E ușor să faci greșeli atunci când ești părinte. Nimeni nu e perfect și cu toții facem greșeli mai mici sau mai mari. Important e să învățăm din ele și să ne dorim zi de zi să descoperim cum să fim niște părinți mai buni pentru copiii noștri.
Așa cum am mai spus, la Alex și în primele săptămâni cu Alesia mi-a fost foarte greu. Dar asta pentru că nu știam ce să fac și mai ales, ce să nu fac. Între timp, în viața mea a apărut Adriana, care m-a învățat ce să fac, cum să fac un program de somn, cum să hrănesc corect un bebeluș, cum să-i scot aerul afară între mese și cum pot să cresc un copil care să ia în greutate, să se dezvolte normal și să devină independent.
Iată care sunt cele mai comune greșeli pe care le fac părinții din cauza cărora bebelușii nu dorm cum trebuie:
1. Nu aveți o rutină
De câte ori vi s-a întâmplat să fiți în public și să auziți un bebeluș care plânge și mămica să spună că e doar puțin obosit, de asta plânge. De cele mai multe ori, acesta este adevărul. Bebelușii chiar plâng pentru că sunt obosiți. De aceea nu ar trebui să așteptăm până când încep să plângă de oboseală ca să-i punem la somn. Cel mai bine e ca bebelușul să aibă un program bine stabilit și niște ore de somn pe care să le respectăm în fiecare zi.
Bebelușii au nevoie de o rutină pentru a dormi bine. Astfel își adaptează în mod normal programul și organismul lor se pregătește de somn la aceleași ore. Setează-i niște ore de somn pe care să le respectați în fiecare zi. De exemplu, noi întotdeauna facem mai întâi băița de seară, apoi mănâncă, ne jucăm puțin și urmează somnul.
FOLLOW ME
O altă greșeală pe care o fac părinții după ce au stabilit deja un program e că nu se țin de el și se gândesc că nu se poate întâmpla nimic rău dacă din când în când îl pun la somn pe cel mic mai târziu decât de obicei sau dacă îl trezesc mai devreme decât de obicei. Dar exact asta este ideea obiceiului, să ne ținem de el pentru a ușura lucrurile pentru bebeluș. Dacă totuși s-a întâmplat și ați fost forțați de împrejuări să faceți o mică excepție într-o zi, ai răbdare până se acomodează din nou cu programul inițal.
2. Nu accepți ajutorul altor persoane
De obicei asta este o situație des întâlnită când unul dintre părinți stă acasă. Dacă mămica stă acasă simte că trebuie și e normal să facă singură totul și nu vrea să-și deranjeze partenerul, care e deja stresat din cauza problemelor de la serviciu. Sau nu acceptăm ajutorul nimănui pentru că avem impresia că nimeni nu se descurcă mai bine cu bebelușul decât noi. Indiferent care este raționamentul pentru care până acum nu ai acceptat ajutorul celor din jur, trebuie să înveți să o faci, pentru că altfel vei ajunge să fii epuizată și să-l agiți și pe bebeluș.
3. Tresari la orice mișcare a bebelușului
Bebelușii scot în mod natural sunete în timp ce dorm și nu trebuie să vă îngrijoreze acest lucru. E posibil ca bebelușul să viseze sau să fie în diferite stadii de somn care îi solicită mai mult în timpul nopții. Dacă dați buzna în camera lui imediat ce ați auzit un sunet, s-ar putea să îl treziți chair voi. Cu timpul veți învăța să vă relaxați și să recunoașteți și distingeți sunetele pe care le face atunci când doarme sau e treaz. De multe ori bebelușii se liniștesc fără să aibă nevoie de ajutorul vostru și asta este foarte bine pentru că se dezvoltă și devin astfel mult mai independeți.
4. Dormi cu bebelușul din cauza epuizării
Mulți bebeluși agitați se vor liniști și vor adormi atunci când simt căldura unui părinte, dar co sleeping-ul va avea un impact negativ pe termen lung asupra obiceiurilor de somn ale bebelușului. Oricât de mult ți-ar plăcea să dormi cu bebelușul, pentru el e mai bine să doarmă singur și să nu vă abateți de la rutina de somn. Dacă cedați într-o seară în care pur și simplu îl lăsați să doarmă oriunde numai să doarmă, în viitor veți avea un copil care nu va dormi niciodată singur.
