7 greșeli pe care le fac părinții în primul an de viață al bebelușului

Una dintre cele mai mari griji ale unei proaspete mămici este că nu o să fie o mamă bună. Dacă nu o să știe ce are de făcut? Dacă copilul ei nu o să o iubească? Dacă nu o să se descurce?

Când am rămas prima dată însărcinată aveam 23 de ani și nu îmi era teamă de nimic. Eram sigură că totul o să fie floare la ureche. Când am ajuns cu el acasă și nu știam cum să îl opresc din plâns, toate întrebările de mai sus se învârteau deja în capul meu. A trebuit să o sun pe mama, să vină de la Sinaia la București să mă liniștească și să îi mai pună o haină în plus lui Alex. Atât de multe știam pe atunci…

După 14 ani și doi copii mai târziu, am scris două cărți dedicate femeilor însărcinate și viitoarelor mămici. Dacă mi-ar fi spus cineva că se va întâmpla asta în timp ce o așteptam disperată pe mama, probabil că ar fi fost singurul lucru care m-ar fi scos puțin din stare și aș fi pufnit în râs. Cum am ajuns de la proaspăta mămică care trăia cu impresia că e ușor să ai un bebeluș, că nu trebuie decât să îi dai să mănânce și să îl plimbi la a fi blogger de succes și autor de cărți de parenting? Nu peste noapte și nu doar pentru că am 3 copii.

Mi s-a părut atât de dificil primul an cu Alex încât nu îmi mai doream un al doilea copil prea curând. Dar eram dispusă să descopăr o cale mai ușoară. Când am cunoscut-o pe Adriana Bachamnn, care este newborn specialist în America, și am văzut cum lucrează și ce face ea, parcă am mai prins curaj. Câțiva ani mai târziu, când s-a născut Alesia, am făcut exact cum mi-a zis: am sunat-o să vină să mă ajute. Și, mai departe, am pus în aplicare tot ceea ce am învățat de la ea, am continuat să citesc cărți (recomand cartea Doctorului Spock), să mă informez, să mă dezvolt ca mamă și să renunț la orice idee preconcepută. Deja lucram în televiziune și cunoșteam foarte mulți medici specialiști care nu făceau decât să-mi întărească convingerile și la care apelam ori de câte ori simțeam nevoia de ajutor.

Scopul blogului meu a fost să dau mai departe aceste informații și să ajut și alte mămici cu sfaturile pe care le-am primit, cu metodele pe care le-am aplicat și care au dat roade pentru mine. Nicholas a crescut sub aripile acestui blog, iar categoria Jurnal de Bebeluș și cartea „12 luni fără griji” sunt inspirate din viața noastră, provocările pe care le-am avut și întrebările pe care le-am primit de la comunitatea mea. Vorbesc întotdeauna din experiența personală dublată de vocea specialistului.

Cu toții avem un bagaj emoțional, luăm decizii bazându-ne pe persoanele dragi din jurul nostru sau poate alegem varianta care ne e cea mai la îndemână, fără să cerem și o a doua opinie, fără să căutăm părerea unui specialist și fără să încercăm să fim deschise către nou.

Știu că fiecare mamă își dorește ce e mai bine pentru copilul ei, de aceea e important să nu luăm decizii greșite care pot afecta negativ creșterea și dezvoltarea bebelușului nostru.

FOLLOW ME

Ce greșeli fac părinții în primul an de viață al bebelușului

1. Lăsați pe toată lumea să atingă bebelușul

Știu, toată familia abia așteaptă să îl cunoască. Nu spun să vă țineți bebelușul departe de membrii familiei sau de rude și nici nu sunt vreo germofobă. Însă, așa cum probabil ați mai auzit, sugarii sunt predispuși să prindă germeni și infecții foarte rapid. Imunitatea lor nu e suficient de bine dezvoltată. Cel mai bine ar fi să așteptați până la 3 luni înainte să chemați toți prietenii în vizită, mai ales dacă aveți deja o familie numeroasă. Țineți în camera bebelușului dezinfectant și asigurați-vă că musafirii voștri s-au spălat pe mâini înainte. Vizitele persoanelor bolnave sunt, evident, excluse.

Alte articole foarte utile pe această temă:

Ce să nu faci când mergi în vizită la un bebeluș

Nu mai pupați bebelușii pe mânuțe!

