Uleiurile esențiale: aliatul sănătății fizice și mentale

Uleiurile esențiale sunt fluidele vitale ale plantelor, sângele ce le dă viață

Uleiuri esentialeToamna este unul dintre momente potrivite pentru a face schimbări, mai ales în ceea ce ține de întreținerea corporală, detoxifierea și înfrumuseșarea tenului și a pielii, dar și de relaxare. Și, pentru că am încercat să găsesc ceva inedit, care să îndeplinească toate aceste cerințe, m-am oprit asupra uleiurilor esențiale. De fapt, nu sunt tocmai o nouă descoperire, mai ales că aceste uleiuri esențiale sau aromatice erau cunoscute încă din antichitate, cu aproximativ 5.000î.Hr. În acele vremuri, erau prețuite și folosite de cei inițiați pentru tratarea diferitelor maladii, dar și pentru elevare spirituală. Azi, ele se folosesc pentru proprietățile lor tămăduitoare, dar și ca parfumuri. Pentru a descoperi adevăratele puteri miraculoase ale acestor substanțe, am stat de vorbă cu doamna Ada Pașca– terapeut în terapii complementare, care mi-a dezvăluit câteva dintre secretele, dar și beneficiile pe care le putem avea dacă încercam un tratament cu uleiuri esentiale.

“Uleiurile esențiale sunt fluidele vitale ale plantelor, sângele ce le dă viață. Se numesc esențiale pentru că sunt necesare vieții plantei și conțin însăși esența ei. Sunt vitale pentru creșterea, viața și evoluția plantelor, precum și pentru adaptarea acestora la mediul înconjurător.” Este lesne de înțeles că, asigurând funcțiile plantelor, uleiurile esențiale îndeplinesc numeroase sarcini. Ca de exemplu, reglează creșterea plantelor, asemenea hormonilor, ajută metabolismul plantelor, asemenea enzimelor, asigură baza sistemului imunitar al plantelor, alungând virușii, microbii, ciupercile și insectele. Terapeutul spune că un rol foarte important al acestor uleiuri este acela că “ne susțin și ne echilibrează sistemul endocrin, sistemul circulator, sistemul digestiv, sistemul nervos și sistemul reproducător. Ele ne curăță sinusurile și plămânii, ajutându-ne să respirăm mai ușor. Deși cu noi sunt prietenoase, cu virușii, cu bacteriile, cu paraziții și ciupercile sunt de-a dreptul ostile, atacând în mod direct agenții invadatori ce ne amenință organismul.”

Și, dacă sunteți curioși cum se obțin aceste substanțe, aflați că prin procesul de distilare cu abur, la presiune și temperatură mică. Sunt alcătuite din molecule extrem de mici și pline de energie care au capacitatea de a penetra fiecare celulă a corpului nostru, „coordonând” procesul de vindecare pe cele mai profunde straturi. Pentru că sunt mici și pline de energie, au capacitatea de a trece de bariera sânge-creier, ajungând în zona centrală a creierului, numită amigdala, sediul amintirilor de lungă durată. Această parte a creierului nu înțelege cuvintele, este incapabilă să comunice sau să înțeleagă limbajul scris ori vorbit, nu răspunde decât la miros. Prin intermediul uleiurilor esențiale, putem conecta acea porțiune non-verbală a creierului nostru care înmagazinează sentimente și emoții.

Având în vedere beneficiile pe care ni le pot aduce, în fiecare casă ar trebui să existe cel puțin câteva sortimente de uleiuri esențiale. “Sunt soluții extrem de simple pentru tratarea unei game foarte diversificate de probleme și disfuncții. Acționeazaă rapid, iar vindecarea este de durată. Dacă sunt respectate câteva condiții de utilizare, nu comportă niciun risc și nu există pericol de supradoză.” Tot de la terapeutul Ada Pasca am aflat că cele mai apreciate și recomandate sunt uleiurile din lămâie, mentă, lavandă, cuișoare, cedru, eucalipt, chiparos, tămâie și oregano.

