#JURNAL DE BEBE

Ce greșeli fac părinții când ajung cu bebelușul acasă

Scris de Ela la 24 octombrie 2018

Înainte de a vă vorbi despre greșelile pe care le fac părinții când ajung cu bebelușul acasă, aș vrea să povestim despre cum a fost după naștere, de când am ajuns cu bebelușul acasă.

Prima săptămână cu bebe a fost magică. Sinceră să fiu, nu mă așteptam să fiu așa. Mă așteptam să fiu obosită, să-mi fie greu, dar mi-am împărțit noaptea cu soțul meu și ne-am organizat foarte bine. Bebelușul ne ajută foarte mult pentru că este cumințel și se trezește numai de două ori pe noapte.

Publicitate

Avem cât de cât un program în care ne mișcăm. Contează mult rutina, să fim liniștiți în preajma lui, să nu îl agităm prea tare și să îi respectăm programul de somn. Nu îi punem carusel deasupra pătuțului, nu îi punem muzică pentru că vrem să îl lăsăm cât mai liniștit. Dar asta nu înseamnă că se stă în liniște mormânt în casă. Ziua este zi, ne comprtăm ca atare, iar noaptea suntem mai atenți și e liniște, așa cum e normal.


Eu mă simt într-o vacanță de la viața agitată pe care o aveam până acum. Pentru că înainte să nasc toată ziua eram plecată de acasă, făceam foarte multe lucruri, iar acum simt că mă bucur de vacanță și de el. Tot timpul abia aștept să se trezească pentru că mi se face dor de el în perioada în care doarme (3-4 ore). Îl schimb, îi dau să mănânce și adoarme imediat la loc.

Este foarte important ca mama să fie liniștită, să se concentreze pe bebe, să nu fie nervoasă în preajma lui pentru că automat îi va transmite toate stările, iar copiii simt foarte, foarte bine.

Publicitate

Mama și soțul meu mă ajută foarte mult. Soțul meu duce și aduce copiii de la școală, în zilele în care eu voi fi nevoită să plec va sta cu bebe. Contează mult să ceri ajutorul și să îl accepți.

Copiii l-au primit foarte bine și vor și ei să mă ajute, însă de cele mai multe ori, situația se complică cel mai tare când ajung și ei de la școală și încep să se joace. Alesia e destul de gălăgioasă și uneori uită că mai avem și un bebeluș în casă.

Dar în mare, totul este bine, chiar mai bine decât aș fi sperat. Probabil liniștea mea a venit și odată cu vârsta și experiența. Atunci când ești mai matur nu te mai panichezi așa ușor.

Publicitate

În ziua în care m-am externat, am stat de vorbă cu Dr Neonatolog Alina Ilici de la Regina Maria și vreau să împărtășesc și cu voi discuția noastră:

Ce greșeli fac părinții când ajung cu bebelușul acasă

Greșeala cea mai frecventă este de a nu-i alimenta corect. La orice femeie care naște durează câteva zile până când lactația se instalează corect și până când copilul este mulțumit de ceea ce mănâncă și spațiază mesele în așa fel încât și mama să se odihnească și lui să îi fie suficient. Acum, lactația se instalează diferit de la femeie la femeie ținând cont și de partea genetică, de numărul de glande mamare, de cum se formează laptele și de experiența pe care am avut-o în maternitate.

O femeie care stă cu copilul din prima zi, care naște natural, care își atașează copilul la sân, care are parte de o consiliere în alăptare corectă, are șanse mai mari să alăpteze și are șanse mai mari ca a 3, a 4-a zi când ajunge acasă, lactația să fie în cantitate mai mare și greșelile să fie mai mici.

Este nevoie să-l cântărim înainte și după masă dacă îi dăm sân pentru a ști exact cât mănânâncă?

În pricipiu putem face lucrul acesta doar că picăm în extrema de a fi agățati doar de partea asta și apare un stres suplimentar pentru mămică, așa că preferăm să nu facem asta. Putem să o facem în măsura în care nu ne dăm seama dacă copilul mănâncă. Sunt copii care mănâncă, dorm, ei par mulțumiți, dar ne trezim la un consult de două săptămâni că sunt cu greutatea mult sub limită. E copilul care te păcălește în momentul în care îl ai acasă. 

