Strigătul de ajutor al bolnavilor de psoriazis: “Acceptă-mă, susține-mă, apropie-te”

Nu am știut până acum câteva zile cât de gravă este o boală despre care s-a vorbit puțin până acum. Cu regretul de a fi trecut cu vederea suferința unor persoane pe care le întâlneam pe stradă sau se aflau în jurul meu, aș vrea să vorbesc măcar acum despre psoriazis. Este o boală care afectează aproape 400.000 de oameni și se manifestă prin apariția unor pete roșiatice pe corp acoperite de coji. Deși este tratabilă,  boala este cauza unor drame personale pentru că cel mai dureros lucru pentru bolnavii de psoriazis nu este afecțiunea în sine, ci stigmatul pe care îl pun cei din jurul lor.

M-am bucurat să mă pot alătura campanei susținute de colega noastră de breaslă, Tily Niculae, care a vorbit pentru prima dată, public, despre nevoia ca persoanele care suferă de psoriazis să fie ascultate și înțelese. Cu ajutorul campanei “Acceptă-mă, susține-mă, apropie-te” vrem să transmitem tuturor celor care au colegi sau cunoștințe cu această afecțiune că psoriazisul nu se ia prin atingere.

Nu vă grăbiți să spuneți că vouă nu vi se va întâmpla lucrul acesta, căci psoriazisul este una dintre acele boli care apar pe fondul stresului, a proastei alimentații și a regimului nesănăos de viață. Doar în 3% din cazuri psoriazisul se moștenește. Numai anul acesta au fost diagnosticate 6000 de persoane cu psoriazis, vârsta lor fiind din ce în ce mai mică. Adolescenți și oameni în vârstă deopotrivă sunt supuși riscului de a fi diagnosticați cu psoriazis.

Primul pas în recunoașterea problemelor pacienților cu psoriazis a fost făcut în această campanie. M-am bucurat atât de mult să văd că prima acțiune de susținere a proiectului “Acceptă-mă, susține-mă, apropie-te” , lanțul uman făcut de Tily Niculae în Mega Mall, s-a bucurat de succes. Au venit susținători și pacienți care spun că s-au simțit pentru prima dată înțeleși și acceptați. Acești oameni au nevoie de înțelegerea și sprijinul nostru, pentru că afecțiunea de care suferă poate fi oricând și a noastră.

Așa că, dragii mei, dacă știți pe cineva care suferă de psoriazis, faceți un gest frumos. Mergeți și îmbrățișați-l. Un gest de afecțiune poate valora atât de mult pentru oricine iar pentru bolnavii de psoriazis este o bulă de fericire.

Trebuie să învățăm că psoriasizul nu este o boală pe care o luăm ci o boală pe care ne-o provocăm prin stilul propriu de viață!

Înainte de a întoarce capul spre alte probleme haideți să vedem de ce persoanele care suferă de psoriazis sunt atât de curajoase. Cifrele date de specialiști sunt îngrijorătoare:

Un studiu realizat pe 4.725 de persoane cu psoriazis a scos în evidență cele mai mari probleme cu care se confruntă aceștia, atât la nivel personal cât și profesional.

  • 41% au spus că și-au schimbat alegerile în materie de îmbrăcăminte pentru a ascunde semnele psoriazisului
  • 40% dintre cei cu psoriazis sever nu și-au putut urma drumul profesional pe care și-l doresc, din cauza bolii.
  • 23% dintre persoane au afirmat că psoriazisul le afectează negativ venitul și 14% au raportat că și-au pierdut locul de muncă sau au renunțat la el din cauza psoriazisului.

Dacă ești unul dintre pacienți sau cunoști o persoană care are nevoie de sprijin alătură-te comunității pacienților cu psoriazis pe pagina de Facebook: Află totul despre PSO și pe pagina www.psoriazis.info.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.