12 mituri pe care femeile însărcinate s-au săturat să le audă. Sunt minciuni!

Potrivit statisticilor, din toate cuplurile care încearcă să conceapă un copil, numai 30% dintre femei rămân însărcinate în primul ciclu, 85% în decurs de 12 luni, iar altele necesită câțiva ani și poate intervenția medicală pentru a rămâne însărcinate. Și aproape fiecare viitoare mamă, indiferent de cât de mult timp i-a luat pentru a concepe bebelușul, citește totul și orice despre sarcină pentru a asigura bunăstarea acestuia. Din păcate, există o mulțime de informații false pe internet, care uneori pot fi dăunătoare.

Iată cele mai întâlnite mituri despre sarcină:

1. Niște șolduri mari fac nașterea mai ușoară

Șoldurile mai largi se referă mai ales la un ilium mai larg – partea cea mai mare și cea mai de sus a șoldurilor. Dar, de fapt, distanța dintre aceste oase nu are nimic de-a face cu dimensiunea canalului de naștere. Este forma și mărimea găurii rotunde din mijlocul bazinului care contează. Se numește intrarea pelvisului și poate fi aceeași dacă o femeie are șolduri foarte mari sau foarte mici.

2. Dimensiunea și forma burții indică sexul copilului

Ar fi foarte convenabil să identifici genul unui copil în acest fel, dar, din păcate, nu este așa de simplu. Există 2 lucruri care pot afecta forma și mărimea burții: mărimea fătului și poziția sa în uter.

FOLLOW ME

3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻  Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania.  Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul.  Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎  În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră.  Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi:  🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali
🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară
🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător  Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun!  Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?
3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻 Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania. Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul. Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎 În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră. Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi: 🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali 🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară 🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun! Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?

3. Ultrasunetele sunt dăunătoare pentru copil

Nu există dovezi științifice potrivit cărora o radiografie prenatală efectuată corect poate dăuna unei mame sau unui copil nenăscut. Astfel de procedeu nu implică radiații; utilizează unde de sunet de înaltă frecvență. Dar intensitatea acestor valuri este foarte scăzută, iar procedura este destul de rapidă. Astfel, singurul risc pe care femeia gravidă îl are este o procedură prelungită în mod inutil sau când utilizatori neinstruiți care folosesc dispozitivul.

4. Îi faci rău copilului dacă dormi pe burtă

Copilul este ascuns adânc în interiorul uterului muscular și este protejat. O femeie însărcinată poate să se culce și să doarmă pe burtă, atâta timp cât este confortabilă. Dacă te simți bine, nu îi vei dăuna copilului.

5. Nu poți alerga dacă ești însărcinată

Dacă ești însărcinată nu înseamnă că trebuie să renunți la mișcare. Dacă ai o sarcină fără complicații, este sigur și sănătos să faci puțină mișcare pe parcursul tuturor trimestrelor. Desigur, ar trebui să eviți alergarea dacă ai complicații precum tensiune arterială crescută, o sarcină cu gestație multiplă sau pur și simplu nu obișnuiai să alergi și înainte iar corpul tău nu este familiarizat cu acest efort.

6. Grețurile de dimineață

Durerea de dimineață este cel mai frecvent simptom al sarcinii. Până la 80% dintre femeile gravide se confruntă cu această problemă într-un fel, dar numai 2% au grețuri doar dimineața. În ciuda denumirii, poate apărea în orice moment al zilei. Unii experți chiar o numesc „boală pe tot parcursul zilei”. În majoritatea cazurilor, se termină după primul trimestru, dar până la 20% din femeile însărcinate o experimentează până la naștere.

7. Nu-ți poți ridica brațele deasupra capului, deoarece poate să-ți stranguleze copilul

Ridicarea mâinilor nu poate duce la înfășurarea cordonului ombilical în jurul gâtului bebelușului – este cu siguranță un mit. Adevărul este că mișcările tale nu pot afecta cordonul ombilical. În plus, mulți copii se nasc cu cordonul ombilical înfășurat în jurul gâtului, iar medicul îl înlătură, de obicei, cu una sau două manevre.

8. Trebuie să scapi de pisică

Pisicile pot purta o boală rară cunoscută sub numele de toxoplasmoză, care poate cauza defecte congenitale la copii. Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunți la animalul de companie imediat ce rămâi însărcinată. Este mai bine să eviți curățarea litierei. Sau dacă nu ai pe nimeni să o facă pentru tine, nu uita să porți mănuși de unică folosință și îți speli mâinile imediat după aceea.

9. Toate femeile se simt fericite in timpul sarcinii – este cel mai bun moment al vieții tale!

Toată lumea crede că sarcina este cel mai fericit moment din viața unei femei, dar multe femei gravide suferă de stres, confuzie, frică și alte sentimente nefericite. 14% -23% dintre femei chiar se luptă cu unele simptome de depresie în timpul sarcinii. Acest lucru se întâmplă deoarece modificările hormonale pot afecta creierul și substanțele chimice. Depresia trebuie tratată sau poate prezenta riscuri potențiale pentru mamă și copil.

10. Este în regulă să bei o băutură din când în când

Atunci când o femeie gravidă bea un pahar de vin sau de bere, la fel  face și copilul ei. Alcoolul poate trece liber prin placentă. Consumul în timpul sarcinii crește riscul ca bebelușul să fie născut cu unele defecte fizice, mentale sau neurocomportamentale. Acesta are un nume științific: Sindromul Alcoolismului Fetal (FAS). Datorită faptului că nici un medic nu îți poate spune exact cantitatea de alcool care provoacă FAS, nu există o porție sigură de alcool și este mai bine să o eviți în timpul sarcinii.

11. Vei scăpa de kilogramele în plus după ce naști

Greutatea la sarcină este o combinație între greutatea copilului, placenta, uterul și sânii în creștere, creșterea volumului de sânge și lichid în corpul femeii și o cantitate suplimentară de grăsime. Imediat după naștere, vei pierde imediat greutatea copilului, a placentei și a lichidului amniotic. În următoarele câteva săptămâni, ar trebui să pierzi greutatea lichidului. Și ceea ce rămâne este grăsimea suplimentară pe care o femeie o câștigă în timpul sarcinii. Iar timpul în care o poți pierde depinde de cât de mult ai adăugat.

12. Cezariana este o opțiune mai puțin dureroasă

Multe femei gravide preferă o operație decât o naștere vaginală, chiar dacă nu există motive medicale pentru a o face. Acest lucru se întâmplă deoarece mulți cred că o cezariană este mai puțin dureroasă și mai sigură. În realitate, o astfel de operație este dureroasă, dar, spre deosebire de nașterea naturală, durerea începe după nașterea bebelușului. De asemenea, poate fi asociată cu complicații viitoare. Aceasta este recomandată de medici doar atunci când poate salva viața mamei sau a copilului.

0 comentarii pe “12 mituri pe care femeile însărcinate s-au săturat să le audă. Sunt minciuni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.