De ce bebelușul în maternitate e foarte cuminte, dorame mereu, nu ne pune nicio problemă și când ajungem acasă parcă se dezlănțuie totul?

Imediat după naștere, bebelușii au o perioadă în care se adaptează la viața extrauterină și comportamentul lor diferă de zilele următoare când ajung acasă. Există și siguranța și experiența personalului medical în manevrarea lor; părinții nu au aceeași experiență, apare  frica și astfel părinților le e teamă să-i schimbe și să-i miște și atunci manevrele durează mai mult acasă. În primele săptămâni de viață nu le place sub nicio formă când îi manevrăm, le e rece când sunt schimbați și atunci încep să fie agitați. În afară de asta, în primele săptămâni de viață au un confort pe burtică care îi lasă se se odihnească, după 2 săptămâni apare perioada de colici, agitație, plâns, nesomn și atunci, automat, comportamentul lor se schimbă.

Din experiența noastră cea mai mare urgență a părinților e când copilul plânge și atunci noi le explicăm părinților că în momentul în care plânge trebuie să rezolvăm problemele acasă. Nu este o urgență medicală.

Unde culcăm bebelușul? În camera noastră? În pat cu noi sau în camera lui?

Cum ne este mai ușor. Ideal ar fi ca măcar primele două săptămâni sau prima lună de viață să dormim în aceeași cameră cu el. Ar fi bine ca un copil care doarme liniștit să doarmă în pătuțul lui, astfel încât și mama să se odihnească pentru că perioada de oboseală de după naștere este impresionantă și marea majoritate a mămicilor nu se așteaptă să fie chiar atât de rău și atunci somnul nu mai are aceeași calitate și cantitate ca anterior nașterii. Somnul este foarte important pentru lactație și dacă nu reușim să ne odihnim nu producem suficient lapte pentru ei. Varianta este de a dormi în aceeași cameră cu bebelușul, bebelușul în patul lui și să îl luăm lângă noi numai în perioadele în care este extrem de agitat și nu reușește să se odihnească.

În rubrica Jurnal de bebe veți găsi materiale utile, experiențele mele și informații de la specialiști cu privire la tot ce înseamnă viața unui bebeluș.  Dacă vreți să vedeți cum a fost sarcina, puteți citi articolele din categoria Jurnal de Sarcină. Vă aștept și în grupul Mămici și copii fericiți. ❤

Hai cu mine pe:

Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun

Publicitate

Alţii au citit şi despre:


7 thoughts on "Ce greșeli fac părinții când ajung cu bebelușul acasă"

 1. Laura Ene spune:

  Noi suntem in perioada colicilor si e foarte greu cu somnul …

 2. Elena spune:

  Noi am dormit cu bebelina in camera primul an, apoi ne-am mutat la apartament cu doua camere si i-am facut camera ei

 3. Oana Cristina spune:

  Esti norocoasa ca e asa cuminte

 4. Mari Enaru spune:

  Cu doamna Dr Alina Ilici am nascut si eu baietelul

 5. Mirabela Matei spune:

  Foarte corect tot ce ai spus!
  La primul copil am fost foarte stresata sa fac totul bine. Multi imi spuneau ca copilul plinge de foame dar nu este deloc asa, bebelusul plange si din cauza mamici care este obosita, nelinistita, suparata,etc.
  La al doilea baietel am testat tot ce am spus mai sus si a functionat, am lasat rautatile si sfaturile celorlalti, m-am concentrat pe bebelus dar si pe cel mare nu l-am neglizat.
  Si ACUM MA DECLAR O MAMICA SUPER IMPLINITA SI FOARTE FERICITA.

 6. Hortensi Stefan spune:

  Cred ca ne adaptam din mersu. cu greseli sau fara.

 7. Hortensi Stefan spune:

  La aproape doua saptamani distanta, sunt optimista si cred ca ne vom descurca si fara greseli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 
--

Cel mai frumos cadou pentru o viitoare mamă