9 alimente care NU EXPIRĂ niciodată

Când vine vorba de termenele de valabilitate a produselor, există o mulțime de date pe care ar trebui să ți le amintești. Din fericire, există câteva alimente pentru care nu trebuie să îți faci griji, deoarece nu au dată de expirare, deci te poți bucura oricând de ele.

9 alimente care nu expiră niciodată

1. Mierea
Datorită harnicelor albine (au enzime speciale care împiedică creșterea bacteriilor) și procesului de depozitare, mierea are cea mai mare durată de valabilitate. Păstreaz-o într-un borcan închis bine pentru a evita zaharisirea ei, iar dacă mierea se întărește, pune borcanul într-un bol cu apă caldă și amestecă ușor până se topește.

2. Oțetul alb
Aciditatea ridicată a oțetului alb, distilat face ca acesta să se păstreze neschimbat până la ultima picătură.

3. Lichiorul tare
Dacă ai o sticlă de whiskey în mini-bar pe care nu ai mai deschis-o de la Crăciunul trecut, nu-i nimic, poți lua o înghițitură din ea oricând dorești. Păstrează lichiorul într-un loc răcoros și cel mai probabil va rezista mai mult decât te aștepți.

4. Extractul de vanilie
Extractul pur de vanilie, care ne aromează deserturile preferat, nu are termen de valabilitate; poate dura pentru totdeauna datorită conținutului său de alcool.

5. Fasolea uscată
Leguminoasele uscate au darul de a se păstra mult timp. Au în conținutul lor o mulțime de proteine și fibre și au o durată de depozitare foarte lungă și, spre deosebire de conserve, au un conținut scăzut de sodiu.

FOLLOW ME

6. Orezul
Alb, sălbatic sau basmatic, orezul se poate păstra ani întregi. Trebuie doar să te asiguri că îl ții într-un recipient închis ermetic. Singura excepție este orezul brun, care are în el uleiuri naturale ce îl fac să devină rânced după o perioadă mai scurtă de timp.

7. Sarea
Clorul de sare este un element mineral natural găsit în pământ, așa că nu este o surpriză faptul că acest condiment rămâne în stare proaspătă pentru mult timp. Totuși, iodarea reduce termenul de valabilitate cu până la 5 ani.

8. Zahărul
Zahărul alb, brun sau chiar cel sub formă de pulbere nu se strică, deoarece nu are suport pe care să se dezvolte bacteriile. Poate fi necesar să-l înmoi din când în când (cu bezea), deoarece are tendința de a se usca cu ușurință.

9. Cafeaua instant
Spre deosebire de boabele proaspăt măcinate, cafeaua instant nu are nicio umiditate în ea, deci, se menține proaspătă până la ultima picătură.

 

15 de OBIECTE pe care le folosești și după ce EXPIRĂ – știai când trebuie să le arunci?

Cu toții avem lucruri acasă, pe care le avem de ani de zile. Par a fi veșnice pentru noi, dar majoritatea lor sunt de fapt limitate de o dată de expirare, după care devin inutile și, eventual, chiar periculoase.

1. Apa oxigenată

Apa oxigenată este depozitată în cabinetul medicului, dar foarte puțini oameni știu că după ce a fost deschisă își pierde proprietățile după 2 luni. Chiar și într-un recipient sigilat va expira după un an.

2. Condimente- 2 ani

O veste proastă dacă îți place să colecționezi tipuri rare de condimente! Va trebui să îți reîmprospătezi proviziile după 2 ani, deoarece mirodeniile tind să-și piardă proprietățile și aromele după ceva timp.

3. Pantofii sport- 250 de mile sau 6 luni

Atunci când porți pantofi sport frecvent, sistemul lor de absorbție a șocurilor, tălpile și spatele, se uzează rapid. Pantofii de alergare trebuie schimbați la fiecare 250 de mile și pantofi pentru alte activități sportive după 6 luni de utilizare obișnuită.

4. Pungile de ceai- 6 luni

Chiar și în ambalaje închise și etanșe, pungile de ceai nu mai sunt bune pentru consum după 6 luni din cauza capacității frunzelor de ceai de a fermenta.

5. Ochelarii de soare- 2 ani

Razele ultraviolete au un efect negativ asupra lentilelor. După un timp, lentilele permit trecerea mai multor raze. Durata de bună funcționare exactă este determinată de fiecare fabricant individual, dar este recomandat să îți schimbi ochelarii de soare o dată la 2 ani.

6. Pasta și periuța de dinți – un an respectiv 3 luni

O periuță de dinți trebuie schimbată la fiecare 3 luni, pentru a nu o transforma într-un incubator de bacterii. Pasta de dinți trebuie păstrată timp de cel mult un an de la deschiderea ei. Prin urmare, dacă ai un tub mic pentru, verifică data de expirare.

7. Posoape- 3 ani

Pe lângă faptul că prosoapele umede reprezintă un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor, spălările frecvente pur și simplu uzează țesătura. Spălarea la temperaturi ridicate face acest lucru de câteva ori mai rapid. Se recomandă schimbarea prosoapelor la fiecare 3 ani.

8. Perie de păr- 1 an

Perioada de valabilitate a pieptănului sau a periei de păr este de numai un an, chiar dacă o cureți și o speli în mod regulat. Dupa aceasta perioadă poate provoca mătreața si probleme cu părul.

9. Bureți de machiaj și pensule- 6 luni, respectiv 5 ani

Nu numai că trebuie să îți speli pensulele de machiaj după fiecare utilizare, trebuie de asemenea să le schimbi la fiecare 5 ani – pielea îți va mulțumi pentru asta. Buretele trebuie reînnoit la fiecare 6 luni.

10. Sutien- 2 ani

În medie, acest articol de lenjerie începe să-și piardă forma după 2 ani, deoarece inserțiile tind să se deformeze, iar țesătura se întinde.

11. Papuci- 6 luni

Papucii de casă trăiesc doar o jumătate de an, iar apoi se transformă într-un potențial teren de reproducere pentru ciuperci.

12. Perne- 2-3 ani

Indiferent de tipul de umplutură, o pernă își pierde forma după 2-3 ani, iar acarienii de praf încep să apară în ea.

13. Pătura- 7 ani

Păturile tind să treacă prin aceleași schimbări ca și pernele. Cu toate acestea, ele pot „trăi” mai mult – până la 7 ani. Cu grijă atentă și uscare regulată, poți prelungi durata de viață a unei pături cu până la 10 ani. După aceea, va trebui să achiziționezi una nouă.

14. Saltea- 8-10 ani

Amintește-ți să iei și o nouă saltea atunci când mergi să cumperi o pătură nouă, deoarece ar trebui să fie schimbată la fiecare 8-10 ani. De asemenea, ține cont de faptul că salteaua trebuie să fie întoarsă la fiecare 6 luni, astfel încât să nu se uzeze atât de repede.

15. Tocătoare de lemn- 3 ani

Ele necesită înlocuirea la fiecare 3 ani. În caz contrar, ele devin un mediu bun pentru bacterii. Mai mult decât atât, tocătoarele din lemn tind să-și piardă forma datorită umidității și cuțitelor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.