#TIPS&TRICKS

12 imagini la care trebuie să te uiți de două ori pentru a le înțelege

Scris de Laura P la 20 februarie 2018

Lumea este plină de iluzii optice și lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum îți par. Deși mintea ta încearcă în mod constant să înțeleagă lumea din jurul tău, uneori poate scăpa puțin de sub control și te face să vezi lucrurile în diverse forme. De asemenea pseudo-mediul, care se referă la incapacitatea omului de a interpreta lumea, poate avea o influență în felul în care vizualizezi imaginile.

Iluzia optică reprezintă perceperea unei imagini care conduce la o estimare eronată a realității.

Publicitate

Există mai multe tipuri de iluzii optice printre care: cele cognitive (rezultatul interferenţei inconştiente) sau cele psihologice care reprezintă efectul stimulării excesive de un anumit tip (poziţie, culoare, luminozitate, etc) a ochilor şi a creierului.


Iluziile cognitive apar la interacțiunea diverselor idei predefinite privind lumea exterioară și care conduc la așa-numita „deducție inconștientă”. Sunt cele mai interesante și mai bine cunoscute. Nu au o cauză fiziologică, acționează la nivelul interpretării vizuale, al ipotezelor preconcepute.

Iluziile cognitive sunt în mod obișnuit împărțite în iluzii ambigue, în iluzii distorsionante, în iluzii paradoxale sau în iluzii de ficțiune.

Publicitate

Oricum ar fi, această știință este foarte interesantă pentru a fi exploatată. Desigur că ești deja conștient că lucrurile nu sunt niciodată așa cum par, dar acum ai și o explicație științifică pentru asta.

 

Dacă ți se pare că nu există nimic special în aceste imagini, nu este așa. În spatele fiecărui cadru stă fie un unghi neobișnuit al camerei, fie o glumă a naturii, fie chiar și imaginația ta. Și toate acestea formează iluzii optice care te vor face să te uiți de două ori la o imagine și să te întrebi cum e posibil.

Iluziile optice care-ți păcălesc ochiul și îți derutează creierul, îți distorsionează astfel și percepția asupra realității. Acest tip de iluzii sunt create cu ajutorul culorilor, luminilor și tiparelor, iar o imagine poate deveni astfel cu adevărat derutantă. Practic, știm că este vorba de o iluzie optică atunci când imaginea percepută vizual diferă de realitatea obiectivă.

Publicitate

Aruncă o privire mai atentă la aceste fotografii și observă cât de diversă și interesantă este lumea. Poate așa, vei fi tentat să te uiți de două ori la o imagine de acum încolo. Și, la final, vei primi un bonus cu aplicarea practică a iluziei optice în viața de zi cu zi.

1. Veverița uriașă care încearcă să intre în mașină


2. Această cascadă creează iluzia unei realități paralele


3. Pisicile par a fi brodate

4. Să fie un limax?


5. Aceste două case se urmăresc în mod clar reciproc


6. Ce se întâmplă aici?


7. Salvează-te, vin pirații!


8. Jocul umbrelor și al gheții


9. În spate se află Chewbacca? Nu, se pare că aceasta e coafura cuiva

10. Acest avocado arată ca un ou de dragon


11. Un tatuaj ciudat


12. În această fotografie nu este un urs panda

Publicitate

Alţii au citit şi despre:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

--