5. Nu lași copilul să învețe să se auto-calmeze
În momentul în care bebelușul plânge, ce facem? Ne ducem și îl luăm în brațe, îl învărtim prin casă sau îl legănăm în speranța că așa se va calma. Problema este că în felul acesta se vor obișnui să fie răsfățați sau legănați înainte de somn, așa că în viitor nu vor mai vrea să adoarmă fără să li se asigure acest tip de confort. Asta se întâmplă pentru că au fost obișnuiți așa și organismul lor și-a creat această rutină în care știe că trebuie să doarmă după ce e legănat.
Numai că atunci când o să te hotărăști că e timpul să doarmă singur sau să renunțați la aceste obiceiuri, va fi foarte dificil pentru el.L a început poate părea greu să lași în pace un copil care plânge înainte de somn și să te abții de la luat în brațe și legănat, dar trebuie să-i dai bebelușului șansa să se calmeze singur. Asta nu înseamnă să-l lași să plângă până e prea obosit să mai plângă și să strige. Pur și simplu, fixați pașii pentru o rutină de seară, așa cum spuneam și mai sus. După masă vă jucați, îl legănați, îl pupați de 1000 de ori, dar apoi îl puneți la somn și aveți răbdare să adoarmă singurel. Cu cât îi obișnuiți cu asta mai repede, cu atât va fi mai ușor.
Dacă tu știi că e schimbat, mâncat, i-ai scos aerul din burtică și nu are nicio durere înseamnă că plânge pentru că a fost obișnuit să doarmă depinzând de o persoană și vrea atenție. Te duci și îl verifici la câteva minute, dar nu stai lângă el și îi cânți sau îl legeni până adoarme pentru că s-ar putea să fie momente în care nu vei putea face asta, iar el nu va reuși să doarmă altfel decât l-ai obișnuit. De când s-a născut, Nicholas știa că după ce l-am înfășat urmează să doarmă. Asocia acest ritual cu programul de somn. Așa și când e legănat, un copil consideră că acesta este ritualul premergător somnului.
Între mese și reprizele de somn ai tot timpul din lume să te joci cu el, să îl ții în brate, să îl iubești și să îl faci să îți simtă afecțiunea astfel încât să nu aibă nevoie de și mai multă atenție ca să doarmă. Și eu am momente în care nu m-aș mai dezlipi de el, l-aș pupa până aș ameți și l-aș ține în brațe până s-ar lipi de mine. Dar știu că asta nu e bine nici pentru el, nici pentru mine.
6. Nu identifici corect sursa de disconfort
Cel mai adesea, de câte ori bebelușul plânge, mămicile îl pun la sân pentru a-l calma. Însă dacă bebelușul s-a trezit din somn înseamnă că trebuie să identificați care e sursa de disconfort care l-a făcut să se trezească, nu să încercăm să îl calmăm pentru 5-10 minute. Înainte să vă grăbiți să-i oferiți soluția verificați care este problema. Poate fi vorba de scutec, de haine, de așternut, de temperatura din cameră. Verificați toate lucrurile care ar putea să-i producă disconfort și veți vedea că după ce o rezolvați, bebelușul va putea dormi din nou. Odată identificată găsiți o modalitate prin care să o evitați pe viitor.
7. Nu coordonezi orele de masă cu cele de somn
Cel mai simplu mod prin care poți face un copil să se adapteze la un program de somn este să corelezi programul de somn cu cel de masă. Bebelușii obosesc pe măsură ce sunt hrăniți, ceea ce însemnă că e mult mai ușor să-i adormi după ce au mâncat. Consecvența este cheia atunci când încercăm să insuflăm un obicei. Problema este că mulți părinți nu se țin de programul de masă sau mesele nu durează suficient de mult, astfel încât bebelușul se va trezi din nou flămând. Asigurați-vă că bebelușul a mâncat suficient înainte să-l puneți la somn. O masă normală ar trebui să dureze între o oră jumătate și două ore, cu pauze în care să-i scoateți aerul din burtică
8. Presupui că o noapte pierdută va fi recuperată a doua zi
Dacă vă gândiți că atunci când doarme mai târziu înseamnă că se va și trezi mai târziu a doua zi, vă înșelați. Probabil că se vor trezi la fel de devreme, dar din cauza oboselii nu vor mai fi la fel de activi. E mai ușor să faci un program de somn pentru copil decât să încerci să-l obosești ca să doarmă mai bine.
