Alertă medicală în România!

Alertă medicală în România!

În luna mai, a apărut avertizarea Institutului Național de Sănătate Publică, care spunea că răspândirea virusului Zika este o problemă reală și trebuie să luăm măsuri împotriva răspândirii sale. V-am spus atunci că lucrurile sunt cât se poate de serioase.

Ieri, la sediul Ministerului Sănătății a avut loc o conferință de presă în care a fost anunțat primul caz de infecție cu virusul Zika. Este vorba despre o tânără, în vârstă de 27 de ani, revenită dintr-o călătorie în Martinica.

medical-emergency-services-3-1508316

Laurențiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății a declarat că a primit
„confirmarea existenţei unui caz de infectare a unui cetăţean român cu virusul Zika. Este vorba despre o tânără de 27 de ani, ea a călătorit în Martinica la finele lunii iunie și începutul lunii iulie și acolo s-a infectat cu virursul Zika. La întoarcere, tânăra a manifestat simptome precum febră ușoară, erupții pe piept și pe brațe. A fost internată la spitalul Victor Babeș.”

În urmă cu două luni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrăgea atenţia că România este una din ţările în care ar putea ajunge, odată cu încălzirea vremii, tânţarul care transmite virusul Zika.

Am sunat-o pe doamna doctor pediatru, Daniela Preoteasa pentru a-mi spune care este situația și cât de gravă este: „Citind din literatura medicală de specialitate, am cules câteva informații despre infecția cu virusul Zika. Acest virus, Zika, nu a apărut la sfârșitul anului 2015, el este cunoscut din anul 1947. În fiecare an, se descoperă noi virusuri cu potențial patogen și la om, despre care se știe foarte puțin”, spune aceasta.

Cum se răspândește virusul, ne explică tot dr. Preoteasa:Virusul Zika este transmis la om prin înțepătura țânțarilor infectați din specia Aedes care trăiesc în zonele cu climat ecuatorial și tropical al globului, respectiv climat umed și temperaturi nu foarte scăzute. În prezent, datorită facilităților deosebite de călătorie, transport aerian, precum și a modificărilor climatice, apare posibilitatea răspândirii cu rapiditate a virusului și în alte zone ale globului decât rezervorul său natural.”

FOLLOW ME

An error occurred while retrieving media

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), virusul a fost confirmat în țări europene cum ar fi: Marea Britanie, Italia, Olanda, Portugalia, Danemarca și Elveția.

Mare atenție trebuie să avem nu doar pe unde călătorim, dar și ce facem pentru că „pe lângă înțepătura țânțarilor infectați, virusul poate fi transmis și pe cale sexuală și prin transfuzii de sânge, astfel încât purtătorii aparent sănătoși reprezintă un potențial pericol”, după cum spune medicul pediatru Daniela Preoteasa.

“Perioada de incubație este de 3–12 zile după înțepătura unui țânțar infectat. Majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice (60–80%). Simptomele bolii sunt, de obicei, ușoare și dispar în două–șapte zile, fără complicații severe sau deces, necesitând cel mult tratament simptomatic. Principalele simptome sunt erupția cutanată care apare inițial pe față și apoi se extinde pe tot corpul, febra moderată, artralgiile, mialgiile, cefaleea, conjunctivita nepurulentă cu hiperemie conjunctivală.”

Pericolul major este la femeile însărcinate, care trebuie să fie foarte atente la aceste pericole: „Transmiterea verticală, de la mamă la făt, se poate face transplacentar sau în timpul travaliului, în faza viremică. Numărul crescut de cazuri de microcefalie la copiii din nordul Braziliei a sugerat o conexiune cu virusul Zika, dar aceasta nu a fost încă dovedită. Virusul Zika poate fi depistat prin PCR pe serul colectat în termen de una–trei zile de la debutul simptomelor sau pe probe de salivă sau urină colectate în primele trei–cinci zile de la debut. Poate fi utilizat și diagnosticul serologic, prin detectarea anticorpilor specifici IgM și IgG, care apar spre sfârșitul primei săptămâni de boală.”

Un alt aspect de care trebuie să țineți seama atunci când vă alegeți destinațiile de vacanță sau de călătorie, mai ales dacă știți că mergeți într-o zonă în care este posibil să existe contaminarea cu acest virus: „Nu există tratament antiviral specific sau vaccin disponibil împotriva infecției cu virus Zika, ceea ce înseamnă că cea mai bună formă de prevenție este evitarea înțepăturilor de țânțar, deci evitarea călătoriilor în țările cu focare de virus Zika în special a femeilor gravide sau care doresc să rămână gravide în perioada imediat următoare”, după cum spune medicul pediatru Daniela Preoteasa.

Dragele mele viitoare mămici, mare atenție la ce faceți, cum faceți și pe unde faceți! Multă sănătate tuturor, indiferent cum și unde vă aflați!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.