Ce beneficii are mierea pentru organism – adevărul despre terapia cu miere

Viaţa fără cafea ar fi tare grea. La fel şi fără miere! Dintotdeauna mi-au plăcut dulciurile… însă pe cât sunt de bune, pe atât de mult rău fac, mai ales siluetei. Nu am reuşit să le exclud în totalitate din viaţa mea, iar atunci când „calc strâmb”, mă mustră conştiinţa. Dar am descoperit că îmi pot satisface nevoia de dulce fără să mă mai simt vreo urmă de regret după ce am descoperit minunea: miere!

Mierea conține 435 de substanţe active şi în Antichitate era numită „hrana vie”. În Egipt şi Grecia antică, mierea crudă era unul din remediile principale, iar eficienţa sa a fost păstrată până în zilele noastre. Nu este de mirare că în cele mai diverse şi cunoscute proceduri de însănătoşire ori înfrumuseţare, curative sau hrănitoare pentru trup şi suflet este ingredientul principal.

Gustul, culoarea şi textura depind de tipul florilor din care provine nectarul. Însă indiferent de tipul său, mierea conţine vitaminele B1, B2, B6, vitamina PP, vitamina H, vitamina B12, vitamina C, acid pantotenic, acid folic, vitamina A, vitamina K, antioxidanţi, carbohidraţi, minerale.

Pentru că mulți dintre voi mi-ați scris spunându-mi că sunteți interesați de tot ceea ce ține de consumul de miere și beneficiile acesteia. Am decis să luăm legătura astfel cu doi specialiști foarte apreciați, care să ne răspundă la cele mai importante întrebări ale noastre, mai ales că, în ultimii ani, interesul pentru alternativele sănătoase ale alimentației a crescut semnificativ.

În cea de-a doua ediție a Live-urilor Supermame cu Superputeri Online, am vorbit cu Dr. Țuțu Codruț, specialist în acupunctură, apifitoterapie, oncologie și psihologie medicală și cu Răzvan Coman, reprezentant Complex Apicol Asoc. Crescătorilor de Albine din România.

Din discuția, pe care o puteți urmări integral mai jos, am extras o listă de întrebări și răspunsuri interesante.

Găsiți AICI înregistrarea live-ului

https://www.facebook.com/ela.craciun/videos/3153246311440974

De ce mulți oameni s-au reîntors către natura, miere și apifitoterapie? Renunțăm la zahăr pentru miere? Ce are aceasta diferit?

Mierea are tot ce îi trebuie corpului, în forma care se găseșteîn organism: minerale, proteine, prehormoni, aminoacizi. Imediat se absoarbe, nu trebuie metabolizată.

Ce beneficii au diverse soiuri de miere asupra organismului?

Mierea de rapiță ajută tubul digestiv și rinichii.

Mierea de brad este pentru afecțiuni pulmonare.

Mierea de floarea soarelui – pe toate, chiar afecțiuni cancerigene.

Mierea de tei este bună pentru psihic și digestie

Mierea polifloră este bună pentru rinichi.

Mierea de salcâm liniștește sistemul endocrin feminin.

Alte beneficii: pentru paraziții, circulație, elasticitatea vaselor când trecem de la frig la cald.

Mierea are contraindicații?

Rar, diabeticilor nu le este indicată și celor care au alergii la veninul de albine, în caz că mierea nu este bine curățată.

Când folosim polenul? Când folosim propolisul?

Mierea, polenul și propolisul sunt adjuvante în tratamentul cu plante. Polenul e pentru anemii, inflamații, ajută sistemul nervos,
organele, sângele.

Copiilor fără poftă de mâncare le dam miere cu propolis ca să le crească apetitul. Însă e bine să verificăm medical și de ce numănâncă.

Cum folosim mierea ca să fim în siguranță?

Propolisul este sub forma de tinctură. O picatură pe kilogram al consumatorului. Putem da miere copiilor mici, la o lună după ce au
început să consume mâncare normală. O linguriță pe zi. În ceai sau ca atare, la indicația medicului. Adulții pot consuma o lingură
pe zi. Nu mai mult de 3 linguri pentru că, în exces, poate afecta stomacul și ficatul.

Cum decurge consultul și procedurile de apifitoterapie?

Eu analizez cursurile tibetane, țin un dialog cu pacientul, analizez limba, culoarea pielii, ce apare pe piele, apoi pun un diagnostic
fizic și energetic. Ulterior, prescriu extractele din plante și o schemă de acupunctură.

