10 REGULI despre CUMPĂRĂTURI pe care VÂNZĂTORII speră să nu le știi

Toată lumea știe că atunci când cumperi ceva, trebuie să te uiți la data expirării. Totuși, după cum s-a dovedit, acesta e un lucru foarte mărunt. Trebuie să fii atent/ă și la alte lucruri, poate nu chiar foarte evidente. Iată la ce ar trebui să te uiți atunci când mergi într-un supermarket:

1. Timpul în care un produs stă pe raft depinde de categoria acestuia

Timpul în care produsul poate fi păstrat pe raft e trecut pe etichetă. Pentru produsele care stau pe raft 72 de ore ar trebui să fie trecute ora, ziua și luna, iar pentru cele care stau până la 30 de zile, ziua, luna și anul.

2. Etichete incorecte

Dacă suma plătită e diferită de calculele pe care ți le-ai făcut, nu ezita să verifici prețul produselor. Uneori, vânzătorii uită să îndepărteze prețul greșit, dacă acesta se modifică.

3. Produsele cu dată a expirării foarte apropiată sunt aduse în față

De obicei, produsele care expiră foarte curând pot fi găsite în magazine la un preț foarte redus, mai ales dacă au și expirat. Vânzarea acestora e interzisă totuși de lege.

4. Condițiile de depozitare nu sunt mai puțin importante decât durata în care un produs poate să rămână pe raft

Chiar dacă durata în care produsul dorit poate rămâne pe raft nu a expirat încă, fii atent/ă la condițiile de depozitare trecute pe etichetă. Dacă nu sunt respectate, chiar și bunurile care nu au expirat pot să fie nepotrivite pentru a fi consumate. Dacă vrei ceva care se păstrează la frigider, fii atent/ă la temperature din interior. Aceasta ar trebui să fie afișată pe un ecran sau ar trebui să existe un termometru.

5. Alimentele perisabile ar trebui să fie produse local

Atunci când cumperi un produs care nu poate fi ținut foarte mult timp pe raft, ar trebui să fii atent/ă unde a fost pregătit – cu cât e mai aproape de magazine, cu atât există o șansă mai mare ca acesta să fie proaspăt și de bună calitate.

6. Produse organice sau naturale

După cum se știe, valoarea produselor organice e mult mai mare decât cea a produselor naturale. Cuvântul „organic” garantează că în producerea respectivelor alimente nu s-au folosit pesticide sintetice, îngrășământ de animale sau substanțe nenaturale. Totuși, la fel e și în cazul produselor naturale, doar că furnizorul nu a primit încă un certificat.

7. Data producției sau data de pe ambalaj

Uneori, vânzătorii nu pun pe produs data producției, ci data tăierii etichetei.

8. Timpul în care produsele congelate pot sta pe raft nu garantează calitatea lor

Legumele și burgerii pot fi în mod repetat congelați, așa că nu sunt potriviți pentru consum.

9. Eticheta este un document important

Eticheta ar trebui să conțină informații despre compoziție, valoare nutrițională, durata în care produsul poate fi păstrat pe raft, dar și informații despre producător. Ar trebui să existe chiar și adresa acestuia, iar toate datele ar trebui să fie scrise clar.

10. Reduceri pentru bunurile expirate

Dacă iei un produs care a expirat cu o zi înainte sau expiră în ziua aceea ori în ziua următoare, fii atent/ă la condițiile de depozitare și consumă-l cât mai repede posibil.

sursa: brightside.me

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.