De ce le interzici copiilor să intre în apă după ce au mâncat?

Este una dintre legendele mele urbane preferate. Am crescut învățați că nu trebuie să le permitem copiilor să intre în apă două ore după ce au mâncat. Sigur ți-a spus mama când erai mic cum că nu  ai voie să mergi la scăldat, să intri în mare sau chiar să faci duș imediat după masă. De ce? Pentru că nu era bine! De ce nu era bine? Nu mai contează. Poate că te doare stomacul. Poate pieptul.

Evident că au circulat povești cum că multor persoane nu le-a fost bine și era suficient. Ca de obicei,  în spatele fiecărei legende se ascunde, pe undeva, un adevăr.

Această întrerupere a digestiei cum este cunoscută popular sau hidrocuție cum ar spune medicul, chiar are  legătură cu intratul în apă imediat după masă. Dar motivul nu este cel pe care îl bănuiai. Este un fenomen  care se produce odată cu schimbul brusc de temperatură. Adică poate apărea atunci când intrăm în apă fără să ne obișnuim corpul deja încins cu noua temperatură.

Adică este o formă de șoc termic, până la urmă. Am stat la soare și ne-am aruncat imediat în mare. Sau intrăm
fără sau cu foarte puțină pregătire în apa cel puțin rece a unui râu de munte.

Când pielea și căile respiratorii fac cunoștință brusc cu temperatura apei, ni se taie respirația, provocând chiar și stop cardiorespirator. Iar simptomul nu ține cont de vârstă, afectându-ne pe toți, cu mici cu mare, în aceeași măsură.

Riscul de hidrocuție este mult mai mare după ce ai mâncat și pentru că temperatura corpului crește cu aproximativ
un grad după ingestia unei mese copioase. Este recomandat măcar să-ți umezesti ceafa și partea anterioară a toracelui  pentru a pregăti corpul pentru baie. Deci, da, fenomenul poate apărea și la noi acasă, în cadă. Doar că riscul să te îneci este, evident, mult mai mic. Dar nu inexistent.

Așa că, teoretic, dacă nu faci această pregătire, ar fi bine să te abții de la îmbăieri după o masă copioasă și mai ales
după consumul de alcool, digestia utilizând o parte a capacităților energetice ale organismului. Pe același principiu,
este riscant să ne lăsăm copiii să intre în apă imediat după ce au ieșit. Așa cum fac ei de obicei. Pentru că imediat după  ce au revenit cu picioarele pe uscat, organismul trece iar la reglarea temperaturii. Și deși pare că poți intra imediat în apă, te expui aceluiași pericol.


PS: Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de români care mă citesc!

Hai cu mine pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.