Despre mersul în colectivitate sper că nici nu e nevoie să vă spun. Bebelușii nu au ce să caute în locuri de joacă, spații aglomerate și la cumpărături. Vă rog citiți acest articol dacă nu ați făcut-o deja:  Mămici, nu mai duceți copiii mici la mall!

2. Nu folosiți scoica/scaunul auto pentru bebeluș

Mulți părinți nu își dau seama că achiziționarea și utilizarea scaunelor auto sunt foarte importante pentru siguranța copilului în mașină. Am văzut o mulțime de mămici în trafic care preferau să țină bebelușul pe scaunul din față sau pe bancheta din spate în brațe! Un scaun auto poate salva viața bebelușului în cazului unui accident, fie el și produs la viteză mică.   Dacă aveți impresia că vouă nu vi se poate întâmpla nimic, vă invit să citiți aici ce am pățit eu și să vă întrebați ce făceați dacă în acel moment aveați în mașină un bebeluș: Cât de important este scaunul auto pentru copil

Scaunele auto sunt obligatorii în aproape toate țările pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani. Alegeți scaunul potrivit pentru mașina voastră și instalați-l corect.

3. Nu ajutați bebelușul să râgâie

Indiferent că e alăptat la sân sau cu biberonul, e foarte important să faceți pauze în care să ajutați bebelușul să râgâie și să scoată aerul din stomac. În felul acesta, nu veți mai avea probleme nici cu colicii. Când Nicholas era micuț, mesele noastre durau 1 oră – 1 oră jumătate, timp în care mânca cantitatea suficientă de lapte și făceam pauze la fiecare 30 de ml pentru a-l ajuta să râgâie. Tot ce trebuie să faceți este să îi frecați mâinile pe spate de jos în sus și să aveți răbdare să auziți cum a scos aerul din burtică.

4. Nu securizați casa

Când bebelușul începe să meargă de-a bușilea sau se ridică singurel, e important să vă asigurați că nu există niciun pericol pentru el. Nu uitați să acoperiți punctele și firele electrice, colțurile ascuțite ale mobilierului, să depozitați orice obiect care ar putea să îl rănească și să creați spațiu gol în interiorul casei, ca să se poată plimba în voie.

5. Cumpărați prea multe obiecte de care bebelușul nu are nevoie

Fericirea de a deveni părinți e atât de mare încât începem să cumpărăm prea multe lucruri simultan, fără să ne uităm la buzunarele și garderoba noastră. E normal să cumperi produse pentru bebeluș, dar nu este nevoie să exagerezi. Nu alergați în primul magazin de copii să cumpărați tot ce au pe stoc pentru că multe produse sunt complet inutile. Același lucru e valabil și cu hainele, bebelușii cresc destul de repede în primele luni și nu vor apuca să le poarte. O să vedeți că e mult mai ușor să păstrați și ordinea atunci când aveți în casă doar lucrurile care vă sunt cu adevărat necesare și nu vă împiedicați în toate nimicurile.

V-am arătat în vlogurile mele ce am cumpărat, v-am spus și ce NU am cumpărat și puteți vedea și cum am amenajat camera lui Nicholas.

Lista de cumpărături necesare bebelușului

Lista de cumpărături necesare bebelușului (6-12 luni)

Cum am decorat camera bebelușului

 

6. Forțați bebelușul să meargă la oliță

Știu că mulți părinți încearcă să-l dezvețe cât mai devreme pe bebeluș de scutec, pentru că vor să fie pregătit pentru creșă, însă, dacă insistați să faceți asta prea devreme, fără să dați rezultate, nu faceți decât să petrurbați comportamentul micuțului și să îi dezvoltați teamă de oliță sau toaletă.

Așteptați până când bebelușul are controlul complet asupra corpului și este capabil să stea confortabil pe vas. Totodată, e important să vă  asigurați că ați cumpărat olița potrivită, care să fie confortabilă și atractivă, și să se potrivească dimensiunii bebelușului. Noi avem oliță în casă, dar încă nu i-a atras atenția lui Nicholas (1 an și 3 luni) și medicii spun că nici nu ar trebui să încercăm să-l forțăm în vreun fel, cei mai mulți copii sunt pregătiți în jurul vârstei de doi ani.

