13 lucruri FASCINANTE pe care nu le știai despre OCHIUL uman

Ochii sunt cei datorită cărora putem vedea lumea frumoasă din jurul nostru. Ochiul uman care capacitatea de a distinge 10 milioane de culori. Poate că ai observat câteva nuanțe ale ochilor, dar știi adevărul din spatele lor? Culoarea ochilor se datorează pigmentării irisului și reflecției luminii.

Iată 13 lucruri fascinante pe care nu le știai despe ochiul uman:

1. Unii oameni sunt născuți cu ochii în două culori – ceea ce se cheamă Heterochromia

Majoritatea cazurilor de Heterochromie sunt ereditre. Uneori, aceasta e cauzată de petele de sânge de pe iris.

2. Cei mai comuni sunt ochii căprui

2-ochi-1024x594-2224214

FOLLOW ME

Unul din cele mai mari visuri ale noastre a fost să avem un ACASĂ al nostru 🏡  Odată ce visul acesta a devenit realitate, următorul pas a fost să avem o plasă de siguranță care să ne ofere ajutor în caz de neprevăzut. Sunt o persoană optimistă și nu pun răul înainte, dar nici nu stau liniștită că „mie nu mi se poate întâmpla”. Acolo unde am posibilitatea, prefer să fiu prevăzătoare. Acesta este motivul pentru care casa noastră are atât asigurare obligatorie, cât și facultativă:  ✨ Asigurarea obligatorie - este impusă de legislația în vigoare încă din anul 2008 și include cele trei catastrofe care pot distruge o locuință: cutremur, inundație din cauze naturale și alunecări de teren.   ✨ Asigurarea facultativă - deși nu este impusă de legislație, este necesară tocmai pentru că acoperă și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, trăsnet, inundația cu apă provenită de la vecini, furt, vandalism etc. Noi am ales pentru siguranța căminului nostru Asigurarea de locuință cu extra acoperiri de la @groupama_asigurari, pentru că am putut să o personalizăm după nevoile noastre și am adăugat fix acele acoperiri de care noi am avut nevoie. În plus, noi am optat si pentru clauza suplimentară de asistenta tehnică de urgență “Acasă”, prin intermediul careia un specialist vine la noi acasă și ne ajută în regim de urgență cu rezolvarea problemei.  Cu ajutorul lor ne simțim mult mai în siguranță, știind cât de mult ne-ar putea ajuta în cazul unui eveniment nefericit.
Unul din cele mai mari visuri ale noastre a fost să avem un ACASĂ al nostru 🏡 Odată ce visul acesta a devenit realitate, următorul pas a fost să avem o plasă de siguranță care să ne ofere ajutor în caz de neprevăzut. Sunt o persoană optimistă și nu pun răul înainte, dar nici nu stau liniștită că „mie nu mi se poate întâmpla”. Acolo unde am posibilitatea, prefer să fiu prevăzătoare. Acesta este motivul pentru care casa noastră are atât asigurare obligatorie, cât și facultativă: ✨ Asigurarea obligatorie - este impusă de legislația în vigoare încă din anul 2008 și include cele trei catastrofe care pot distruge o locuință: cutremur, inundație din cauze naturale și alunecări de teren.  ✨ Asigurarea facultativă - deși nu este impusă de legislație, este necesară tocmai pentru că acoperă și alte riscuri, precum: incendiu, explozie, trăsnet, inundația cu apă provenită de la vecini, furt, vandalism etc. Noi am ales pentru siguranța căminului nostru Asigurarea de locuință cu extra acoperiri de la @groupama_asigurari, pentru că am putut să o personalizăm după nevoile noastre și am adăugat fix acele acoperiri de care noi am avut nevoie. În plus, noi am optat si pentru clauza suplimentară de asistenta tehnică de urgență “Acasă”, prin intermediul careia un specialist vine la noi acasă și ne ajută în regim de urgență cu rezolvarea problemei. Cu ajutorul lor ne simțim mult mai în siguranță, știind cât de mult ne-ar putea ajuta în cazul unui eveniment nefericit.

Această culoare e dată de concentrația ridicată de melanină din iris. Există nuanțe mai deschise și mai închise de căprui.

3. Ochii căprui conțin mai multă melanină decât ceilalți

Ochii căprui închis sunt rezultatul melaninei în exces.

4. Culoarea ochilor depinde de melanina găsită în iris

Culoarea ochilor variază de la căprui deschis la negru. Nuanțele de verde, albastru, roșu și violet din ochi sunt rezultatul reflecției luminii. Nu există pigmenți verzi și albaștri. Fenomenul e similar cu cel al albastrului cerului.

5. Se spune că oamenii cu ochii verzi au un mare entuziasm pentru viață

5-ochi-1024x576-7888058

Culoarea verde a ochilor e o combinație între ambră sau maro deschis și o cantitate moderată e melanină din iris.

6. Ochii căprui foarte pigmentați par aproape negri

Ochii complet negri nu există.

7. Majoritatea celor din Europa de Nord și de Est au ochii cenușii

7-ochi-1024x649-4782225

Ochii cenușii conțin un epiteliu întunecat în partea din spate a irisului.

8. Ochii de culoarea alunei sunt o combinație între cei albaștri, verzi și căprui

8-ochi-1024x505-3483870

Cantitatea medie de melanină din iris dă această culoare.

9. Culoarea violet apare datorită albinismului

Deficiența de melanină e numită albinism. Ochii albaștri par uneori violeți.

10. Ochii roșii sunt rari

Cea mai mică formațiune de melanină duce la culoarea roșie.

11. Ochii de chihlimbar apar ca urmare a depozitului de pigment galben din iris

Ochii de chihlimbar seamănă cu cei de culoarea alunei.

12. Majoritatea copiilor în vârstă de până la un an au ochii deschiși la culoare


13. 86% dintre scoțieni și irlandezi au ochii verzi sau albaștri

Cei din Europa de Nord și de Est, dar și din Asia de Vest au în general ochi albaștri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.