10 ALIMENTE NESĂNĂTOASE pe care toți oamenii le mănâncă și RISCĂ

Poate că ți se va părea surprinzător, dar multe alimente dintre cele pe care le considerăm sănătoase sunt de fapt o amenințare pentru noi. Desigur, ar fi perfect dacă am urma exemplele experților și dacă am refuza complet produsele din lista următoare, dar e în regulă și dacă le consumi în cantități mai mici, căutând alternative, acolo unde e posibil.

1. Stridii crude

Avocatul American Bill Marler a lucrat cu cazuri de otrăvire alimentară pentru mai mult de 20 de ani. În acest timp, omul a devenit un expert în domeniu și a decis să spună tuturor de ce nu ar trebui să mănânci niciodată fructe de mare crude – din cauza încălzirii globale, apa oceanelor a devenit un teren favorabil înmulțirii bacteriilor. Stridiile coapte cu sosuri picante sunt la fel de bune și o alternativă mai sănătoasă.

2. Sucul proaspăt

Sucul proaspăt stors poate cauza infecții cu virusuri și bacterii. Dacă vrei ceva de băut, alege mai bine sucuri pasteurizate. Dacă vrei să te bucuri de toate vitaminele pe care ți le pot oferi fructele, cea mai bună opțiune e să le mănânci proaspete.

3. Carnea gătită în sânge

E interzis să mănânci așa ceva deoarece temperaturile sub 71 de grade Celsius nu omoară Ecoli și salmonella din carne. Mănâncă mereu carne gătită mediu sau foarte bine.

4. Boabele încolțite

Ecoli sau salmonella există în mâncarea noastră mult mai des decât ți-ai imagina. Trebuie să înțelegi că sănătoase sunt numai boabele care nu au fost tratate cu chimicale, dar asta e foarte greu de verificat. Încearcă să consumi boabe naturale, dacă reușești să le afli proveniența sau semințe crude (de dovleac ori floarea soarelui), care sunt la fel de benefice.

5. Laptele proaspăt

Nu e indicat să consumi lapte proaspăt, deoarece acesta nu e extras în cele mai sterile condiții, chiar dacă proprietarii au mare grijă de vacă. Există posibilitatea ca în lapte să existe viruși sau bacterii, iar de acestea nu poți scăpa decât prin fierbere.

6. Varză de Bruxelles crudă

În ultimii 20 de ani, Bill Marler a avut aproximativ 30 de cazuri despre otrăvire alimentară cu varză de Bruxelles crudă. Pentru a evita E. Coli și salmonella, prăjește sau fierbe varza de Bruxelles la o temperatură de minim 160 de grade Celsius.

7. Supă de pește de râu sau pește fiert

Cercetătorii spanioli au descoperit că gătirea peștelui de apă dulce ucide numai 18% din bacteriile periculoase pentru viață. Restul substanțelor ajung în supă, care devine o concentrație de toxine. Gătește peștele la abur. Acest mod de a găti ucide 26% dintre toxine.

8. Produsele din carne procesată

Chiar și cele mai scumpe și mai de calitate produse din carne procesată conțin nitrați și nitriți, care pot cauza cancer. 1 kg de cârnați conține 400% mai multă sare și 50% mai multă grăsime decât aceeași cantitate de carne.

9. Mâncarea ambalată cu mai mult de două ingrediente

Producătorii folosesc BHA și BHT pe post de conservanți. Dozele mari din aceste substanțe pot cauza tulburări hormonale, iar consumul regulat de BHA cauzează dezvoltarea tumorilor canceroase.

10. Fructele și legumele prespălate

Fructele și legumele spălate tăiate au trecut deja prin mâinile unor oameni. Cu cât sunt mai mulți, cu atât produsele respective pot avea mai multe bacterii.

 

Citește și: 7 ALIMENTE CONTRAFĂCUTE care îți pun în PERICOL sănătatea

Alimentele pe care ne-am obișnuit să le vedem pe masa noastră s-ar putea să nu fie tocmai ce par. Este însă posibil să eviți mâncarea contrafăcută, dacă știi câteva trucuri simple:

1. Cafeaua măcinată
Cafeaua măcinată ar putea conține orz, grâu și soia prăjit și tăiat. Pentru a reduce costurile de producție, companiile ar putea adăuga și lemn mărunțit. Cum să eviți falsurile? Cumpără boabe de cafea și macină-le acasă.

