8 din 10 locuințe din România nu au asigurarea OBLIGATORIE pentru casă

Ce  înseamnă pentru tine acasă? Cu ce și cu cine asociezi acest cuvânt care are puteri magice? Liniște, ocrotire și iubire. Sunt doar primele trei cuvinte care îmi vin în minte atunci când spun ACASĂ. 

Nu contează cât de mare este casa, câte încăperi are sau cât este de nouă. Important este că, la finalul zilei, este singurul loc în care ne întoarcem fără strop de energie, pentru a ne reîncărca bateriile alături de cei dragi.  Acasă poate face inima să tresalte de bucurie și ochii să lăcrimeze.

Dar ți-ai imaginat vreodată cum ar arăta viața ta dacă nu ai mai avea casa în care locuiești acum? Dacă ai pierde tot ce ai agonisit, din cauza unor fenomene pe care nu le poți controla în niciun fel?

În urma live-ului pe care l-am susținut pe pagina de Facebook alături de Camelia Drăcea, Director dezvoltare produse și proiecte Groupama Asigurări, așa cum v-am promis,  am strâns aici toate informațiile pe care le-am dezbătut.

În această perioadă, mai mult decât oricând, casa a reprezentat locul în care ne-am petrecut cea mai mare parte a timpului. Sufrageria s-a transformat în birou de lucru sau sală de curs pentru cei mici, bucătăria a fost restaurantul familiei, iar dormitoarele au fost zone de relaxare și de lucru, totodată. Nu sunt puțini cei care în ultimul an au renovat, au reîmprospătat  aspectul locuințelor lor sau au regândit spațiile pe care, înainte, nu aveau de ce să își dorească atât de tare să le exploateze.

V-am arătat deja în story-urile de pe Instagram în ce stadiu se află lucrările noii case în care ne vom muta și vă mărturisesc că mă interesează foarte tare să știu cum pot să asigur locuința. O necesitate, nu  un moft, asta consider că este, de fapt, asigurarea pentru casa în care vom locui.

Atunci când ne cumpărăm o mașină, cei mai mulți dintre noi o asigurăm, pentru a fi liniștiți că nu pierdem investiția inițială. De ce nu am proceda în același fel cu locuința?

În România există aproximativ nouă milioane de locuințe. Dintre acestea,  asigurate obligatoriu sunt aproximativ 19 %.

Cum adică obligatoriu? Există două tipuri de asigurări: obligatorie sau facultativă.  Trebuie să știm, în primul rând, faptul că:

  • asigurarea obligatorie este impusă de legislația în vigoare încă din anul 2008 și include cele trei catastrofe care pot distruge o locuință: cutremur, inundație din cauze naturale și alunecări de teren. 

Există evenimente neprevăzute care ne pot transforma viața într-un fel pe care nu am fi dorit nici măcar să ni-l imaginăm.

În cazul poliței obligatorii, dacă are loc unul dintre cele trei evenimente nedorite, polița de asigurare acoperă despăgubiri de până la 10.000 Euro, respectiv 20.000 Euro, în funcție de tipul clădirii (B sau A)  și, bineînțeles, de gravitatea daunei produse. Pentru o astfel de poliță, costul anual este de 10, respectiv 20 de Euro. 

Așadar, pentru locuințele de tip B, din cărămidă nearsă sau orice materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic, de exemplu paiantă sau chirpici, suma asigurată este de 10.000 de Euro, iar pentru locuințele de tip A, construite din beton, cărămidă, lemn, fier sau alte materiale supuse unui tratament termic și/sau chimic, suma asigurată este de 20.000 de Euro.

Amenda pe care riscăm să o plătim dacă locuința noastră nu are asigurarea obligatorie este de până la 500 de lei.

 În afara asigurării obligatorii, putem opta și pentru o poliță de asigurare facultativă, care nu este impusă de legislație. Cu toate acestea, este necesară tocmai pentru că acoperă și alte riscuri:

  • incendiu, explozie, trăsnet, căderea aparatelor de zbor, fenomene atmosferice precum furtuna, vijelia, grindina, avalanșa de zăpadă, dar și o serie de alte riscuri, ca inundația cu apă provenită de la vecini, furt, vandalism, asigurarea bunurilor electrice, electronice, electrocasnice, asigurarea bunurilor casabile, a obiectelor de valoare, a centralelor termice și instalațiilor de încălzire și climatizare etc. 

Asigurarea facultativă acoperă și cele trei riscuri catastrofice pe care le despăgubește polița obligatorie – cutremurul, inundația și alunecările de teren – dar acordă diferența de la cei 10.000 Euro sau 20.000 de Euro, până la valoarea reală a casei.

