Terapia iertării

Terapia Iertarii - Eliberarea prin iertare

Terapia iertării sau cum poți elimina balastul negativităților din viața ta

Când eram mică, foloseam des cuvintele ”îmi pare rău”, ”iartă-mă” și ”te iubesc”. Iar lumea aceasta devenea, astfel, suportabilă și acceptabilă. Inocența și nepervertirea morală/mentală facilitau comportamentul proiertare și proiubire. Observ și la Horia, băiețelul meu, aceleași obisnuințe instinctive. Le numesc ”instinctive” pentru că vin în conștiința noastră dincolo de considerente raționale și dincolo de educație.

Când am citit prima dată despre terapia iertării, sau tehnica ho’oponopono, așa cum se mai numește, am vibrat emoțional, pentru că mi-a reactivat amintiri vechi, pline de candoare despre un Eu care iubea și ierta cu ușurință, deși fusese supus încă de timpuriu la evenimente stresante sau traumatizante. Am recunoscut în tehnica aceasta terapeutică, respectiv în filosofia aceasta de viață, un adevăr irefutabil. Oricât de multe strategii terapeutice am utiliza în practica noastră psihologică, fără iertare și, mai ales, fără iertare de sine, nici un demers comun, psihoterapeut-client, nu este autentic. Amorțim, cel mult, niște suferințe care se vor reactiva, conștient sau inconștient în varii momente existențiale.

Ho’oponopono înseamnă, în limba hawaiană, „a corecta o greșeală”, „a îndrepta”.

Pentru înțelegerea noastră, mai înseamnă contact direct cu Sinele Superior, cu Divinul din tine. Este un proces perpetuu de comunicare intrapersonală, mai precis, de comunicare cu Divinul din tine, fără intermediari.

Practic, îl rogi pe Dumnezeu să purifice partea aceea din tine, din amintirile tale negate, refulate sau conștiente, care a creat problema. Purificarea conduce la eliminarea energiei asociate cu o anumită persoană, loc sau lucru. Energia negativă astfel eliberată, conduce la un nivel de vibrație (energie) superior. Conduce la un nivel de înțelegere și de acceptare superioare celor precedente și la modificarea evenimentelor perturbatorii, eliminând consecințe și reinstaurând echilibrul. Facilitează procesul iubirii, natural Vieții.

Tot ceea ce trebuie să faci pentru tine și pentru ceilalți este să schimbi perspectiva emoțională, practicând, zilnic, afirmații simple: ÎMI PARE RĂU; IARTĂ-MĂ;TE IUBESC; ÎȚI SUNT RECUNOSCĂTOR.

FOLLOW ME

Nu-i ceri iertare lui Dumnezeu din Ceruri (Dumnezeu este peste TOT și în Toate, inclusiv în tine), nu este nevoie să ceri iertare unui om anume, ci să-ți ceri iertare ȚIE! Să te IUBEȘTI pe TINE! Să-ți fii ție RECUNOSCĂTOR!

În prima etapă, va fi un exercițiu mental, ulterior, aceste afirmații vor veni dintr-o conștiință mai înaltă, ca atare, cuvintele devin (sunt) energie pură și rezultatul benefic se manifestă instantaneu.

Să spunem că te-ai certat rău cu iubitul sau cu iubita. Reacția firească este să iei distanță de cel/cea care ți-a bulversat, pe bună dreptate, ființa. Și să-l / să o gratulezi cu epitete deloc măgulitoare și să te gândești la cine știe ce schimbări radicale. În mod natural, nu ai cum să eviți elucubrațiile astea mentale pline de furie. Nici nu recomand să le eviți. Lasă să se disipeze furia și mai apoi, practică terapia iertării. E ca și cum o mare năvalnică sau un uragan se transformă într-o întindere de apă perfect calmă și perfect cristalină.

Pentru că odată cu iertarea și cu reactivarea iubirii, accesezi, în tine, și EU-l înțelept, EU-l profunzimilor, la nivelul înțelegerii raționale, perceptuale, emoționale, afective și spirituale. Vezi dintr-o altă perspectivă evenimentul dureros. Și înțelegerea acestui eveniment devine mai profundă. Vei fi surprins/surprinsă de reacția imediată sau ulterioară a celui/celei care ți-a zburătăcit ființa emoțională. Va fi o reacție pozitivă eminamente! Și o schimbare vizibilă la nivel comprtamental, mental, emoțional, afectiv și spiritual! Practică terapia iertării și vei înțelege.
În filosofia Ho’oponopono, orice problemă externă este pricinuită de o realitate negativă/nepurificată din tine. Purificând, curățând ceea ce există în stare latentă/inconștientă în tine, purifici și relațiile tale cu mediul din afara ta, cu oamenii care nu sunt altceva decât oglinzi ale tale!

În tehnicile terapeutice valide de deblocare emoțională, iertarea este elementul cheie. Și accesăm inclusiv zone din subconștientul colectiv al familiei, eliberând energiile blocate de gândurile, cuvintele, emoțiile și faptele înaintașilor noștrii. Este o practică de dezlegare, așa cum o numesc și o aplică rugăciunile creștine (Sfintele Masluri, Moliftele Sfântului Vasile), însă având ca scop IERTAREA și, în final, IUBIREA.

În psihotraumă, există convingerea demonstrată, în timp, prin tehnici regresive, prin observație directă și prin conștientizare, că noi, oamenii, moștenim multe aspecte negative, transgenerațional și transgenetic. Multe din fricile noastre fundamentale vin pe linie genetică, genealogică. Viața înseamnă miliarde de fire energetice interconectate la oameni, trecuți și prezenți, la gândurile, cuvintele, emoțiile și la faptele lor. Viața este Cuantă. Energie radiantă, adică.
Iertarea modifică realitatea subiectivă internă și, prin interconecție, și pe cea externă.

Vă recomand să citiți cartea ”ZERO LIMITE”, scrisă de Joe Vitale. Dincolo de abodarea tipic americană, centrată mult pe marketing, veți găsi elementele de bază și de profunzime ale acestei tehnici terapeutice care aparține medicului psihiatru hawaian, Dr. Ihaleakala Hew Len. Experiența lui terapeutică este astăzi, de notorietate, cel puțin prin rezultatele uimitoare, miraculoase.

Îmi pare rău. Iartă-mă. Te iubesc. Iți sunt recunoscătoare.

Dana Dumitra Dumitrache, Psihoterapeut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.