Toată lumea știe că atunci când cumperi ceva, trebuie să te uiți la data expirării. Totuși, după cum s-a dovedit, acesta e un lucru foarte mărunt. Trebuie să fii atent/ă și la alte lucruri, poate nu chiar foarte evidente. Iată la ce ar trebui să te uiți atunci când mergi într-un supermarket:
1. Timpul în care un produs stă pe raft depinde de categoria acestuia
Timpul în care produsul poate fi păstrat pe raft e trecut pe etichetă. Pentru produsele care stau pe raft 72 de ore ar trebui să fie trecute ora, ziua și luna, iar pentru cele care stau până la 30 de zile, ziua, luna și anul.
2. Etichete incorecte
Dacă suma plătită e diferită de calculele pe care ți le-ai făcut, nu ezita să verifici prețul produselor. Uneori, vânzătorii uită să îndepărteze prețul greșit, dacă acesta se modifică.
3. Produsele cu dată a expirării foarte apropiată sunt aduse în față
FOLLOW ME

La mulți ani, Alesuca noastră curajoasă, blândă, dar neînfricată! 💕🎉 I-am sărbătorit în avans ziua luni seara, alături de prietenii ei, la o petrecere laser tag, cu ea urcată pe un tigru uriaș. 🐆 Oricât de greu îmi e uneori să îi țin piept cu răbdare, sunt mândră de ea că e o fată atât de hotarâtă, efervescentă și cu principii solide! E foarte greu să câștigi un argument cu ea, pentru că își apără cu înverșunare punctul de vedere, lucru ce o va ajuta foarte mult în viitor. Pe cât de aventurieră e, căci ar sta numai cu genunchii juliți dacă ar fi după ea și dorința ei de a face toate trăznăile posibile, pe atât e de blândă și grijulie când vine vorba de cele mai constante și dragi pasiuni ale ei: animalele și natura. E o oază de bunătate și o enciclopedie cu baterii inepuizabile, în fiecare zi spunându-ne câte un știați câte specii de păiajeni există în România, știați cum se numesc trandafirii care cresc așa de încolăciți? E sinceră și directă, dar știe cum să nu îți rănească sentimentele. Pune pasiune în tot ce face, e descurcăreață, agilă, amuzantă și iubită de noi toți, iar de azi are 11 ani. ❤️

3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻 Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania. Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul. Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎 În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră. Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi: 🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali
🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară
🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun! Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?

Best of this week ✨ Săptămâna asta mi-am propus să îmi fac calendarul astfel încât să reușesc să fac 3 lucruri doar pentru mine și mi-a ieșit: am fost de 2 ori la pilates, am fost să-mi fac unghiile și la un tratament cosmetic. A fost o săptămână relaxată, dar și foarte productivă. Am avut primele filmări din acest an, am lucrat mult și la casă, iar sfârșitul de săptămână a fost foarte frumos. În acest weekend, Alesia și Alex au mers la Sinaia, la ski, așa că am avut ocazia să repetăm exercițiul nostru de timp petrecut cu un singur copil, astfel încât toată atenția să se concentreze asupra lui. A funcționat și de această dată minunat. Nicho a fost foarte încântat să ne aibă doar pentru el și să facem tot ce și-a dorit: ne-am jucat cu toate piesele LEGO posibile, am dormit de prânz, am făcut baie cu el, am gătit împreună, a stat lipit de noi non-stop (să vedem dacă mai vrea mâine dimineață să meargă la grădiniță 😂). Alesia s-a îndrăgostit de ski, abia așteapta să fie pe pârtie de dimineața până seara și abia reușim să o convingem să coboare. 😅 Alex nu a stat atât de mult ca ea, pentru că i-au fătat oițele 2 miei și a avut grijă de el. Sper că ați avut și voi o săptămână frumoasă! Nu uitați să vă gândiți în această seară la cum ar arăta săptămâna perfectă pentru voi și să vă puneți în calendar câteva activități doar pentru sufletul vostru! 🙏💕
De obicei, produsele care expiră foarte curând pot fi găsite în magazine la un preț foarte redus, mai ales dacă au și expirat. Vânzarea acestora e interzisă totuși de lege.
4. Condițiile de depozitare nu sunt mai puțin importante decât durata în care un produs poate să rămână pe raft
Chiar dacă durata în care produsul dorit poate rămâne pe raft nu a expirat încă, fii atent/ă la condițiile de depozitare trecute pe etichetă. Dacă nu sunt respectate, chiar și bunurile care nu au expirat pot să fie nepotrivite pentru a fi consumate. Dacă vrei ceva care se păstrează la frigider, fii atent/ă la temperature din interior. Aceasta ar trebui să fie afișată pe un ecran sau ar trebui să existe un termometru.
5. Alimentele perisabile ar trebui să fie produse local
Atunci când cumperi un produs care nu poate fi ținut foarte mult timp pe raft, ar trebui să fii atent/ă unde a fost pregătit – cu cât e mai aproape de magazine, cu atât există o șansă mai mare ca acesta să fie proaspăt și de bună calitate.
6. Produse organice sau naturale
După cum se știe, valoarea produselor organice e mult mai mare decât cea a produselor naturale. Cuvântul „organic” garantează că în producerea respectivelor alimente nu s-au folosit pesticide sintetice, îngrășământ de animale sau substanțe nenaturale. Totuși, la fel e și în cazul produselor naturale, doar că furnizorul nu a primit încă un certificat.
7. Data producției sau data de pe ambalaj
Uneori, vânzătorii nu pun pe produs data producției, ci data tăierii etichetei.
8. Timpul în care produsele congelate pot sta pe raft nu garantează calitatea lor
Legumele și burgerii pot fi în mod repetat congelați, așa că nu sunt potriviți pentru consum.
9. Eticheta este un document important
Eticheta ar trebui să conțină informații despre compoziție, valoare nutrițională, durata în care produsul poate fi păstrat pe raft, dar și informații despre producător. Ar trebui să existe chiar și adresa acestuia, iar toate datele ar trebui să fie scrise clar.
10. Reduceri pentru bunurile expirate
Dacă iei un produs care a expirat cu o zi înainte sau expiră în ziua aceea ori în ziua următoare, fii atent/ă la condițiile de depozitare și consumă-l cât mai repede posibil.
sursa: brightside.me