Topul celor 10 alimente care îți afectează dinții

Cu toții vrem să avem un zâmbet sănătos și facem tot posibilul pentru asta: mergem la dentist în mod regulat, nu mâncăm prea multe dulciuri și avem grijă la dietă. Totuși, alimentele care par sigure pot fi foarte dăunătoare pentru sănătatea noastră. Iată câteva exemple:

10. Afinele

Afinele nu influențează sănătatea dinților, dar le dă o nuanță albăstrie. Dacă le consumi rar nu vei păți nimic, dar fanii ar trebui să se aștepte ca dinții lor să se îngălbenească puțin.

9. Vinul alb

Admiratorii vinului alb au de făcut o alegere importantă – băutura lor favorită sau un smalț sănătos. Ar fi bine să opteze pentru a doua variantă, dacă nu vor ca dinții lor să fie foarte sensibili sau fragili.

8. Vinul roșu

FOLLOW ME

Vinul roșu nu afectează sănătatea dinților – doar le schimbă nuanța: aceștia trec de la alb la un gri neplăcut.

7. Chipsurile

Chipsurile sunt carbohidrați rapizi care se transformă în glucoză sub influența salivei. Acest lucru poate să provoace carii periculoase. Chipsurile lasă și placă dentală, așa că nu uita să-ți clătești gura cu apă după ce iei o gustare.

6. Guma de mestecat

Guma de mestecat fără zahăr ar putea părea sigură. Totuși, cel mai mare pericol nu e zahărul, ci influența distructivă asupra umpluturilor și coroanelor dentare. Mai mult decât atât, când mesteci gumă producția de saliva crește, la fel și producția de alkali, care erodează smalțul dental.

5. Popcorn

La film fără popcorn? Ar trebui să ți se pară o opțiune plauzibilă, deoarece floricelele deteriorează coroanele dentare și slăbesc dinții. În plus, această gustare este alcătuită din carbohidrați rapizi, care formează glucoza dăunătoare.

4. Roșiile

Roșiile conțin acid, la fel ca citricele. Acidul există nu numai în roșiile proaspete, ci și în diverse sosuri. El afectează dinții și măresc sensibilitatea dentară. Încearcă să nu gătești mâncăruri care conțin roșii prea des.

3. Pâinea, pastele și cartofii

Alimentele care conțin mult amidon se lipesc de dinți și rămân în interiorul gurii pentru mult timp. Amidonul provoacă formarea unui teren propice dezvoltării plăcii dentale. În plus, amidonul se transformă în zahăr când intră în contact cu salica. Acest lucru poate duce la formarea cariilor și la apariția altor probleme serioase.

woman-wearing-braces-smile-3826658
2. Fructele uscate

Merele și perele uscate sunt doar foarte dulci, iar caisele și prunele uscate sunt foarte periculoase din caza structurii lor lipicioase. Când le consumi, zahărul se lipește practic de dinții tăi și se știe că acest lucru e foarte periculos, deoarece cauzează carii și deteriorează smalțul.

1. Ceaiul

Toată lumea știe că ceaiul conține cafeină, care are afecte negative asupra corpului. Fluorul din ceai este mult mai puțin decât cel din cafea, dar este foarte dăunător pentru dinți. Fluorul este o substanță necesară corpului uman, dar când e prea mult afectează sănătatea dinților și a oaselor. Ca să fii în siguranță, nu bea mai mult de patru căni pe zi și nu consuma ceai ieftin.

 

Citește și: 9 metode prin care să-ți albeștii dinți acasă

 

Cu toții visăm să avem un zâmbet ca de Hollywood, dar nu toți își pot permite să meargă la dentist pentru albire. Din fericire, există câteva metode naturale de albire a dinților pe care le poți aplica acasă:

1. Carbon activat

Albirea cu carbon activat este una dintre cele mai simple și mai ieftine metode. E suficient să zdrobești o tabletă, să o presari pe periuța de dinți înmuiată în apă și să te speli ca de obicei.

2. Laptele praf și pastă de dinți

Folosirea laptelui praf nu numai că îți va albi dinții, ci îi va face și mai puternici. Aplică padtă de dinți pe periuță și deasupra puțin lapte praf și periază-te ca de obicei.

3. Bicarbonat de sodiu și suc de lămâie

Pentru a încerca această metodă, trebuie să pui un praf de bicarbonat de sodiu pe periuță și câteva picături de suc de lămâie deasupra și să-ți periezi dinții. Totuși, nu ar trebui să faci asta mai mult de o dată pe săptămână.

4. Apă oxigenată

Înainte de a folosi apă oxigenată pentru albire, asigură-te că dinții tăi nu sunt prea sensibili. Dacă totul e în ordine, poți umezi o dischetă vătuită cu apă oxigenată și să-ți freci ușoor dinții. Nu exagera însă, ca să nu-ți deteriorezi smalțul.

5. Praf de copt și suc de lămâie

Amestecă o linguriță de praf de copt și una de suc de lămâie proaspăt stors și îți poți albi dinții în numai două minute. E important să nu lași amestecul în contact cu dinții pentru mai mult de două minute.

6. Sare de mare, suc de lămâie și pastă de dinți

Într-un bol mic, amestecă jumătate de linguriță de sare de mare și suc de lămâie proaspăt stors, ca să formezi o pastă. Aplică amestecul pe dinți pentru un minut, apoi clătește-ți gura.


7. Suc de lămâie și apă

Un amestec în proporții egale de suc de lămâie și apă poate să îți albească dinții și să îți dezinfecteze întreaga cavitate orală.

8. Oțet de mere și apă

Diluează o lingură plină de oțet într-un pahar de apă. Clătește-ți gura cu această soluție în fiecare dimineață, înainte de a te spăla pe dinți.

9. Căpșunile

E suficient să zdrobești o căpșună și să îți periezi dinții cu pasta.

Ține minte că nu ar trebui să folosești toate aceste metode în același timp și că nu ar trebui să încerci să îți albești dinții acasă dacă ai probleme cu ei.

Acum că ai aflat cum să îți albești dinții, iată câteva lucruri interesante despre ei:
1. Smalțul care îți acoperă dinții este cea mai dură parte a întregului corp.
2. Nu există două persoane cu același set de dinți – aceștia sunt la fel de unici precum amprentele digitale.
3. O persoană obișnuită petrece 38.5 zile din viață periindu-și dinții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.