Sarcina, problemă de viață și de moarte pentru femeile sărace din România

De mică am fost foarte bună la matematică. Acum însă, o ecuație relativ simplă îmi dă mari bătăi de cap, pentru că are numai necunoscute:

1 din 4 femei nu are asigurare medicală + 20% dintre gravide nu au fost la medic până la naștere + 30% dintre gravide au fost la medic doar după primul trimestru de sarcină + 42% din populația României are risc de sărăcie și excluziune.  Una  din cinci femei însărcinate din România nu merge la doctor pentru control; una  din zece mame care naște în România este minoră; una din patru românce nu are asigurare medicală. Și toate sunt cu UNA prea multe.

Care credeți că poate fi rezultatul unei asemenea cumul de date negative? De realități dure? Mortalitatea maternă în România este cu cel puțin de două ori mai mare decât media Uniunii Europene, la fel ca și rata avorturilor. De altfel, România este pe prima poziție în UE privind sarcina și rata de avort la adolescente.

La inițiativa fundație World Vision am mers în comuna vâlceană Stoilești să aflăm chiar din gura unei mame cum arată cele 9 luni de sarcină pentru o femeie care este departe de tot ce înseamnă asistență medicală, chiar și gratuită și care nu merge la controalele obligatorii pentru că nu își permite drumul până la spitalul din oraș. Toate datele arată că mortalitatea maternă este mai crescută în cazul femeilor care locuiesc în zone rurale sau în cadrul unor comunități mai sărace. Am ajuns și primul lucru pe care l-am văzut a fost că drumul de acces era blocat de o inundație.

Am făcut 6 copii și nu am văzut doctorul decât când am născut”. Îmi spune aproape mândră o mămică. Are și de ce. Are 6 copii sănătoși, deși nu a făcut niciodată vreo analiză relaționată cu sarcina. Spune că s-a lăsat la mâna lui Dumnezeu. Fata ei de 21 de ani nu a avut același noroc. A pierdut un copil în a treia lună de sarcină, deși, spune ea, a mers la toate controalele posibile. Nici acum nu merge cu cei 3 copii mici care au rămas sub acoperișul ei la analizele periodice pentru că nu își permite cei 14 lei de persoană cât ar costa drumul. În plus, nu de puține ori, odată ajunsă la spital, i s-a spus că nu mai sunt fonduri.

La fel se întâmplă și la laboratoare, unde mai niciodată nu există fonduri. La asta se adaugă și numărul insuficient de cabinete de specialitate care au contract cu Casele de Asigurări. De aceea cred că femeile ar trebui să știe care le sunt drepturile.

În primul rând femeile însărcinate și lăuzele beneficiază de asigurare și fără plata contribuției, deci de servicii gratuite de supraveghere și monitorizare a sarcinii. În plus, trimestrial, pot merge la obstretică-ginecologie. Pachetul de servicii de bază, decontat din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale, cuprinde:

1.monitorizarea evoluției sarcinei și lăuziei în asistența medicală primară:

a.luarea în evidență în primul trimestru, când se acordă și o consultație

b. supravegherea din luna a 3-a până în luna a 7-a. O consultație pe lună.

c.Supravegherea, de 2 ori pe lună, din luna a 7-a, până în a 9-a, inclusiv

d.Urmărirea lăuzei la externarea din maternitate. O consultație.

Plus o altă consultație la 4 săptămâni de la naștere. În cadrul supravegherii se face și promovarea alimentației exclusive la sân a cpilului, testare HIV, hepatita B și C, consiliere pre și post testare HIV.

2.Servicii de supraveghere a sarcinii și lăuzei în ambulatoriu de specialitate, câte o consultație pentru fiecare trimestru de sarcină

3.Pachetul de servicii medicale de bază în asistență medicală ambulatorie pentru specialități paraclinice. Gravidele beneficiază în plus față de restul persoanelor asigurate de o serie de analize de laborator foarte sofisticate, inclusiv ecografii.

Serviciile medicale spitalicești în cazul nașterii se acordă fără bilet de internare, indiferent de statutul de asigurat al pacientei.

Aș vrea să reamintesc că toate femeile însărcinate și lăuzele sunt scutite de la coplată pentru servicii medicale legate de ecoluția sarcinii, iar cele care un au niciun venit sau venituri sub salarial de bază minim brut, pentru toate serviciile medicale. Legea spune că sunt prevăzute consultații chiar și pentru planificare familială pentru aceste persoane. De la indicarea unei metode contraceptive, la tratamentul complicațiilor.

Asta ne arată și că una dintre principalele probleme este lipsa de informare. Asta, și aparatul birocratic atunci când o gravidă trebuie înscrisă în sistemul de asigurări.

Deci: pentru o sarcina normală o gravidă are dreptul, gratuit, la 8 consultații prenatale la medicul de familie și la 2 la medicul obstetrician, ecografii, dar și analize specifice. Iar pentru o gravidă cu risc crescut, atâtea consultații cât sunt nevoie pentru remedierea problemei.

Prin proiectul „Mame pentru viață. Viață pentru mame – un model integrat pentru îmbunătățirea serviciilor de asistență medicală prenatală și sănătate reproductivă, în România rurală„, Fundația World Vision România se alătură efortului de reducere a mortalităţii infantile şi materne prin implementarea unui model de intervenții adresate în principal asistenței medicale primare și comunității.

Lansat în martie 2016, proiectul s-a desfășurat în 30 de comunități din județele Vaslui, Vâlcea și Dolj, cu scopul de a crea un model de succes pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite și prin susținerea accesului la servicii medicale de calitate pentru sarcinile dorite.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.