Experţii în markenting folosesc din ce în ce mai multe trucuri pentru a atrage consumatori. Ei înţelegmodalitatea de gândire a consumatorului şi încearcă să-l manipuleze pentru a vinde mai mult.
Nu te lăsa pradă capcanelor și învață să citești printre rânduri, fie că e vorba de reducei, promoții sau produse minune. Scopul producătorilor e să își vândă produsele și să facă profit, așa că nu te aștepta ca tu să fii în avantaj în urma reducerilor.
Iată câteva exemple de ambalaje sau reclame menite să-i facă pe oameni să cumpere:
1. Pe ambalajul unui nou produs este scris că este de două ori mai mare, dar asta nu este adevărat.

2. Ne asumăm că „100% biodegradabil” este doar pentru ambalaj. Abia apoi vedem ce scrie, de fapt, în partea de jos.

3. Ei spun “suc 100% “. Ca şi cum ar fi o regulă, după ce citeşti asta, nu te uiţi şi la textul mic.
FOLLOW ME

SALVEAZĂ POSTAREA 3 lucruri pe care să le spui în loc de „nu mai fi supărat” 🌤️ Sunt aici pentru tine, oricând ești pregătit să vorbești.
🌤️ E ceva cu care te pot ajuta?
🌤️ O să fiu pe aproape, să mă poți găsi ușor atunci când ai nevoie. De foarte multe ori ne este greu să înțelegem sentimentele celorlalți și avem tendința să reacționăm în două feluri în situația în care cineva apropiat nouă este supărat: ❌ „hai, lasă că o să treacă”
❌ „alții au pățit și mai rău și n-au murit” Poate că ambele afirmații sunt adevărate, însă pentru o persoană care suferă nu sunt deloc de ajutor. Ba mai mult, s-ar putea simți judecată sau neînțeleasă. Toate trec, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ne dăm voie să simțim, să plângem ori să ne descărcăm. Data viitoare când cineva apropiat ție trece printr-o perioadă mai grea, arată-i empatie, încearcă să îl înțelegi și stai aproape de el până când totul o să fie din nou bine, fără să-i spui asta.

Cum ne antrenăm mintea să se elibereze de griji? ⛅️ atunci când ceva te îngrijorează, evaluează-ți nivelul de teamă: desenează o linie și noteaz-o la un capăt cu zero și la celălalt cu zece. Care e cel mai rău lucru la care te poți gândi? Poate un accident în urma căruia rămâi paralizat sau pierderea unei persoane dragi. Pune asta în dreptul cifrei zece. Acum compară teama din prezent cu aceea. Simplul fapt că faci asta îți oferă un simț al măsurii. Când simțit că te sufocă teama, clasific-o. Unde se încadrează în comparația cu un eveniment cu adevărat înspăimântător?” - exercițiu din cartea Gândește ca un călugăr 🌥 meditează și încearcă să permiți gândurilor tale să fie înconjurate de calm, pace și liniște ⛅️ fă exerciții de respirație: inspiră profund 4 secunde, ține 4 secunde, expiră 4 secunde ⛅️ ține un jurnal de recunoștință (în felul acesta, odată ce începi să vezi lucrurile pentru care merită să fii recunoscător, creierul tău începe să caute și mai multe astfel de lucruri) Dacă îți place postarea mea, nu uita să îi oferi o ❤️, să o împărtășești cu un prieten pe care crezi că l-ar ajuta 🤗 și să îi dai SAVE pentru a putea reveni mai ușor la ea atunci când dorești.✨ Cu grijă,
Ela

4. Cu ajutorul iluziilor optice, te fac să crezi că înauntrul unui borcan sunt mai multe dulciuri. Adevărul este că dulciurile sunt doar pe margine şi în interior e gol.


5. Îţi prezintă noile produse ca fiind mai mari, dar asta nu este adevărat.

6. Pun eticheta în partea superioară a recipientelor de sare, piper etc. Acest lucru te face să crezi că recipientul este plin, nu doar trei sferturi cum este de fapt.

7. Fac ambalaje destul de mari, dar plăteşti mai mult pentru aer.

8. O altă modalitate de a te atrage este de a face atrăgătoare suprafaţa unui produs de patiserie, dar interiorul este doar pâine.

9. Pungile mari de chipsuri au aceeaşi cantitate ca şi cele mici, dar costă mai mult.

10. Dimensiunea fontului condiţiilor de pe afişele mari este întotdeauna mică.

Exista din 1992, adică dacă socotim bine de 28 de ani, o instituție a statului care dacă ar fi fost eficienta, aceste „trucuri” ale producătorilor nu ar fi fost permise ! Se numeste ANPC! Cu rețea județeană! INUTILA! De ce presa nu a solicitat public rapoarte de activitate în acești 28 de ani, arătând ceea ceea ce toti cetatenii, consumatori de bunuri și servicii, observă cu fiecare achiziție! Ne limităm doar la mici și anemice glasuri împotriva unor practici care ar trebui stopate de institutiile plătite de la bugetul unui stat care e menit să te apere!Încă o dovadă a unui stat ineficient și incompetent!