Trecerea la ora de vară are un impact puternic asupra sănătății tale

Corpul tău trebuie să se adapteze la noul fus orar în același mod în care ar face-o dacă ai zbura dintr-o țară îndepărtată în alta. 

Această schimbare poate fi stresantă pentru corpul tău și îți poate afecta starea de bine în moduri surprinzătoare.

Ce se întâmplă la trecerea la ora de vară

Sunteți mai în siguranță pe șosele (pe termen lung)

Deși pot avea loc mai multe accidente în prima săptămână după schimbarea orei din cauza șoferilor somnoroși, alte studii confirmă că efectul net este pozitiv. Lumina suplimentară de seară ajută la reducerea numărului de accidente auto pe parcursul celor 8 luni de ora de vară, spun specialiștii.

Poți să faci exerciții fizice după muncă

Este mai probabil ca oamenii să facă ceva activ în aer liber (și să se uite mai puțin la televizor), deoarece afară este mai mult timp lumină. Un studiu a constatat că oamenii ard cu aproximativ 10% mai multe calorii în timpul orei de vară.  

FOLLOW ME

S-ar putea să fiți mai puțin concentrat la locul de muncă

Angajații ar putea pierde mai mult timp la serviciu prin „cyberloafing” (gândiți-vă: vizionarea de videoclipuri pe YouTube sau citirea site-urilor de bârfe despre celebrități) în ziua de luni de după ce au făcut primăvară. Un studiu a legat această scădere a productivității de calitatea și cantitatea mai mică de somn din noaptea precedentă. 

Bufnițele de noapte se vor simți mai somnoroase decât păsările matinale

Un studiu a constatat că persoanele care au avut tendința de a se culca mai târziu au raportat că se simt mai obosiți în timpul zilei timp de 3 săptămâni după schimbarea orei, în comparație cu persoanele care s-au culcat mai devreme.

Atacurile de cord sunt mai predispuse să apară, apoi să se stabilizeze

Unele cercetări au constatat o creștere a numărului de atacuri de cord în lunea de după schimbarea orei. Cercetătorii leagă acest lucru de schimbarea ciclului somn-veghe și de stresul provocat de noua săptămână de lucru care urmează. Cu toate acestea, acest risc mai mare scade în ziua de marți după schimbarea orei, astfel încât incidența generală a atacurilor de cord rămâne aproximativ aceeași. 

Pregătirea pentru schimbul de somn

Dacă vă dați seama că ciclurile dumneavoastră de somn-veghe tind să fie perturbate de schimbarea orei, puteți compensa consecințele prin adăugarea a 30 de minute de somn în cele două nopți dinaintea devansării ceasurilor sau prin dormitul unei ore în plus în noaptea precedentă, sugerează experții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.