20 de OBIECTE pe care le folosești și după ce EXPIRĂ – știai când trebuie să le arunci?


Cu toții avem lucruri acasă, pe care le avem de ani de zile. Par a fi veșnice pentru noi, dar majoritatea lor sunt de fapt limitate de o dată de expirare, după care devin inutile și, eventual, chiar periculoase.

1. Apa oxigenată

Apa oxigenată este depozitată în cabinetul medicului, dar foarte puțini oameni știu că după ce a fost deschisă își pierde proprietățile după 2 luni. Chiar și într-un recipient sigilat va expira după un an.

2. Condimente- 2 ani


O veste proastă dacă îți place să colecționezi tipuri rare de condimente! Va trebui să îți reîmprospătezi proviziile după 2 ani, deoarece mirodeniile tind să-și piardă proprietățile și aromele după ceva timp.

3. Pantofii sport- 250 de mile sau 6 luni

FOLLOW ME

Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… 
Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. 
Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. 
Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. 
Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. 
Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. 
Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. 
De ce? 
Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: 
În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 
👉🏻 Cum îți asiguri copilul? 
Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 
👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 
🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău
🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere
🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) 
⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui
⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina
⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță
⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!
Statisticile cu privire la accidente rutiere din România sunt extrem de triste… Mă număr printre cei care au fost implicați în accidente. Deși eram în oraș și circulam cu viteză mică, în impact, mașina a avut daună totală. I-am mulțumit lui Dumnezeu că eu nu am pățit nimic și că Alesia nu mai era cu mine în mașină, o lăsasem la școală. Dar știți cum își punea centura până atunci? Cu smiorcăieli și milogeală. Așa se punea și Nicholas în scaun până la acest experiment la care l-am luat să asiste și să vadă ce se poate întâmpla. Putem să le explicăm copiilor în multe feluri de ce un lucru e periculos, însă, din păcate, cel mai bine funcționează atunci când se conving singuri. Experimentul pe care l-am făcut pentru campania #CelMaiSigurLoc inițiată de @omvpetrom și Poliția Română a fost unul dur, dar vă recomand să arătați filmările copiilor voștri sau altor membri ai familiei care nu înțeleg de ce e important să fim asigurați în mașină. Nicholas se pune singur acum în scaun și sunt pregătită să-i reamintesc de acest experiment atunci când va uita și va proceda altfel. De ce? Conform informațiilor primite de la Poliția Română și Petrom: În 2021, 2159 de copii au fost victime pe şoselele din România. Asigurarea corectă, la fiecare drum, este cea mai bună șansă în caz de impact, iar riscurile să păţească ceva scad vertiginos. 👉🏻 Cum îți asiguri copilul? Sistemele de siguranță și dispozitivele de fixare, precum scoica de protecție, scaunul auto și înălțătorul, îl protejează pe cel mic atunci când călătoriți împreună. Acestea sunt obligatorii din prima zi de viață până când copilul ajunge la înălțimea de 1,35 m 👉🏻 Cum alegi corect un dispozitiv de protecție? 🤍 să fie potrivit cu vârsta, înălțimea sau greutatea copilului tău 🤍 să fie potrivit pentru mașina ta, în funcție de sistemul de prindere 🤍 să fie certificat în urma unui test de impact independent (ADAC, OAMTC, Plus, NHSA, Which, RACE) ⚠️ asigură-l pe cel mic corect, conform nevoilor lui ⚠️ nu ține niciodată copilul în brațe atunci când mergeți cu mașina ⚠️ poartă întotdeauna centura de siguranță ⚠️ fii un model pentru copilul tău: acționează cum ai vrea să acționeze el!

Atunci când porți pantofi sport frecvent, sistemul lor de absorbție a șocurilor, tălpile și spatele, se uzează rapid. Pantofii de alergare trebuie schimbați la fiecare 250 de mile și pantofi pentru alte activități sportive după 6 luni de utilizare obișnuită.

4. Pungile de ceai- 6 luni

Chiar și în ambalaje închise și etanșe, pungile de ceai nu mai sunt bune pentru consum după 6 luni din cauza capacității frunzelor de ceai de a fermenta.