Spre exemplu, pentru o casă de 150.000 de Euro, 20.000 Euro ar putea reprezenta o sumă mult prea mică. Asigurarea facultativă ne permite să obținem, în cazul unui dezastru, o sumă mai mare pentru eventualele reparați, in conformitate cu valoarea efectiva a daunei produse.

  • Polița facultativă asigură și despăgubirea bunurilor din locuință, în timp ce polița obligatorie despăgubește doar daunele pentru corpul clădirii.
Statisticile arată că în țara noastră, izbucnesc, zilnic, incendii în 20 de locuințe.

Înseamnă enorm, dacă stăm să ne gândim la toate acele momente în care am fost, poate, convinși că nouă nu ni se poate întâmpla.

Există fenomene pe care noi nu vom avea niciodată puterea de a le controla: fenomenele meteorologice (furtuna, grindina, greutatea stratului de zapada etc.), cutremurul etc.. Acestea nu reprezintă povești înfricoșătoare pentru copii, ci fac parte, din păcate, din lumea reală în care trăim.

Cu sau fără o astfel de asigurare, modificările climatologice pot apărea oricând. Iar acest lucru nu ar trebui să ne uimească, dacă ne amintim că în ultimele zile am avut, poate, chiar și toate cele 4 anotimpuri în decursul aceleiași zile.

Ce este mai avantajos, oare? Să trăim crezând că nouă nu ni s-ar putea întâmpla nimic rău, sau să ne asigurăm căminul, pentru o sumă modică, pe care am putea să o alocăm lunar acestui scop?

Atunci când ne dorim cu adevărat să reușim,  cu siguranță găsim o cale. Putem rupe din bugetul pe care îl cheltuim în alte direcții, 10 sau 20 de euro pe an măcar pentru asigurarea obligatorie.

Cifrele sunt îngrijorătoare: 8 din 10 locuințe din România nu sunt asigurate

Pentru încheierea unei polițe, se completează o cerere în care sunt trecute date despre locuința care se dorește a fi asigurată: unde se află, care este suprafața, din ce materiale este construită, din ce an este clădirea – sunt doar câteva dintre întrebările ale căror răspunsuri vor fi punct de plecare în calcularea unei prime.

Costul variază în funcție de alegerile personale

Pretul final al unei polițe facultative de asigurare a locuinței depinde de acoperirile alese, produsul oferit de Groupama fiind unul flexibil si care poate fi configurat in functie de nevoile fiecăruia. În plus, poți alege durata pentru care închei polița, 6, 7, 8, 9, 10, 11 sau 12 luni, dar și modalitatea de plată – integral sau în rate.

Putem asigura orice tip de locuință

În anumite situații – cum ar fi de exemplu, asigurarea locuințelor foarte vechi, ridicate înainte de 1940 – pot exista verificari suplimentare. 

Pentru stabilirea primei de asigurare sunt luate în calcul informații precum: unde se află locuinta (localitate, judet), tip : apartament sau casă, care este suprafața, din ce materiale este construită, din ce an este clădirea, inaltimea cladirii, suma asigurată cladire, suma asigurată bunuri, riscurile etc.

Autoconstatarea, soluția Groupama Asigurări în cazul avariilor de valoare mică.

Pașii care trebuie urmăriți pentru a putea realiza autoconstatarea sunt :

  • Apelul către call-center
  • Trimiterea unor fotografii cu avaria produsă

Despăgubirea daunelor de valoare mică are loc în 72 de ore de la momentul în care clientul își exprimă acordul. În cazul daunelor mari, asiguratorul se deplasează la fața locului pentru a face constatarea.

Avariile la instalațiile de apă sunt daunele cu valoare mică raportate cel mai des.

Și defecțiunea centralelor termice sau fenomenele meteorologice izolate, precum furtunile sunt raportate destul de des, conform specialiștilor în domeniu.

E important de reținut faptul că o polița nouă de asigurare obligatorie este valabilă după cinci zile de la data la care a fost încheiat contractul.

Polița facultativă poate intra în vigoare după achitarea primei de asigurare chiar din ziua următoare, fără perioadă de așteptare.

 

Cel mai important este să conștientizăm cum și de ce ne-ar putea ajuta o astfel de poliță, care sunt principalele avantaje și cum ne-ar putea salva în cazul unui eveniment nefericit.

Reorganizarea bugetului, documentarea temeinică a subiectului, dar și simplul exercițiu de imaginație care să pornească de la prima întrebare din articol: Țiai imaginat vreodată cum ar arăta viața ta dacă nu ai mai avea casa în care locuiești acum? Sunt doar câteva aspecte care ne pot face să realizăm utilitatea unei polițe de asigurare a locuinței.

 

Articol realizat cu sprijinul Groupama Asigurări

 

 

Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.

Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?

  1. Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
  2. Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
  3. Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
  4. Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.