Majoritatea bărbaților și a femeilor văd și înțeleg lumea în moduri total diferite. Asta este ceva grozav, deoarece învățăm să ne apreciem și să ne înțelegem unii pe ceilalți, iar diferențele dintre noi sunt o sursă nesfârșită de glume.
Când spunem că bărbații și femeile văd lucrurile în mod diferit, nu e numai o metaforă. Se pare că acest lucru poate fi interpretat literal, deoarece noi cercetări au descoperit că unul dintre cele mai importante organe ale noastre, creierul, absoarbe informațiile vizuale într-un mod diferit.
Într-un studio publicat în journal of Vision, biologii de la Queen Mary University of London au monitorizat cât de mult contact vizual făceau femeile și bărbații atunci când se uitau la fața unui actor, pe un ecran. Observând tiparele scanării ochilor, cercetătorii au putut prezice sexul persoanelor cu o acuratețe de aproximativ 80%.
În ședințe separate de 15 minute fiecare, 405 participanți s-au uitat la fața aceluiași actor sau a aceleiași actrițe. Femeile se uitau mai mult la partea stângă a feței, mai ales la ochiul stâng – atunci când se uitau la chipul unei femei. De asemenea, ea priveau fața cuiva în ansamblu mai des decât bbărbații.
Și bărbații se uitau la ochiul stâng, dar într-o proporție mai mică, deoarece emisfera dreaptă a creierului (care corespunde părții stângi a corpului) este dominant pentru procesarea chipurilor.
VEZI MAI JOS 10 imagini AMUZANTE care arată cât de diferit văd lucrurile FEMEILE și BĂRBAȚII
FOLLOW ME
„Emisfera dreaptă are legătură cu câmpul vizual stâng, iar acest lucru explică de ce oamenii tind să se uite la partea stângă a chipului cuiva” spune Dr. Antoine Cooutrot, un cercetător în științele cognitive de la universitate. Nu se știe încă de ce asta se întâmplă într-un process mai mare în cazul femeilor însă.
Dacă oamenii de știință credeau că oamenii urmează un tipar universal de explorare a feței, s-a demonstrat acum că fiecare persoană are un tipar propriu de scanare, determinat de factori precum personalitatea, cultura, vârsta, sexul și sănătatea neurologică.
E dificil de spus dacă aceste diferențe sunt înnăscute sauu formate de normele sociale. „Important e că poți folosi tiparele de privire pentru a extrage informații despre obiectul observației tale”, spune Coutrot.
Mișcările ochilor ne pot spune multe despre creier. Aceste informații pot fi folosite în diverse moduri, inclusiv pentru diagnosticarea unor afecțiuni precum autismul sau ADHD. Studiul privirii este foarte promițător din acest punct de vedere.
După cum spune Coutrot, „anumite afecțiuni, precum demența sau autismul, duc la alterări cuantificabile ale tiparului mișcării ochilor. Așadar, privirea este un mod simplu și nu foarte scump de a testa sănătatea cuiva.”
Baza științifică fiind stabilită, iată câteva imagini amuzante care ilustrează felul în care membrii unui cuplu privesc realitatea în mod diferit:
1. Când el iese cu băieții
2. Când el nu se bărbierește
3. Când ieșiți în oraș
4. Șifonierul ei
5. Garajul lui
6. Culorile
7. Baia
8. Când sunteți în pat
9. Când el vine târziu
10. Când el e furios