2. Sucul de rodii
Pe etichetă spune că înăuntru găsești 100% suc de rodii și merișor. Cel mai probabil, însă, băutura e diluată cu suc de mere ieftin sau chiar cu apă. Cum să eviți falsurile? Citește cu atenție eticheta și fii atentă la proporția de suc.

3. Uleiul de măsline


Când cumperi o sticlă scumpă de ulei de măsline, s-ar putea să aduci acasă ulei ieftin de porumb, palmier sau soia. Cum să eviți falsurile? Pune niște ulei în pahar și pune-l în frigider. Uleiul adevărat de măsline formează un sediment.

4. Brânza parmezan
Aceasta este cel mai des contrafăcută. Multe tipuri mai ieftine de brânză pot fi prezentate ca brânză parmezan. Cum să eviți falsurile? Cumpără toată roata, citind cu atenție ingredientele de pe etichetă înainte de a plăti.

5. Mierea
Când vine vorba despre falsificarea mierii, imaginația oamenilor nu are limite. Cel mai adesea e diluată cu siropuri cu un conținut ridicat de fructoză. Cum să eviți falsurille? Citește informațiile despre depozitare. Mierea naturală nu trebuie neapărat să fie păstrată în frigider.

6. Sushi
E foarte probabil ca felia roșiatică să nu fie somon. De cele mai multe ori, când comanzi sushi cu un anumit tip de pește, primești unul mai ieftin (uneori chiar colorat). Cum să eviți falsurile? Dacă vrei neapărat pește, comandă unul fript.

7. Orezul
Dintre toate alimentele contrafăcute, acesta ar putea fi cel mai periculos. Orezul fals e făcut din amidon amestecat cu plastic. Boabele sunt similare cu orezul și chiar miros la fel – se pulverizează aromă peste. Cum să eviți falsurile? Orezul fals nu se scufundă în apă și arde precum plasticul. Când cumperi, fii atent la producător și ai încredere numai în mărcile testate.

 

Citește și: 10 lucruri la care trebuie să te uiți cu ATENȚIE atunci când alegi MÂNCAREA

Există multe moduri de a controla calitatea alimentelor, dar majoritatea sunt complicate și necesită intervenția specialiștilor. Iată însă câteva trucuri pe care le poți aplica acasă ori chiar la magazin ca să verifici calitatea produselor pe care vrei să le cumperi:

1. Puiul

Fii atent la fibrele albe și la stratul de grăsime prea mare. Acesta e un indiciu că pasărea a fost hrănită cu aditivi hormonali ca să crească repede. Acest tip de carne nu este foarte sănătos. Contează și culoarea. Dacă puiul e galben, atunci carnea nu e proaspătă. Carnea de pui trebuie să fie roz și fermă.

2. Brânza albă

De multe ori, la brânza albă și la brânza cottage se adaugă amidon și grăsimi vegetale. Poți să verifici existența lor folosind o picătură de iod. Dacă brânza cottage conține amidon, va căpăta o nuanță albastră; dacă nu, nu își va schimba culoarea. Lasă puțină brânză albă la temperatura camerei. Dacă există grăsimi vegetale, în câteva ore culoarea se va modifica și va fi acoperită de o crustă galbenă.

3. Mierea

Fii atent/ă la cum se scurge mierea de pe lingură. Produsul falsificat se scurge în mod intermitent și formează o băltoacă, iar o miere bună se scurge din belșug, elastic și formează o umflătură. Aroma de caramel este un indiciu că mierea a fost încălzită, iar dulceața excesivă sugerează că mierea conține zahăr.

4. Frișca

Ca să verifici dacă frișca are uleiuri vegetale sau nu, amestecă o lingură de frișcă într-un pahar cu apă caldă. Produsele de calitate inferioară formează fulgi albi, iar cele bune se transformă într-un lichid omogen.

5. Fructele și legumele congelate

Verifică dacă produsele congelate au gheață pe ele. Dacă da, înseamnă că au fost depozitate într-un mod incorect.

