12 trucuri de bucătărie recomandate de Chefi

Cei care gătesc des știu că uneori a sta în bucătărie poate fi un adevărat iad. Dificultățile trebuie însă să fie înfruntate, nu indurate, așa că iată câteva trucuri de la bucătarii profesioniști care îți vor fi de ajutor:

1. Fă o adâncitură în mijlocul cărnii pentru burgeri, ca să se prăjească mai repede.

2. Ca să tai o bucată perfectă de prăjitură, ține cuțitul sub apă caldă. Astfel, el nu se va mai lipi de prăjitură.

3. Dacă ai nevoie urgentă de unt, care nu s-a încălzit încă suficient, răzuiește-l.

4. Pune câteva elastice de cauciuc pe mânerul cuțitului, ca să nu mai alunece atunci când tai ceva.

5. Cu cât este mai subțire coaja unei lămâi, cu atât va fi lămâia mai bună.

FOLLOW ME

6. Pentru a găti cârnatul foarte bine atât pe interior, cât și pe exterior, fă mici incizii în el.

8. Prăjiturile nu vor prinde miros dacă pui niște felii de pâine în locurile tăiate și le fixezi cu scobitori.

7. Așează o lingură de lemn peste apa care fierbe, ca să nu ți se mai verse pe aragaz. Trucul funcționează deoarece lingura sparge bulele imediat ce intră în contact cu ele și absoarbe o parte din umezeală.

9. Câte minute trebuie să fierbi un ou pentru a obține consistența dorită:


10. Înfășoară-ți verdețurile în folie, ca să rămână proaspete mai mult timp.

11. Pentru ca friptura să nu se fărâmițeze și ca să obții bucăți egale, taie carnea de-a lungul fibrelor.


12. Răcește-ți vinul adăugând în el boabe reci de struguri.

Citește și: 12 trucuri de bucătărie care te vor face să adori să gătești

Cine nu ar vrea să gătească mâncăruri rapide, ușoare și deliciioase? Probabil toată lumea își dorește asta, așa că iată câteva trucuri extrem de utile care te vor transforma într-un bucătar mai bun:

1. Poți să îndepărtezi semințele de rodie în câteva secunde cu ajutorul unei linguri din lemn

Taie rodia pe jumătate și bate-o pe fiecare parte cu lingura.

2. Răzuiește untul înghețat

Dacă îți place să pui unt pe pâinea toast, încearcă să îl răzuiești înainte. Astfel se va întinde foarte ușor.

3. Aluatul va crește mai repede într-un cuptor cu microunde

Dacă ți se pare că aluatul nu crește suficient de repede, pune o cană plină de apă la cuptorul cu microunde și pornește-l la capacitate mare, până când apa fierbe. După aceea pune aluatul acoperit în cuptor alături de apă și închide ușa. Aerul umezit și cald va face aluatul să se ridice mult mai repede.

4. Fă niște ouă ochiuri perfecte cu ajutorul unor punguțe

Împrăștie niște unt în interiorul unei pungi mici de plastic și sparge un ou acolo. Leagă punga cu un elastic de cauciuc cât mai aproape de ou posibil, ca să-și păstreze forma. Pune oul în apă care fierbe timp de trei minute.


5. Un truc simplu pentru a face vinul să fie mai gustos

Această metodă va îmbunătăți gustul oricărui vin, mai ales al vinurilor tinere. Toarnă vinul într-un blender, pornește-l la viteză maximă pentru 15-30 de secunde, lasă spuma să se liniștească, apoi bucură-te de băutura ta.

6. Banană umplută cu ciocolată – o gustare delicioasă și sănătoasă

Dacă îți plac dulciurile și bananele, sigur vei fi încântat/ă de această rețetă. Înfige un pai în centrul unei banane, trage conținutul cu o seringă, apoi pune ciocolată înăuntru.


7. Înghețată de casă

Decojește două banane, taie-le în bucățele mici, pune-le într-un bol adânc pe care să îl lași la congelator pentru 1-2 ore. După aceea mixează-le bine și… poftă bună!

8. Peștele nu se va lipi de grătar dacă pui niște lămâie dedesubt

Pune bucățile de pește peste un strat de felii de lămâie așezate direct pe grătar. Rezultatul te va surprinde.

9. Folosește spray de gătit pentru ingredientele lipicioase

Atunci când trebuie să măsori ingrediente lipicioase, precum mierea sau untul de arahide, folosește spray de gătit – îți va ușura mult treaba.

10. Deschide capacul unui borcan cu ajutorul mănușilor de cauciuc

Dacă nu poți să deschizi capacul unui borcan, încearcă să faci asta folosind niște mănuși de cauciuc sau pune un elastic de cauciuc pe capac.

11. Un mod rapid de a tăia verdețurile

Taie rapid verdețurile cu frunze mari rulându-le mai întâi.


