Bun găsit, dragii mei! Vă spun și pe blog La mulți ani pe anul acesta și vă doresc să aveți parte de tot binele din lume.
Vezi această postare pe Instagram
Iată că primul articol al anului 2021 face parte din categoria #GătimAcasa. Această categorie a apărut pe blog anul trecut, când mulți dintre voi mi-ați trimis rețetele pe care le-ați încercat în lockdown. Totodată, continuă idee ultimului articol din 2020, când v-am vorbit despre risipa alimentară și faptul că O treime din alimentele din România ajung la coșul de gunoi.
Nu îmi place să irosesc mâncarea, regret foarte mult când trebuie să arunc alimente la gunoi și încerc să educ obiceiurile de consum ale familiei mele pentru a reduce cât mai mult risipa alimentară.
Fiecare pas mic poate însemna enorm, dacă este făcut de fiecare dintre noi.
Am învățat că dacă un fruct nu mai are aspectul acela proaspăt, fresh și intens colorat, nu înseamnă că nu mai poate fi consumat sau că și-a pierdut proprietățile. Tot ce trebuie să facem este să ne poziționăm diferit în raport cu acest subiect. Înainte să tragem coșul de gunoi în fața frigiderului și să aruncăm tot ceea ce ni se pare că nu mai poate fi consumat, ar fi indicat să ne luăm o foaie de hârtie și un pix, să scriem acolo ce alimente trebuie să consumăm URGENT și să improvizăm niște rețete la care le-am putea folosi.
Cum reducem risipa alimentară: 3 rețete rapide cu banane coapte
Avem tot timpul aceste fructe, tocmai pentru că Alesiei și lui Nicholas le place tare mult să le mănânce sub diferite forme. Ca fruct proaspăt, în smoothie-uri sau prăjituri.
De multe ori eram nevoită să le arunc atunci când păreau pete pe suprafața cojii, când deveneau mai moi sau când se închideau la culoare. Dar nu este cea mai corectă alegere. Am dat frâu liber creativității și am pus pe masă câteva ingrediente care să mă ajute să transform un fruct prea copt într-un deliciu pentru cei mici. Pentru că așa cum spuneam, nu trebuie decât să fim creativi și dornici să mai salvăm câteva alimente din frigider.
Să ne gândim, înainte de toate, că o banană mult prea coaptă nu este la fel ca un produs căruia i-a expirat termenul de valabilitate sau precum o bucată de carne care nu mai arată așa cum ar trebui.
Atenție! Nu spun că trebuie să refolosim toate alimentele, ci vă îndemn să fiți mai atenți înainte să renunțați la anumite alimente din frigider sau din cămară.
Ce beneficii au banenele foarte coapte (cu pete negre pe coajă)
Înainte să împărtășesc cu voi rețetele, am să las mai jos câteva dintre beneficiile consumului de banane coapte.
Conform specialiștilor, bananele foarte bine coapte:
- Ajută la menținerea unui nivel constant al hieptertensiunii arteriale
- Pot întări sistemul imunitar
- Stimulează activitatea cerebrală
Nu foarte multe persoane știu faptul că odată ce apar pete negre pe cojile bananelor, fructul devine o bombă de vitamine și nutrienți care fac minuni pentru sănătatea organismului. În cadrul unei cercetări recente efectuate de medici japonezi, s-a descoperit că bananele foarte coapte au și efect anticancerigen.
Și toate acestea reprezintă doar câteva dintre motivele pentru care eu transform fiecare banană pe care până acum ceva timp o aruncam, într-o masă delicioasă pentru pitici.
Nivelul nutrienților poate crește sau poate să scadă atunci când un fruct se coace prea tare. În cazul bananelor, nivelul antioxidanților crește atunci când devin foarte coapte.
În plus, bananele sunt prietenoase cu sistemul digestiv. Un fruct conține, în medie, trei grame de fibre. Fibrele stimulează buna funcționare a tractului intestinal. Conțin și o cantitate însemnată de potasiu, care contribuie la eliminarea apei în exces din țesuturi. Cu alte cuvinte, bananele ne ajută în lupta împotriva retenției de lichide.
Astăzi vă propun trei idei de rețete delicioase de care cei mici se vor îndrăgosti, cu siguranță!
3 rețete rapide din banane coapte
Iată cum am reușit să transformăm bananele înnegrite din fructieră în gustări delicioase și, foarte important, sănătoase pentru cei mici.
LISTA DE INGREDIENTE
Pentru brioșe, avem nevoie de:
- 2 banane coapte
- 150 grame de făină (albă, integrală sau de ovăz)
- 80 grame unt
- 2 lingurițe de praf de copt
- Zahăr vanilat
- 70 ml de sirop de arțar
- 2 ouă
Pentru înghețata de casă avem nevoie de:
- mango congelat și tăiat cuburi
- banană foarte bine coaptă
- 2 linguri de lapte de cocos, pentru textura inghețatei.
Pentru smoothie avem nevoie de:
- fructe de pădure( zmeură, căpșuni)
- banană coaptă
- câteva linguri de lapte de cocos
- câteva linguri de fulgi de ovăz
- semințe de chia
Cred că e nevoie doar de puțină creativitate atunci când vine vorba de refolosirea aliemntelor din bucătărie. Bananele coapte mai pot fi folosite în compoziția pentru clătite, în faimoasa banana bread sau așezată felii într-un blat de pandișpan-poate chiar alături de alte fructe dulci.
Iar bananele foarte coapte sunt un simplu exemplu atunci când vine vorba de alimente pe care le putem transforma fără prea mari eforturi. Este uluitor, însă, în cazul acestor fructe, cât de multe sunt efectele benefice asupra stării de sănătate.
Procedând astfel, facem pași mici către stoparea risipei alimentare. În plus, știm foarte bine că puterea exemplului este foarte importantă în relația cu cei mici. Copiii fac de cele mai multe ori ceea ce văd. Și se vor gândi de două ori înainte să arunce un aliment. Un copil care înțelege astăzi, este adultul responsabil de mâine.
Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.
Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?
- Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
- Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
- Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
- Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI