Românii așteaptă cu mare nerăbdare să sărbătorească 1 mai. Profită de această zi liberă pentru a organiza petreceri, întâlniri cu prietenii sau pentru a planifica diverse călătorii. Și, nu în ultimul rând, au loc celebrele grătare la iarbă verde. Sărbătoarea din zilele noastre este, însă, diferită față de ceea ce se întâmpla în trecut, mai ales în ceea ce privește simbolistica.
În tradiția populară, ziua de 1 mai este denumită ziua lui Florar sau Armidenul- nume ce provine de la proorocul Ieremia prăznuit de Biserică la această dată. Astfel, Armidenul simbolizează renașterea naturii, belșugul și roadele pământului, fiind celebrat începutul verii. Oamenii numeau această zi și ”ziua pelinului”, deoarece sărbătoreau cu multă băutură. Celebrarea avea loc la iarbă verde, cu scopul de a mulțumi naturii pentru belșugul oferit și pentru a se evita seceta sau orice dezastru natural care ar fi afectat recoltele. O altă superstiție era ca la începutul zilei, fiecare om să se spele pe față cu rouă pentru a nu se prinde nicio boală de el.
Unul dintre cele mai importante repere rămâne anul 1989 când 1 mai a fost decretată de Congresul Internaționalei Socialiste (www.wikipedia.org) ca Ziua Internationala a Muncii, în memoria grevei generale de la Chicago ( 90 000 de muncitori au protestat în Chicago și câteva sute de mii de pe întreg teritoriul Statelor Unite pentru a obține un program de muncă redus la 8 ore; rezultatul a fost că peste 35 000 de muncitori au obținut dreptul la muncă de 8 ore).
De-a lungul timpului, această sărbătoare a fost folosită diferit de popoare. Și în Germania (www.wikipedia.org), spre exemplu, această zi este liberă, iar nemții obișnuiesc să poarte la butonieră o panglică roșie, în amintirea lui 1 mai 1890 când, în pofida interdicției manifestațiilor de către Sozialistengesetz, militanții Internaționalei au convenit să se întâlnească în parcuri purtând o astfel de panglică. Intrată în uitare înGermania de Vest, ea a fost mare sărbătoare în Republica Democrată Germană. În Slovenia, muncitorii au această zi liberă, spre deosebire de Pakistan când tocmai muncitorii se dedică muncii, iar ceilalți au liber. 1 mai în Jamaica reprezintă Ziua Imperiului când se sărbătorește și emanciparea sclavilor din Jamaica.