19 lucruri pe care oamenii cu depresie vor să le știi când te întâlnești cu ei

 1. Nu-i forța să vorbească despre problema lor.
 1. Nu încerca să joci rolul pansamentului pentru depresia lor. Probabil nu sunt în căutarea unui remediu, ci vor doar sprijin și înțelegere.
 1. Amintește-ți că doar pentru că se întâlnesc cu tine nu înseamnă că vor fi în mod automat mai fericite sau se vor vindeca din senin. O relație, oricât de indestructibilă ar părea, nu este un remediu pentru depresia și/sau anxietatea cuiva.
 1. Ține cont de faptul că cineva care este deprimat poate să fie fericit uneori, iar alteori să se simtă neajutorat.
 1. Lasă-i să știe că e în regulă să se simtă triști și demoralizați. Nu le cenzurați trăirile.
 1. Încearcă să nu oferi soluții de genul “fă mai multă mișcare”, sau „apreciază ceea ce ai”. Sunt șanse ca ei să creadă că nu vezi cât se străduiesc să fie bine.
 1. Nu lasa depresia lor să te calce în picioare. Stabileşte unele limite și nu te abate de la ele.
 1. Starea sănătății lor mentale nu este un indicator al stării relației.
 1. Fii răbdător.

tumblr_static_tumblr_lwf3387rud1qa0v77o1_500-5800933

 1. Lasă-i singuri din când în când, doar ei şi gândurile lor.
 1. Pentru fiecare gând negativ pe care îl au, provoacă-i să se gândească la un gând pozitiv realizabil.
 1. Dacă simţi că preferă să vorbească cu altcineva, spre exemplu un terapeut, nu lua asta ca pe o ofensă. Probabil că se simt vinovaţi să vorbească cu partenerii de cuplu despre problemele lor şi nu vor să împovăreze.
 1. Încearcă să redirecționezi concentrarea lor. Cereți-le să se joace cu animalele de companie, să vizioneze un film, să iasă la plimbare, jucaţi-vă ceva sau puneţi-vă reciproc întrebări stupide despre lume.
 1. Dacă vor să meargă la un terapeut, însoţeşte-i la o sesiune de terapie. Astfel, vei avea parte de o conversație și o înțelegere mai deschisă și onestă.
 1. Nu uita să ai grijă de tine mai întâi. Serios. Poți rămâne puternic pentru ei doar după ce ești puternic pentru tine.
 1. Îndeamnă-i să caute ajutor de la profesionişti, în cazul în care nu primesc niciunul. Poate să pară dur, dar uneori este nevoie doar de câteva încurajări în plus.
 1. Găsiți un grup de alte persoane care lupta cu depresia alături de partenerii lor. S-ar putea să înveţi mecanisme de adaptare sau speranța necesară de la toți cei care au luptat cu succes împotriva unui inamic comun, sau se afla încă de aceeaşi parte a baricadei.
 1. Stabiliţi un cuvânt secret pentru atunci când au într-adevăr nevoie de înțelegere, sau puri şi simplu nu fac faţa unei situaţii.
 1. Nu e nevoie întotdeauna să spui ceva. Important este să fii acolo.

0 comentarii pe “19 lucruri pe care oamenii cu depresie vor să le știi când te întâlnești cu ei

 1. ANGELO says:

  POTI INTRA AN DE4PRESIE SI DACA TIA MURIT O RUDA APROPIATA PRECUM MAMA SI AI RAMAS SINGUR FARA AJUTOR DIN PARTEA RUDELOR SPRIJIN MORAL SI SPIRITUAL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.