5. Ochelarii de soare- 2 ani

Razele ultraviolete au un efect negativ asupra lentilelor. După un timp, lentilele permit trecerea mai multor raze. Durata de bună funcționare exactă este determinată de fiecare fabricant individual, dar este recomandat să îți schimbi ochelarii de soare o dată la 2 ani.

6. Pasta și periuța de dinți – un an respectiv 3 luni

O periuță de dinți trebuie schimbată la fiecare 3 luni, pentru a nu o transforma într-un incubator de bacterii. Pasta de dinți trebuie păstrată timp de cel mult un an de la deschiderea ei. Prin urmare, dacă ai un tub mic pentru, verifică data de expirare.

7. Posoape- 3 ani

Pe lângă faptul că prosoapele umede reprezintă un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor, spălările frecvente pur și simplu uzează țesătura. Spălarea la temperaturi ridicate face acest lucru de câteva ori mai rapid. Se recomandă schimbarea prosoapelor la fiecare 3 ani.

8. Perie de păr- 1 an

Perioada de valabilitate a pieptănului sau a periei de păr este de numai un an, chiar dacă o cureți și o speli în mod regulat. Dupa aceasta perioadă poate provoca mătreața si probleme cu părul.

9. Bureți de machiaj și pensule- 6 luni, respectiv 5 ani

Nu numai că trebuie să îți speli pensulele de machiaj după fiecare utilizare, trebuie de asemenea să le schimbi la fiecare 5 ani – pielea îți va mulțumi pentru asta. Buretele trebuie reînnoit la fiecare 6 luni.

10. Sutien- 2 ani

În medie, acest articol de lenjerie începe să-și piardă forma după 2 ani, deoarece inserțiile tind să se deformeze, iar țesătura se întinde.

11. Papuci- 6 luni

Papucii de casă trăiesc doar o jumătate de an, iar apoi se transformă într-un potențial teren de reproducere pentru ciuperci.

12. Perne- 2-3 ani

Indiferent de tipul de umplutură, o pernă își pierde forma după 2-3 ani, iar acarienii de praf încep să apară în ea.

13. Pătura- 7 ani

Păturile tind să treacă prin aceleași schimbări ca și pernele. Cu toate acestea, ele pot „trăi” mai mult – până la 7 ani. Cu grijă atentă și uscare regulată, poți prelungi durata de viață a unei pături cu până la 10 ani. După aceea, va trebui să achiziționezi una nouă.

14. Saltea- 8-10 ani

Amintește-ți să iei și o nouă saltea atunci când mergi să cumperi o pătură nouă, deoarece ar trebui să fie schimbată la fiecare 8-10 ani. De asemenea, ține cont de faptul că salteaua trebuie să fie întoarsă la fiecare 6 luni, astfel încât să nu se uzeze atât de repede.

15. Tocătoare de lemn- 3 ani

Ele necesită înlocuirea la fiecare 3 ani. În caz contrar, ele devin un mediu bun pentru bacterii. Mai mult decât atât, tocătoarele din lemn tind să-și piardă forma datorită umidității și cuțitelor.

16. Spatule- 2 ani

Spatulele pentru amestecarea hranei, lingurile și alte unelte care ating adesea hrana trebuie schimbate la fiecare 2 ani. Acest lucru este valabil mai ales pentru ustensilele din lemn.

17. Bureți de vase- 2 săptămâni

Perioada de utilizare sigură și eficientă a acestor bureți este de numai 2 săptămâni.

18. Măști de gaz- 1 an

Pentru cazul unui războiului nuclear, al incendiului sau al zidurilor proaspăt vopsite, poți păstra o mască de gaz acasă. Nu uita să înregistrezi data achiziției pe ea. Filtrele din astfel de măști sunt limitate de data de expirare și trebuie păstrate timp de cel mult un an.

19. Vitamine- 3 ani

Vitaminele pot fi păstrate numai pentru 3 ani. Apoi, cu greu se vor transforma într-o armă biologică după data de expirare, dar vor pierde sigur caracteristicile lor benefice.

20. Smartphone- 2-3 ani

Din păcate, chiar și smartphone-urile au o dată de expirare. Te poți aștepta la o funcționare stabilă de la noul smartphone în următorii 2-3 ani. După această perioadă, va începe să se aibă pauze bruște și se va mișca mai lent. Acest lucru se referă în special la modelele cu baterii care nu pot fi scoase din uz.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.