Când rămânem însărcinate, nu începe să bâzâie vreo alarmă, ci apar doar simptome legate de modificările hormonale, care pot fi însă cam înșelătoare – mai ales în cazul simptomelor timpurii.
Când vei observa simptomele?
Vei începe să le observi după 7-10 zie de la ovulație. Este recomandat să îți faci testul de sarcină după ce observi întârzieri ale menstruației.
Iată câteva simptome care ar putea indica faptul că vei avea un bebeluș:
1. Temperatura bazală ridicată
Temperatura bazală crește, datorită progesteronului, până în momentul ovulației și, dacă ești însărcinată, nivelul său va rămâne ridicat. Dacă nu, va cădea și îți va veni ciclul.
FOLLOW ME
2. Menstruație întârziată
Dacă ți-a întârziat, nu înseamnă neapărat că ești gravidă – poate esti doar foarte stresată sau e un semn de boală ori e efectul secundar al vreunei intervenții chirurgicale. E posibil chiar să îți vină ciclu și pe timpul sarcinii.
3. Grețurile
Acestea pot să apară oricând, nu numai dimineața, în timpul primului trimestru de sarcină și, rareori, chiar și în al doilea. Poți încerca ghimbirul, ca remediu natural.
4. Schimbarea sânilor
Sfârcurile s-ar putea închide la culoare, ar putea deveni sensibile, venele din această zonă s-ar putea mări, la fel ca și micile umflături de pe areole.
5. Exces de mucus cervical
Creșterea nivelului de progesteron poate duce la mucus cervical în exces.
6. Oboseala
Oboseala apare datorită schimbărilor metabolismului, care trebuie să îți îngrijească corpul tău și pe cel al copilului care se formează, astfel că s-ar putea să vrei să te odihnești foarte mult.
7. Urinare frecventt
Embrionii secretă hCG, un hormon de sarcină care mărește cantitatea de sânge din zona pelviană. Urmarea: vei merge des la toaletă, dar vei urina puțin.
8. Crampe
În timpul sarcinii, crampele sunt perfect normale, fiindcă fătul impinge în pereții uterului. Dacă apar însă și sângerări, mergi la doctor, ca să afli dacă e cazul să te temi de un avort spontan sau nu.
9. Scurgeri de sânge
Acestea sunt de obicei de culoare roz, sunt cauzate de implantarea embrionului în mucuoasa uterului și apar înainte de termenului în care ar trebui să-ți vină ciclu.
10. Miros fin
În timpul sarcinii mirosul ar putea să se intensifice și ți s-ar putea face rău de la alimente care înainte nu te deranjau.
Citește și: Ce trebuie să știi ca să rămâi ÎNSĂRCINATĂ
Majoritatea femeilor își doresc, la un moment dat, să rămână însărcinate și abia așteaptă să-și cunoască bebelușul. Sarcina nu apare însă mereu imediat, deși a rămâne însărcinată nu pare prea greu. Acest lucru depinde și de sănătatea vieții sexuale a cuplului, dar și de… voia lui Dumnezeu. Până atunci însă, e necesar să știi cât mai multe despre acest proces, pentru a-ți mări șansele ca visul să ți se îndeplinească.
Cât durează până rămâi gravidă?
3 din 5 cupluri tinere, fertile și norocoase concep copilul în 6 luni de încercări, 1 din 4 în aproximativ un an, iar restul în mai mult timp.
Dacă ați avut contact sexual regulat, de minim 2 ori pe săptămână și nu ați folosit nicio metodă de contracepție și nu ai rămas însărcinată într-un an, ar trebui să consulți un specialist.
Femeile sunt cele mai fertile între 20 și 24 de ani – după această vârstă, fertilitatea scade treptat. Cele mai în vârstă de 35 de ani ar trebui, de asemenea, să meargă la medic dacă își doresc să aibă un copil.
Să știi când să faci sex
Citește MAI JOS: 7 IMAGINI EMOȚIONANTE pe care le va înțelege orice MĂMICĂ
Contactul sexual nu te ajută să rămâi însărcinată dacă nu coincide cu perioada în care ești la ovulație. În fiecare lună, între 12 și 20 de ovule se maturizează înăuntrul ovarelor, iar cel mai sănătos dintre ele este eliberat în cavitatea pelviană, trecând prin tubul falopian.
În trompa uterină/tubul falopian e necesar ca ovulul să întâlnească sperma, înainte ca acesta să moară. În plus, ovulul este fertil doar timp de 12-24 de ore după ce a fost eliberat. Din fericire, sperma poate trăi chiar și o săptămână în zilele de dinainte de ovulație în mucusul cervical fertil sau în vaginul femeii. De aceea, contactul sexual ar trebui să aibă loc inițial cu 2-3 zile înainte de ovulație.
Depistarea ovulației
Menstruația începe în prima zi de ciclu, iar ovulația apare, de obicei, cu 12-14 zile înainte de următorul început al noului ciclu menstrual. Fiindcă există luni în care ovulația nici nu are loc, poți folosi teste de ovulație, verificarea temperaturii sau a mucusului cervical.