12. Răcește-ți vinul într-un sfert de oră

Dacă trebuie să răcești o sticlă de vin rapid, înfășoară sticla de vin într-un prosop și pune-o la frigider pentru un sfert de oră. Nu ai nevoie de mai mult timp.

Citește și:  10 SECRETE care te vor ajuta să devii ISCUSIT în BUCĂTĂRIE

Adesea facem lucruri aşa cum ne-am obișnuit, fără să ne gândim că lucrurile ar putea fi mult mai simple dacă ne-am folosi imaginația. Tot ce trebuie să facem e să le privim dintr-un unghi diferit. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să te simți în largul tău în bucătărie.

1. Cum să salvezi o supă prea sărată
Poți înmuia o bucată de tifon plină cu puține cereale în oală și să o fierbi – tifonul va absorbi sarea în exces.

2. Cum să faci friptura mai moale
Marinează friptura în maioneză înainte de a o găti, ca să fie mai moale.

3. Pentru a păstra aroma unui fel de mâncare
Încălzește farfuria înainte de a servi un fel de mâncare cald și răcește-o înainte de a mânca unul cald. Acest mic truc te va ajuta să păstrezi gustul bogat și prospețimea mâncării.

4. Lapte și piure de cartofi
Nu adăuga lapte rece la piure, ci lapte fiert – piureul va fi mai bun.

5. Cuburi de gheață uscate
Poți pregăti o asezonare delicioasă dacă tai niște verdețuri, le amesteci cu ulei de măsline și le așezi în recipiente pentru gheață. Poți pregăti gheață delicioasă pentru băuturi cu felii de portocală și lămâie, frunze de mentă și bucăți de fructe de pădure

6. Vin înghețat
Poți îngheța vinul ca mai sus pentru a-l folosi apoi în experimentele tale culinare.

7. Dacă pâinea nu mai e la fel de proaspătă, fii creativ
Pâinea poate fi folosită în multe feluri, nu numai pentru sandviș. De exemplu – o poți combina cu brânză pentru a face un preparat cu adevărat spectaculos.

8. Păstrarea legumelor
Pentru ca legumele să țină mai mult, înfășoară-le în folie.

9. Reîmprospătează alimentele coapte
Dacă vrei ca pizza rămasă să fie gustoasă, încălzește-o în tigaie, nu la microunde.

10. Înlocuitor pentru maioneză

Amestecă smântână cu gălbenușul unui ou fiert tare și o lingură plină de muștar.

Citește și: 10 SECRETE ale bucătăriei pe care nu le-ai mai văzut NICIODATĂ

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să pregătești masa și să ai o bucătărie mai curată și mai organizată. La unele dintre ele poate că nici nu te-ai fi gândit:

1. Cum să îndepărtezi rapid semințele legumelor

Pentru a îndepărta rapid semințele, folosește o linguriță de înghețată. Marginile ascuțite scot ușor semințele afară și te mai pot ajuta și la tăierea legumelor în felii subțiri pentru salată.

2. Cum să îndepărtezi grăsimea în din mâncarea gătită

Folosește câteva cuburi de gheață și un prosop de hârtie. Învelește gheața în prosop și șterge vârful mâncării. Gheața va acționa ca un magnet și va atrage grăsime, ce va îngheța pe șervețel.

3. Folosește folia de plastic ca un bucătar profesionist

Ca să nu se mai rupă sau să nu se mai lipească așa mult și să te enervezi, păstreaz-o în frigider.

4. Decojește citricele ușor

E prea chinuitor să cureți portocale sau lămâi? Nu vrei să-ți strici manichiura? Bagă-le la cuptorul cu microunde pentru 20 de secunde și va fi mult mai ușor să le cureți de coajă.

5. Cum să tai ceapa fără să plângi

Pune cepele în frigider pentru 30 de minute înainte să le tai – dar numai dacă plănuiești să le gătești, pentru că nu vor fi la del de crocante.

6. Cum să păstrezi verdețurile

Îngheță-le într-o tăviță pentru gheață. Folosind apă sau ulei de măsline. Astfel își vor păstra vitaminele.

7. Cum să cureți o tigaie ruginită

Ca să nu mai ruginească, evită să o speli cu lichid de vase obișnuit. Folosește sare de masă. Te va scăpa și de mirosurile persistente de mirodenii.

8. Cum să scapi de mirosurile neplăcute de pe mâini

Pentru a elimina mirosul de ceapă sau usturoi de pe mâini, folosește sare de masă ori lămâie. Freacă-ți mâinile cu ele și clătește-te cu apă.

9. Cum să cureți blaturile de lemn

Pentru a îndepărta mirosurile și resturile de mâncare, freacă blatul cu sare grosieră și lasă-l 10-15 minute. Apoi șterge cu jumătate de lămâie și usucă.

10. Cum să faci ouă ochiuri perfect

Sparge ouăle în tigaie în mod normal, dar în loc de ulei, pune apă în tigaie și pune capacul. Vei obține ouă de o consistență perfectă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.