Cum ajută zahărul toxinele să-ți distrugă organismul

Când a devenit zahărul inamicul nr 1 pentru organism? Peste noapte, am spune cei mai mulți dintre noi. Adevărul este că s-a ascuns tot acest timp în produse irezistibile – prăjituri, sucuri carbogazoase, ciocolată, etc.

Fără să ne dăm seama, am ajuns să consumăm zahăr zilnic, în cantități îngrijorătoare. Efectele nu se văd doar la cântar – zahărul distruge lent cel mai important organ pentru detoxifierea organismului – ficatul.

Ficatul are sarcina de a transforma toxinele – cele naturale dar și cele acumulate din exterior – în substanțe inofensive. Acesta folosește cam 20% din caloriile consumate pentru a-și asigura energia necesară unui astfel de proces. O alimentație bogată în produse pline de fructoză poate duce la formarea grăsimii în celulele ficatului. Înainte de 1980, doctorii se întâlneau rar cu acest fenomen, numit „boala ficatului gras non- alcoolic”; acum tot mai multe persoane pleacă din cabinet cu acest diagnostic.

zahar2

Problema este că nu poate fi ușor de depistat, cel puțin nu de pacient. Un studiu din 2012 arăta că persoanele care au consumat 1000 de calorii extra din produse dulci timp de 3 săptămâni la rând au observat o creștere a greutății numai cu 2% dar o creștere a grăsimii ficatului cu 27%!

Ce se întâmplă când ai o alimentație bogată în zahăr dar nu mergi la medic la timp? Ficatul se inflamează și ajungi la steatoză hepatică. Dacă inflamația devine severă, tesutul sănătos este înlocuit de cel bolnav, iar ficatul nu mai funcționează corect. Sună înfricoșător, dar în acel punct ajungi la ciroză (nu, nu doar alcoolul este o cauză a cirozei).

Te-am speriat? Nu asta intenționam, ci doresc să fii mai conștientă de alegerile alimentare pe care le faci. Eu, una, mă gândesc și răzgândesc când merg la supermarket. Nu uita – fiecare produs pe care îl bagi în coș are o influență covârșitoare asupra stării tale de sănătate.

FOLLOW ME

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.