9. Nu înțelegi nevoile bebelușului în funcție de vârstă
Mulți părinți se tem că bebelușii dorm prea mult sau prea puțin, fără să știe de câte ore de somn au nevoie. Pentru un bebeluș, somnul reprezintă 60% din procesul de creștere, așa că e normal să doarmă foarte mult în primele luni. O problemă e când doarme prea puțin. Dacă sunteți îngrijorat pentru că cel mic nu reușește să doarmă suficient sau doarme în reprize foarte scurte, înseamnă că ceva e greșit în programul lui.
10. Renunți înainte ca bebelușul să aibă timp să se adapteze unui obieci
Știți că se spune că cei mai mulți oameni renunță chiar atunci când sunt foarte aproape de succes? Acest concept se aplică și când vine vorba de copiii. Poate dura ceva timp să adaptezi un bebeluș la un program de somn sau să-i integrezi în rutina obișnuită obiceiuri noi, dar nu trebuie să te dai bătut. Nu e niciodată prea târziu să repari greșelile din trecut și dacă rămâi consecvent, până la urmă vei reuși.
Amintiți-vă că nu există doi bebeluși la fel și că pentru fiecare trebuie să găsești soluția care funcționează cel mai bine.
Voi ați făcut aceste greșeli cu copiii voștri?
Dacă sunteți viitoare mămici sau proaspete mămici și vă confruntați cu problemele pe care le aveam și eu înainte să-mi stabilesc un program și reguli pe care să le urmez, vă aștept să aflați de ce bebelușul tău nu are un somn liniștit și cum să devii o mama odihnită cu un copil fericit!
Ce veți învăța de la acest curs:
Vei învăța cum să hrănești corect bebelușul
Vei seta obiceiuri sănătoase pentru copil
Vei ști care este ciclul sănătos de evoluție al bebelușului și cum să îl susții
Vei învăța să crești copii sănătoși și independenți
Vei învăța cum să alimentezi emoțional relația mamă-copil
Vei recunoaște cele mai frecvente greșeli pe care le faci în relația cu copilul tău
În rubrica Jurnal de bebe veți găsi materiale utile, experiențele mele și informații de la specialiști cu privire la tot ce înseamnă viața unui bebeluș. Dacă vreți să vedeți cum a fost sarcina, puteți citi articolele din categoria Jurnal de Sarcină. Vă aștept și în grupul Mămici și copii fericiți. ❤
Hai cu mine pe:
Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun
Buna ziua, citesc cu mare interes articolele dumneavoastra. Va multumesc frumos pentru informatiile pe care le impartasiti cu noi. Am o fetita de patru luni, care mananca de obicei doar cateva minute la san si apoi se uita pe pereti. Nu o distrage nimic in mod special. Din aceasta pricina mesele sunt dese. Cum o pot face sa manance mai mult? Am vazut ca ati spus in articol ca masa ar trebui sa dureze intre o ora si o ora jumatate. Si evident ca somnul este foarte fragmentation si de scurta durata. Va multumesc.
Bună. E un subiect atât de amplu… De asta nici nu pot să acopăr toate informațiile într-un singur articol. Sunt niște tehnici prin care îi ajuți să mănânce așa cum trebuie și e foarte important să fii sigur că mănâncă suficient și că ia bine în greutate, nu să o lași să se uite pe pereți. E importantă și poziția în care îi dai să mănânce… Sunt multe puncte de atins când vine vorba de acest subiect, de asta am și organizat cursurile pentru mămici. Adriana lucrează de 17 ani cu bebeluși care au probleme cu somnul sau masa. Găsești detalii pe curs.elacraciun.ro
Recunosc că am făcut câteva dintre ele… 😊 Mai ales la primul copil, unde nu ești prea experimentat!
