Epuizarea – 13 semne că ești pe muchie!

addiction

În engleză, termenul e burnout – epuizare fizică sau mentală cauzată de stres sau de surmenaj. Deși e un proces de lungă durată, există simptone care ar trebui să ne pună în gardă.

Cele 13 semne clasice ale epuizării:

1. Nivelul ridicat de stres și anxietate, sentimentul perpetuu că ești pe muchie, nivel ridicat de adrenalină cauzat de starea de gardă.

2. Lipsa motivării. Te concentrezi foarte greu și ai dificultăți în menținerea atenției.

3. Atitudine cinică. Resentimente. Pesimism, incapacitate sau lipsa voinței de a te conecta cu ceilalți, de a socializa. Ești foarte coleric, nu ai răbdare în conversație, îți pierzi repede cumpătul. Ești defensiv. Dacă nutrești resentimente față de ceilalți e pentru că nu ești mulțumit de propriile realizări.

4. Mâncatul dezordonat. Pe birou, la computer sau pe fugă (în mașină, în stradă).

FOLLOW ME

An error occurred while retrieving media

5. Somn insuficient. Ca să funcționăm la adevărata capacitate, sunt indicate 7-8 ore de somn.

6. Energie scăzută și sentimentul că ești epuizat. Nu mă refer la oboseala fizică, mai degrabă la cea emoțională, mentală. La finalul zilei ești atât de oboist încât nu mai poți socializa, nu mai ai puterea de a merge la sport. Tot ce îți dorești este să te retragi în propria carapace.

exhausted1

7. Nu ai niciodată timp. Ai senzația că ești mereu pe fugă și că nu îți ajunge timpul într-o zi pentru a duce la bun sfîrșit treburile.

8. Griji în exces, tendință spre auto-critică. Ești incapabil să te decuplezi mental de la ciclul zilnic de preocupări, vocea critică din capul tău te îndeamnă constant să faci mai mult, să lucrezi mai intens. Lipsa compasiunii de sine alimentează starea generală de alertă și nivelul crescut al stresului.

9. Sistem imunitar scăzut. Rezistența la boli devine din ce în ce mai evidentă, deși subtilă. Dureri de cap, senzația persistență de frig, probleme cu stomacul sau probleme digestive frecvente. Dacă ignori semnalele, corpul e posibil să îți cedeze…

10. Tendința de a dezvolta dependențe. Inițial de cafea, ceai verde sau dulciuri pentru a te menține treaz. Acestea se pot extinde la droguri, pastile care ne energizează, mâncatul sau privitul la televizor în neștire și sunt de fapt mecanisme prin care mintea și corpul încearcă să facă față.

11. Lipsa eficienței și scăderea producțivității.

12. Lipsa pauzelor.

Nu iți iei niciodată concediu. Nu îți mai amintești când a fost ultima dată când ai avut o zi liberă în care să te relaxezi total și să nu faci nimic legat de lucru.

Nu te relaxezi deloc în timpul zilei, lucrezi șnur. Dacă nu te ridici de pe scaun ori nu te deconectezi cel puțin o dată în 90-120 de minute pune un reminder pe telefon. Mușchii încordați îți afectează circulația sângelui și oxigenarea și îți afectează capacitatea de concentrare.

Ritualurile săptămânale. De când nu ai mai fost la un spa, la un masaj, de când nu ai mai gătit sau savurat un pahar de vin și o muzică bună fără să te gândești la termene limită?

13. Mișcare și sport insuficiente.

Acum fă un exercițiu simplu: alege din lista de mai sus trei dintre cele mai pregnante simptome în cazul tău și găsește soluții în remedierea lor. Nu sunt acceptate întârzieri. Epuizarea fizică și mentală reprezintă calea către alte boli grave. Ca să poți duce la bun sfârșit cruciada împotriva lor, roagă un prieten să te ajute.

Când corpul nu mai poate lupta iar mintea nu îl ajută, întregul efort de până acum, e inutil.

 

 

 

2 comentarii pe “Epuizarea – 13 semne că ești pe muchie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.