6. Peștele

Peștele nu foarte proaspăt are ochii și branhiile întunecate. Peștele proaspăt are mereu solzi strălucitori.

7. Carnea

Atunci când trebuie să alegi carne, apas-o cu un deget. Carnea proaspătă e fermă și revine repede la forma inițială. Taie o bucată. Dacă înăuntru carnea e închisă la culoare și are un contur clar, a fost înmuiată ca să pară proaspătă. Șterge-o ușor cu un șervețel. Carnea proaspătă nu va lăsa multă umezeală nici pete mari de sânge.

8. Condimente proaspete 

Dacăcondimentele sunt proaspete, dar marginile cad, culoarea e prea închisă, iar tulpinile sunt prea mari, cel mai probabil au fost ajutate să crească – cu ajutorul nitraților.

9. Cașcavalul

Poți afla dacă brânza are uleiuri vegetale după următoarele indicii: produsele de calitate proastă se fărâmițează atunci când le tai (asta nu e însă valabil pentru tipurile dure de parmesan), iar în aer liber se întăresc și se crapă. Lasă o bucată de brânză afară și observ-o: un tip bun de cașcaval se va înmuia, pe când un tip de cașcaval de o calitate inferioară se va întări, iar pe suprafața sa vor apărea picături de oțet.

10. Înghețata

Pune înghețata pe o farfurie – un produs vegetal se va topi repede, iar mai apoi se va transforma într-o băltoacă semitransparentă. Cea naturală își păstrează consistența cremoasă.

sursa: brightside.me

Citește și: 9 alimente care NU EXPIRĂ niciodată

Când vine vorba de termenele de valabilitate a produselor, există o mulțime de date pe care ar trebui să ți le amintești. Din fericire, există câteva alimente pentru care nu trebuie să îți faci griji, deoarece nu au dată de expirare, deci te poți bucura oricând de ele.

9 alimente care nu expiră niciodată

1. Mierea
Datorită harnicelor albine (au enzime speciale care împiedică creșterea bacterilor) și procesului de depozitare, mierea are cea mai mare durată de valabilitate. Păstreaz-o într-un borcan închis bine pentru a evita zaharisirea ei, iar dacă mierea se întărește, pune borcanul într-un bol cu apă caldă și amestecă ușor până se topește.

2. Oțetul alb
Aciditatea ridicată a oțetului alb, distilat face ca acesta să se păstreze neschimbat până la ultima picătură.

3. Lichiorul tare
Dacă ai o sticlă de whiskey în mini-bar pe care nu ai mai deschis-o de la Crăciunul trecut, nu-i nimic, poți lua o înghițitură din ea oricând dorești. Pastrează lichiorul într-un loc răcoros și cel mai probabil va rezista mai mult decât te aștepți.

4. Extractul de vanilie
Extractul pur de vanilie, care ne aromează deserturile preferat, nu are termen de valabilitate; poate dura pentru totdeauna datorită conținutului său de alcool.

5. Fasolea uscată
Leguminoasele uscate au darul de a se păstra mult timp. Au în conținutul lor o mulțime de proteine și fibre și au o durată de depozitare foarte lungă și, spre deosebire de conserve, au un conținut scăzut de sodiu.

6. Orezul
Alb, sălbatic sau basmatic, orezul se poate păstra ani întregi. Trebuie doar să te asiguri că îl ții într-un recipient închis ermetic. Singura excepție este orezul brun, care are în el uleiuri naturale ce îl fac să devină rânced după o perioadă mai scurtă de timp.

7. Sarea
Clorul de sare este un element mineral natural găsit în pământ, așa că nu este o surpriză faptul că acest condiment rămâne în stare proaspătă pentru mult timp. Totuși, iodarea reduce termenul de valabilitate cu până la 5 ani.

8. Zahărul
Zahărul alb, brun sau chiar cel sub formă de pulbere nu se strică, deoarece nu are suport pe care să se dezvolte bacteriile. Poate fi necesar să-l înmoi din când în când (cu bezea), deoarece are tendința de a se usca cu ușurință.

9. Cafeaua instant
Spre deosebire de boabele proaspăt macinate, cafeaua instant nu are nicio umiditate în ea, deci, se menține proaspătă pâna la ultima picătură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.