7. Vă neglijați

Cunosc sentimentul pe care îl ai în momentul în care îți ții pentru prima dată copilul în brațe: simți că viața ta a prins mai mult sens, că îți explodează inima de bucurie, că iubești cum nu știai că e posibil și că nu ți se putea întâmpla ceva mai frumos vreodată. Și e normal… Am scris aici (Să fii mamă nu e un sacrificiu) despre schimbările care apar în creierul nostru în momentul în care devenim mame.

Cu toții ne implicăm atât de mult în lumea bebelușului nostru încât uităm să avem grijă și de lumea noastră. Grija față de tine nu înseamnă că nu ai și grija nou-născutul tău. Trebuie doar să găsești un echilibru, să îți faci timp să te relaxezi, să te întâlnești cu fetele la cafea, să petreci timp cu soțul tău sau să mergi singură într-un salon de înfrumusețare câteva ore.

Aceste lucruri ne ajută să nu cădem în depresie postnatală (vezi aici Ce este depresia postnatală și cum o putem învinge) și să fim niște mămici mai relaxate și mai fericite, așa cum are nevoie bebelușul să fim în preajma lui. Pe această temă am scris și aici: Sunt o mamă rea dacă nu stau numai în casă? 

 

În rubrica Jurnal de bebe veți găsi materiale utile, experiențele mele și informații de la specialiști cu privire la tot ce înseamnă viața unui bebeluș.

 

Link-uri utile:

Lista de cumpărături necesare bebelușului

Cum faci băiță bebelușului 

Cât de important este somnul în primele luni de viață ale bebelușilor

10 greșeli pe care le fac părinții din cauza cărora bebelușii nu dorm

Cum am început diversificarea

Lista de cumpărături necesare bebelușului (6-12 luni)

Cum arată meniul bebelușului la un an de zile

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Suntem foarte prinși aici…😂 Ați văzut ultimul nostru video de pe YouTube cu lista de cumpărături necesare bebelușului? 💕

O postare distribuită de Ela Craciun (@elacraciun) pe

5 rețete rapide și delicioase pentru bebeluși

Cum se curăță năsucul bebelușului și cum îi dai medicamentele

Cum face corect igiena bebelușului: ochișori, năsuc, unghii, urechiușe și zona genitală

Dacă vreți să vedeți cum a fost sarcina, puteți citi articolele din categoria Jurnal de Sarcină.

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Dacă vrei să fii mereu la curent cu ceea ce postez, te invit:

1. Să mă urmărești pe INSTAGRAM – Aici răspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc

2. Să te abonezi la canalul meu de YOUTUBE

3. Să dai like paginii mele de FACEBOOK

4. Să te înscrii în grupul MĂMICI ȘI COPII FERICIȚI

0 comentarii pe “7 greșeli pe care le fac părinții în primul an de viață al bebelușului

  1. Loredana says:

    Rugaciune puternica iti intoarce iubitul in 48 ore.nu credeam dar am facut si a reusit.zicetiva voua numele iubitului de 3 ori.ginditiva la ceva ce vreti sa realizati pina saptamina urmatoare si repetati tie de 6 ori (daca aveti o dorinta repetativa voua)repetati aceste cuvinte vino la mine ingerul luminii eu te implor. Fa sa revina iubitul meu (numele lui)astazi el ma va cheama mai dragastos si cu iubire disperata.va simti o imensa dorinta pentru mine.ingerul meu al luminii ingroapa tot ce impiedica relatia noastra (zici numele)intoarcete la mine (repeta de 6 ori)ingerul luminii indeparteazai pe toti cei care au contribuit la despartirea noastra .ingerul luminii fa ca (zici numele)sa se gindeasca doar La mine. (Zici numele)imi telefonezi in 48 de ore.iti multumesc ingerul luminii.iti multumesc pt puterea ta infinita si misterioasa ce functioneaza mereu.amin (publica si trimite aceasta rugaciune de 3 ori in diferite siti, f curind vei avea o buna surpriza. ..chiar in seara asta saruturi !in zorii zilei iubitul tau isi va da seama ca te iubeste!se intimpla o vraja. ..totul se va intimpla intre ora 1-4 de dimineata! Fii pregatit pt un mare doc al vietii tale !!!ps. De rupi acest lant vei avea ghinion in dragoste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.