3 lucruri pe care le poți face începând de AZI pentru o viață mai bună

După fiecare călătorie pe care o facem, mă întorc acasă și mai recunoscătoare pentru tot ceea ce avem. Mi se pare ireal cu câtă migală ne-a oferit natura atâtea locuri frumoase la fiecare colț al Pământului.

Peisajele care ne taie respirația, apele calde, repezi sau sărate, cascadele, munții, deșerturile, copacii, jungla, pădurile tropicale, florile – nu cred că ne-ar ajunge o viață întreagă să ne bucurăm de toate frumusețile naturii. 

Suntem martorii tuturor acestor minuni cu care planeta noastră e înzestrată și le trecem cu vederea, din păcate, de cele mai multe ori. Luăm de-a gata această normalitate cu care am fost binecuvântați, zoriți de agitația cotidiană, gândindu-ne că resursele de care ne bucurăm sunt nelimitate.

Din păcate, nu este deloc așa și trebuie să avem din ce în ce mai mare grijă la felul în care acțiunile noastre își pun impactul asupra Pământului și, mai cu seamă, asupra generațiilor viitoare.

Ce măsuri putem lua pentru o viață mai sustenabilă

Consumă responsabil 

În totală opoziție cu regiunile subdezvoltate în care oamenii abia au ce pune pe masă, în Uniunea Europeană, milioane de tone de alimente ajung anual la gunoi. Cumpărăm mai multe produse decât avem nevoie și multe dintre ele ajung la gunoi. 

Din păcate, mulți dintre noi nu știu că atunci când aruncăm la gunoi o banană nu risipim doar acea banană, ci și alte resurse limitate precum: pământul în care a crescut, apa folosită la creșterea ei, energie necesară pentru a fi culeasă, și mai apoi transportată. 

Atunci când aruncăm un produs nefolosit, risipim un întreg ciclu de resurse folosite ca acesta să ajungă în casa noastră. 

PS: Tortul pentru ziua lui Bibi, din poza de mai sus s-a mâncat în întregime. 

Fii atent la impactul acțiunilor tale

Așa cum fiecare dintre noi are o amprentă unică, tot ceea ce facem are o amprentă unică de carbon asupra Pământului. Mâncarea pe care o consumăm, hainele pe care le purtăm, clădirile în care locuim, combustibilii de care avem nevoie și multe altele însumează această amprentă de carbon.

Raiffeisen Bank este prima bancă din România care a lansat o funcție ce calculează amprenta de carbon a tranzacțiilor pe care le fac utilizatorii, pentru a-i ajuta să conștientizeze și să gestioneze impactul asupra mediului.

 

Emisiile de carbon ale fiecărui utilizator sunt calculate pe baza tranzacțiilor făcute cu cardul sau prin contul Raiffeisen și afișate în Profilul acestora din Smart Market, pentru a-i ajuta să își cunoască și să reducă impactul asupra mediului. 

Pentru fiecare tranzacție se preia indexul de carbon asociat comerciantului (prin baza de date globală Exiobase) și plățile utilizatorilor sunt analizate  în funcție de categoria comerciantului de la care se face achiziția. 

Tot aplicația  Smart Market îți permite și să compari consumul de la o lună la alta pentru a vedea dacă s-au produs îmbunătățiri în comportamentul tău, dar și să observi comportamentul altor utilizatori.

 

Mai multe detalii despre amprenta de carbon și funcționalitățiile Smart Market găsiți aici:  https://bank.raiffeisen.ro/ro/smart-market/amprenta-carbon.html

Regula celor 3 R: repară, refolosește, reciclează

În ultimele luni, fiind în pregătiri cu mutarea, am cotrobăit prin fiecare dulăpior din casă ca să facem bagajele pentru casa nouă cât mai eficient. Deși am obiceiul de a face o sortare a produselor o dată la câteva luni (primesc foarte multe cadouri de la brand-uri și mi-ar fi imposibil să le folosesc pe toate înainte să expire), tot s-au adunat o mulțime de lucruri de care nu mai avem nevoie.

Fie că e vorba despre haine, jucării, electrocasnice sau alte obiecte pentru casă, înainte să mă descotorosesc de ceva, folosesc regula celor 3 R.

Poate să fie reparat?

Poate să fie reciclat?

Poate să fie donat?

Pe lângă clasicele spații pentru plastic, sticlă și aluminiu, găsiți o mulțime de locuri în care să reciclați hainele deteriorate, ambalajele produselor cosmetice sau ambalajele produselor de curățenie. În felul acestea, dați o viață nouă produselor ce altfel ar deveni direct deșeuri. 

Toate aceste lucruri pot părea mărunte, însă dacă fiecare dintre noi și-ar face partea, orice gest mărunt poate conta.

În fiecare zi ar trebui să fim recunoscători pentru aerul pe care îl respirăm, soarele care ne încălzește, ploaia care ne udă copacii și florile, ciripitul păsărelelor, pământul pe care pășim. E de datoria noastră să avem grijă în continuare de planeta noastră, pentru că este ceea ce lăsăm în urmă copiilor noștri.

2 comentarii pe “3 lucruri pe care le poți face începând de AZI pentru o viață mai bună

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.