tot ceea ce nu merge bine în viaţa ta? Nu uita să te mai uiţi şi în oglindă şi să arăţi spre tine, în unele cazuri.

Recunoaşte la timp semnele unei relaţii toxice părinte-copil şi fă primul pas pentru a corecta asta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.