Ulei esential“În sezonul răcelii și al gripei amestecul de uleiuri numit Thieves, aplicat pe tălpi sau inhalat este foarte eficient pentru întărirea sistemului imunitar și prevenirea contaminării.”
Valor, uleiul curajului, tot un amestec de uleiuri, ajută la echilibrarea energiilor electrice din corp, insuflând curaj, încredere și respect de sine. Îmbunătățește scolioza în 30 minute, readuce celulele care au suferit mutații genetice la starea lor naturală, ajută la îndreptarea coloanei.
Joy, uleiul bucuriei, este recomandat pentru o stare de spirit bună.
Un truc este ca uleiul de lavandă să se aplice direct pe piele pentru relaxare și echilibrare, dar și pentru tratarea rănilor, arsurilor, vânătăilor și înțepăturilor de insecte.
Menta este folosită pentru îmbunătățirea atenției, este de mare ajutor în digestie, iar, dacă este aplicată pe tălpi, reduce temperatura ridicată a corpului, de asemenea este un bun protector hepatic și ajută în caz de oboseală fizică și mentală, contribuie la atenuarea durerilor de cap. Lămâia stimulează circulația sanguină, este antioxidant și revigorant.

Atenție, însă, la uleiurile contrafăcute! Tentația de a cumpăra aceste produse este foarte mare, iar comercianții știu care sunt adevăratele proprietăți ale lor, motiv pentru care vând uleiuri contrafăcute. Un lucru foarte grav, deoarece acestea vor face rău și în niciun caz nu veți obține rezultatele pe care le așteptați. “Multe uleiuri, prezentate drept uleiuri esențiale, sunt derivate din produse chimice dure, diluate sau copiate și produse în laborator. Copiile ieftine conduc la rezultate slabe sau, și mai rău, este posibil să fie toxice. Rata de extracție a uleiurilor pure, terapeutice, este foarte mică, de 0,01% în cazul uleiului de cuișoare. Uleiurile esențiale se cumpără numai de la producătorii care respectă standardele de calitate pentru uleiuri terapeutice.” Dacă nu avem alte cunoștințe despre uleiuri, ne putem da seama dacă este pur sau nu, astfel: după ce am desfăcut capacul unei sticle cu ulei într-o încapere, dacă în maxim două secunde de la deschidere, mirosul nu se simte în toată încăperea, este clar că acel ulei nu este pur.
Doamna Pasca spune că atunci când folosiți uleiuri esențiale pure terapeutice, să aveți la dispoziție și un ulei vegetal pur, care poate fi extravirgin de măsline sau de migdale. În caz că apare o iritație pe piele se aplică imediat uleiul vegetal neutru pentru diluarea uleiului esențial.

FOLLOW ME

Uleiuri esentiale – Sfaturi utile

  • Sticluțele cu ulei esențial trebuie păstrate bine închise, departe de surse de căldură și lumină.
  • Uleiurile nu trebuie folosite în ochi, în apropierea ochilor sau în urechi.
  • Nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor.
  • În caz de epilepsie sau tensiune arterială crescută, înainte de utilizarea uleiurilor, cereți sfatul medicului. Nu folosiți isop fenel sau cimbru de pădure.
  • Uleiurile fierbinți, scorțișoara, cuișoarele și amestecuri care conțin aceste uleiuri vor fi folosite diluate într-un ulei de bază care poate fi ulei de migdale sau ulei extravirgin de măsline.
  • Pentru copiii sub 7 ani, uleiurile vor fi aplicate pe tălpi sau diluate.
  • În caz de alergii, aplicați la început o cantitate mică de ulei pe partea interioară a antebrațului înainte de aplicarea pe alte zone. Tălpile sunt locurile cele mai sigure și mai eficiente pentru aplicarea uleiurilor.
  • În caz de sarcină, inaintea utilizării uleiurilor care au efect asemănător hormonilor (salcie, cimbru de pădure, ienupăr, fenicul, cereți părerea medicului.
  • Înaintea folosirii uleiurilor pe cale orală, diluați-le întotdeauna cu o substantță solubilă în ulei vegetal, cum ar fi miere, ulei de măsline sau lapte de orez.
  • Nu puneți uleiurile nediluate în apă de baie, amestecați 1-2 picături de ulei în gelul de baie sau în puțin lapte.
  • Uleiurile de citrice, precum cel de lămâie, portocală, portocală bergamotă, mandarină, angelica albă pot provoca o reacție cutanată sau de pigmentare a pielii, dacă după aplicare pielea este expusă în lumina solară directă. De aceea, cea mai sigură zonă de aplicare pentru aceste uleiuri este zona tălpilor.