Din păcate la primul copil am făcut cam toate greșelile enumerate mai sus, la al doilea am mai capatat experiența…dar tot se trezea noaptea. 😞
Doar prima greseala de pe lista am facut-o in prima luna dupa ce am nascut,apoi mi-am dat seama ca nu e bine si am remediat.Restul,ii multumesc mamei mele ca m-a sfatuit,sa nu me fac.Foarte interesant articol
Din punctul asta de vedere nu am avut probleme, am citit foarte mult înainte să nasc și nu am întâmpinat probleme, poate am avut și noroc și bebe a fost tare cuminte
Ganditi-va ca un bebeluș a petrecut 9 luni in burta mamei ,noua luni in care a fost non stop la căldurica, hrănit de fiecare dată când vroia si auzea non stop bătăile inimii voastre ,timp de nouă luni !Apoi ca dupa nastere sa il fortezi sa cunoasca singuratea ,foametea si frigul (Da, pentru ca oricât de bine îmbrăcați ar fi ,tot căldura noastră corporala ii încălzesc).Greseli se fac da ,este normal,dar cele mai multe din cele enumerate depasesc limita dintre dresaj si maternat!Bineinteles ,fiecare e liber sa isi creasca copilul cum doreste! Un bebeluș are nevoie de noi si este normal .Trezitul (noaptea )este fiziologic ,face parte din dezvoltarea si buna functionare a creierului!
De ce sa obligăm un bebeluș sa plângă singur cand nici noi ,oameni mari si „independenți „avem nevoie câteodată de alinare in acel moment ?
Buna, am un Bebeluș de 5 luni și ma chinui foarte tare sa îl adorm seara . Ii fac baita , masaj , dupa care îl pun la sân ca sa mănânce și sa doarmă . Trebuie sa stau cu el la sân aproape 2 ore ca sa adoarmă și când cred ca am reușit ma ridic ușor Sa îl pun in pătuț și după 10 minute se trezește și o iau de la capăt pana reușesc și de multe ori se face 00:00 01:00 noaptea , și peste noaptea se trezește iar la 3,4 dimineața , câteodată sta 2 ore de se joaca și nu mai vrea sa doarmă , după care iar reușesc sa îl culc și tot așa . Se trezește la 9,10 dimineața și de abia mai reușesc sa îl bag la somn o ora , doua sa mai doarmă pe timpul zilei . Ce pot face ? Mulțumesc
Nu sunt deacord cu 99% din articol. E total greșit sa ne lăsăm bebelușii sa se „auto calmeze” ca vezi doamne…va deveni un obicei.Ei sunt prea mici și inocenți ca să știe sa minta sau se se prefacă. Bebelusii sunt cele mai sincere ființe, ei dacă plang, culmea, ei chiar au nevoie de noi. Faptul ca dorm cu noi în pat nu vad deloc un loc greșit. Bebelusii unde se simt cel mai în siguranță dacă nu lângă pieptul mamei. Asta e metoda cea mai sigura de a-și capătă și forma încrederea în el… Sunt multe aspecte gândite total greșit în acest articol…
Am cam facut multe greșeli din cele pe care le-ai zis aici ,dar cu legănatul le-am legănat pe picioare că mi se parea că numai așa le pot culca mai repede și să pot face treburile pe care le aveam de făcut și este adevărat că așa se obișnuiesc cu programul pe care-l facem și nici că mai dormea până nu o puneam la legănat .Îmi aduc bine aminte că era mărișoară ,avea vreo 3 ani și venea cu pernuța să o pun la nani ,dar tot pe picioare .🙈
Buna ziua! Am mare nevoie de un sfat. Bebelina de 9+++luni…foarte agitat în somn, doarme 30 de minute linistia si apoi se trezește și plange, se trântește după o parte pe alta…..nu mai pot eu sa ma odihnesc de agitația ei. Are un somn foarte agitat. De obicei seara ii fac baie la 8:30 ne jucam, mancam lapte și la 9:30-22:00 somn (agitata mananaca si de cate 2.3 ori pe noapte). Ziua nu mai stiu cum sa ii fac programul sa doarmă si ea măcar o ora legat. Mulțumesc!