Precauția este ca o înarmare. Nimeni nu dorește să intre într-o situație care pune viața în pericol și sperăm cu sinceritate că nu o vei face niciodată. În orice caz, cunoașterea unor tehnici de prim ajutor este cel mai simplu lucru pe care îl poți face pentru a te asigura pe tine și pe cei mai apropiați și mai dragi. 12 lecții de PRIM AJUTOR care te vor ajuta să acționezi rapid și CORECT într-o situație periculoasă: Într-o zi, poți salva și viața cuiva pe care nici nu-l știi.
Iată cele mai eficiente tehnici de prim ajutor și de supraviețuire. Sperăm că nu vei avea nevoie să le folosești în viața ta, dar e mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău.
1.Ce trebuie să faci dacă te sufoci
Dacă te sufoci, mai întâi de toate, rămâi liniștit. Începe să tușești. Dacă nu funcționează, loveste-te cu pumnul în zona dintre buric și partea inferioară a coastelor, efectuând o mișcare de sus și în jos. Dacă acest lucru nu ajută, puneți corpul pe un scaun (sau orice alt obiect la nivelul taliei) și apasa-l în jos ținându-ti mâinile în fața.
Varianta a doua
Stai repede pe coate și genunchi, arunca-ți brațele înainte și cazi pe podea cu pieptul și stomacul. Este dureros, dar îți poate salva viața.
FOLLOW ME
2. Cum să afli ora folosind soarele
Dacă trebuie să cunoști ora și ceasul tau are bateria descărcată, poți utiliza următoarea metodă:
Găsește un loc cu o vizibilitate bună la soare și orizont. Puneți mâinile împreună. Numără degete de la soare până la linia orizontului. Fiecare deget este egal cu 15 minute înainte de apusul soarelui. Înmulțiți numărul degetelor cu 15 și veți afla aproximativ ce moment este (deoarece această metodă nu este precisă 100%).
3. Cum să recunoaștem că o furtună mare se apropie
Dacă crezi că o furtună mare este pe cale să înceapă, acorda atenție următoarelor detalii: Dacă norii sunt negri, vor fi ploi abundente fără vânt. Dacă norii sunt maro, va fi ploaie cu vânt puternic. Dacă norii pleacă, înseamnă că nu va mai fi ploaie.
4. Ce trebuie să faci dacă frânele mașinii nu funcționează
În cazul în care frânele refuză să lucreze, nu intra în panică: ogligă pasagerii (dacă nu ești singur) să își strângă centurile de siguranță, pentru a activa luminile de urgență pentru ca alți șoferi să știe ce se întâmplă utilizând lumini cu rază lungă de acțiune și claxon.
Apasă pedala de frână cu mișcări puternice și abrupte. Acesta este modul în care poți crea presiune în sistemul de frânare. Dacă ai o cutie de viteze manuală, apasă pedala de ambreiaj. Dacă ai o cutie de viteze automată, pune schimbătorul de viteze în poziția N.
Folosește frâna manuală cu atenție. Dacă o faci brusc, mașina poate începe să se învârtă. Înceră să virezi la dreapta și la stânga mergând de pe un rând pe altul.
5. Ce să faci dacă esti urmărit
Dacă simți că cineva te urmărește, în primul rând, asigura-te că este adevărat. Memoreaza modul în care persoana arată și schimba brusc direcția. Dacă acea persoană este încă în spatele tău, nu te duce în locuri fără oameni. Mergi la o cafenea, deoarece te poți preface că te întâlnești cu un prieten. Este, de asemenea, o idee bună să mergi direct la o secție de poliție.
6. Cum să nu te rătăcești într-o pădure
Dacă simțiți că mergi în cercuri într-o pădure, încearca să treci printre copaci mari. Dacă esti dreptaci, alege partea stângă. Dacă esti stângaci, alege partea dreaptă. Acest lucru te va ajuta să eviți mersul în cerc.
7. Ce trebuie să faci în primele secunde ale unui atac de cord
Dacă simți că tu sau cineva din jurul tau suferiți un atac de cord, sună imediat o ambulanță. Încercă să nu te panichezi înainte ca medicii să vină. Intreabă operatorului de ambulanță ce medicament să iți administrezi. Înainte de a-l lua, respiră profund. Respirația profundă aduce oxigen în plămâni, ajutând la restabilirea ritmului cardiac și menținerea sa până când ambulanța vine.
8. Cum să fii în siguranță în timpul drumețiilor
Dacă faci drumeții, asigura-te că unii dintre cei mai apropiați prieteni sau familia ta știe unde te îndrepți, ce locații veți vizita și când intenționezi să te întorci.
9. Unde să te ascunzi în timpul unui cutremur
Contrar credinței populare, în timpul unui cutremur, nu trebuie să te ascunzi sub o ușă. Este mai bine să te ascunzi lângă niște obiecte masive; totuși, asigura-te că nu vor cădea în partea ta.
10. Cum să ieși din mulțime
Dacă te afli singur în centrul unei mulțimi, nu traversa direcția mulțimii. Tot ce trebuie să facii este să te muți cu grijă spre una din laturi. Important este să te miști cu exactitate și încet, fără a bloca calea altcuiva, deoarece în acest caz s-ar putea să fii împins.
11. Imobilizarea unui membru
Un membru rupt ar trebui imobilizat înainte de venirea ambulanței. O bandă de braț legată în jurul gâtului ține un braț într-o poziție fixă și servește ca un avertisment pentru cei din preajma că persoana are o afectiune.
12. Dacă cineva este inconștient
Dacă o persoană din jurul tau este inconștientă și respira, suna ambulanța, dar înainte de aceasta urmeaza următoarele pentru a asigura securitatea persoanei:
Înclinați ușor capul persoanei – gura se va deschide ușor pe măsură ce faci acest lucru. Ridica bărbia și asculta dacă persoana respira. Verifica respirația timp de 10 secunde. Îngenunchează în jos lângă persoana respectivă și muta-l de partea lor, punând o parte sub obraz. Important: dacă bănuisti o afectiune a coloanei vertebrale, nu mișca persoana. Deschide-i ușor gura fără a-i mișca gâtul.