Metode de folosire a uleiurilor esentiale

  • Inhalare directă: pur și simplu le mirosiți
  • Inspirarea lor într-un spațiu în care au fost difuzate uleiurile cu ajutorul unui difuzor cu ultrasunete
  • Aplicarea directă pe piele: se pune o picătură în palmă, se freacă palmele între ele cu o mișcare circulară și apoi se masează pe punctul dorit sau se aplică direct o picătură pe zona afectată și se masează ușor, circular, până la absorbția uleiului în piele. Pentru aplicare directă, înainte de prima utilizare, este indicat să se facă un test de toleranță
  • Cel mai complex tratament, cu cele mai puternice beneficii pentru echilibrarea fizică, emoțională și mentală este, însă, masajul RAINDROP.

Tehnica Raindrop este un procedeu secvențial de ungere cu uleiuri și de lucru cu mâinile, care determină alinierea structurală și electrică a organismului într-un mod relaxant și revigorant, prin puterea uleiurilor esențiale. Cele mai multe dintre uleiurile Raindrop au un conținut ridicat de fenoli, pentru a îndepărta potențialii viruși periculoși și bacteriile, precum și pentru a curăța receptorii celulelor, în scopul de a spori comunicarea în interiorul celulei și între celule și a îmbunătăți funcționarea generală a organismului. Unele uleiuri Raindrop conțin o varietate de monoterpene și sesquiterpene, pentru a ajuta la ștergerea informației greșite din ADN și la reprogramarea informației corecte în memoria celulară, pentru a restabili și menține starea de bine fizică și emoțională. Tehnica Raindrop folosește masajul și aplicațiile de uleiuri esențiale pentru a atenua simptome de scolioză, cifoză și alte boli ale spatelui, întarind în același timp sistemul imunitar. Cercetările medicale au dovedit faptul că de-a lungul coloanei vertebrale există mulți viruși în stare latentă. Uleiurile esențiale naturale, care sunt extrem de puternice, sunt aplicate ca niște picături de ploaie, pe spate, unde sunt absorbite și acționează pentru a ataca acești viruși. Mii de terapeuți maseuri, chiropractori și pacienții lor au lăudat, pe parcursul a mai mult de zece ani, această tehnică uluitoare de vindecare, a doctorului Gary Young.

Maladiile corpului și ale minții sunt depuse în straturi. În timpul oricărei sesiuni Raindrop, vor fi eliberate doar acele straturi pe care beneficiarul este pregătit și dispus să le elibereze, atât la nivel fizic, cât și emoțional. Experiențele negative sunt uneori cei mai mari învățători ai noștri. Acesta este motivul pentru care, uneori, le menținem- încă mai avem ceva de învățat de la ele.

Așadar, dragii mei, nu ezitați să apelați la aceste proceduri, care vă fac viața mai frumoasă, vă fac sănătatea mai bună și vă ajută să treceți mai ușor peste agitația și nebunia cotidiană.

2 comentarii pe “Uleiurile esențiale: aliatul sănătății fizice și mentale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.