În funcție de afecțiune, după o săptămână, până la o lună, începi să te simți bine. Ca sa fii vindecat, minimum un an. Îmbinăm acupunctura cu extractele de plante și miere. Acasă facem gimnastică, dușuri scoțiene, consumăm miere, propolis, polen și extractele din plante. La cabinet facem termoterapie, acupunctură și manevre osteo-articulare.

Am observat că cei cu afecțiuni pulmonare, copiii, nu mai răcesc cu tinctura făcuta de mine. Ea ține imunitatea la nivel optim. Nu
înlătură bacteriile sau virusurile, să nu înțelegem greșit.

Mierea este indicată și pentru insomnie?

Da, liniștește, îi dă creierului tot ce îi trebuie. Noi, ca oameni, avem două întrerupătoare: somn și veghe. Cei cu insomnii
le au blocate. Mierea ajută creierul să intre în ritmul lui.

Când consumăm lăptișorul de matcă?

Trebuie consumat cu mare grijă, în cantități foarte mici, aproape homeopatice, și după 18 ani. După ce avem sistemul endocrin
funcționând normal. E bun în imunitate, dereglări hormonale, deficiențe cerebrale, circulație. Trebuie să știi, însă, cum să îl folosești.

Ce se întâmplă dacă vom consuma prea multă miere?

Poate afecta stomacul, pancreasul, încarcă organismul cu anumite substanțe, zaharuri prea multe, sau aminoacizi, vitamine, minerale. O
lingură pe zi e suficientă. La copii, o linguriță pe zi, timp de 3 luni, apoi pauză o lună și reluăm.

Ce proprietăti are mierea cu cătină?

Cătina este bogată în vitamine, și avem astfel o miere supervitaminzată. Recomandarea mea este să alegem însă o o miere
de pădure cu nuci. 5-10% nuci din cantitatea totală. Mierea de pădure aduce lucruri bune pentru detoxifiere, iar nuca întărește
imunitatea și echilibrează sistemul endocrin.

Își pierde din calitate dacă o punem în ceai sau lapte fierbinte?

Mierea fiartă, ori pusă în lichid de 100 de grade, își pierde din proprietăți, din vitamine. Doar încălzită este în regulă, pentru că anumite elemente se coagulează și nu e problemă. Altfel, ca și atunci când o folosim la pregătirea prăjiturilor, rămâne doar ca îndulcitor, nu mai are proprietățile celelalte.

De unde luăm o miere bună?

De la apicultorii pe care îi cunoașteti, oameni serioși, ori din magazine, dar să fie certificată. Există multe sortimente de miere,
multe surse, însă nu toate corecte. Pentru tot ceea ce e produs în România putem merge pe trasabilitate, de la borcan la apicultor. Noi
putem spune asta. Tot ce vine de afară și nu ai trasabilitate poate reprezenta o problemă. Analizele sunt sub 4% la ce vine din afară.
În Asia de Est sunt des contrafăcute.

În mierea problematică poate fi sirop de zahăr până la hidrolizat de porumb. Cum vedem? Nu ține de cum întoarcem borcanul, dacă apare
sau nu bula, etc. Nu le poti diferenția decat din analize de laborator.

În cea adevărată e doar nectarul recoltat de albină și transformat în miere. De aici caracteristica de a avea multe îmbunătățiri farmaceutice. Ea adaugă enzime, aminoacizi, polenul din stup, propolisul produs din rășinile plantelor.

Au aspect și gusturi diferite?

Mierea de rapiță e albă, are aspect de untură, este cremoasă.

Mierea de pomi fructiferi este roșiatică, brună, la gust te încântă. Se schimbă în timp ce mesteci în funcție de la cate specii a fost preluat nectarul.

Mierea de salcâm este limpede, străvezie. Trebuie să rămână așa 1-2 ani până cristalizează. Are multă fructoză.

Mierea de tei are culoare verzuie. Mirosul e caracteristic. Cristalizează după o lună.

Mierea de floarea soarelui este galbenă aurie, cristalizeaza dur, lingurița chiar se poate îndoi când intră în ea.

Toată mierea produsă de albină trebuie sa cristalizeze mai devreme sau mai târziu. Cea de rapiță, de exemplu, după 2-3 zile. Mierea este un tip de zahar natural, are monozaharide. Avem doar fructoză și glucoză, se asimilează mult mai repede și integral. Ficatul nu mai luptă să separe acele legături.

 

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

0 comentarii pe “Ce beneficii are mierea pentru organism – adevărul despre terapia cu miere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.