Cel mai probabil, ori eşti cineva care se trezește foarte devreme, ori ești o „bufniță de noapte”. Oamenii gravitează în jurul acestor doi poli.
Se știe că cei care lucrează noaptea au un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet și alte probleme. A sta treaz până târziu este un obicei dăunător sănătății, iar știința a combătut orice contraargument.
Iată 5 efecte negative pe care statul până târziu îl are asupra corpului tău:
1. Slăbește sistemul imunitar
Sistemele noastre imunitare sunt cât se poate de legate de ciclul somnului și al veghei – ritmul circadian. În starea sa „naturală”, ritmul nostru circadian e programat pentru 12 ore de lumină și 12 ore de întuneric. Când ceasul intern e schimbat, sistemul imunitar suferă, crescând numărul celulelor proinflamatorii care ne protejează de infecți cu bacterii și fungi.
2. E rău pentru creier
Bufnițele de noapte au mai puțină materie albă în diverse zone ale creierului decât cei care se trezesc devreme sau „intermediari”. Material albă din creier este un țesut gras care facilitează comunicarea dintre neuroni, creierul trimițând astfel semnale pentru a „activa” sau „dezactiva” diverse zone din corp. nivelurile anormale de materie albă sunt legate de depresie și disfuncționalități cognitive.
3. Obiceiurile alimentare nu sunt sănătoase
Există, bineînțeles, o legătură între tiparele de somn și obiceiurile alimentare nesănătoase. Când somnul și mesele nu sunt aliniate cu ceasul intern al corpului, pot să apară schimbări de metabolism sau apetit, ceea ce duce la creșterea în greutate.
FOLLOW ME
4. Are efecte negative asupra producție de melatonină
Melatonina este un hormon produs în glanda pineală, ce reglează somnul și veghea. Expunerea la lumină stimulează un drum de la retina ochiului către hipotalamusul creierului, unde se găsește nucleul suprachiasmaic. Acesta, pentru a produce melatonină, trimite semnale spre părți ale creierului ce controlează temperatura corpului și nivelurile de hormoni. Asta se întâmpla cam pe la 9 p.m. În cazul bufnițelor de noapte, se produce mai puțină melatonină și apar probleme hormonale.
5. Crește riscul diabetului și al sindromului metabolic
Bărbații e mai probabil să fac diabet, iar femeile sunt de două ori mai mult mai predispuse la a suferi de sindromul metabolic.