De foarte multe ori văd pe stradă copii atât de înfofoliți că abia li se mai văd ochișorii sau abia se mișcă, atunci când e vorba deja de copiii mai măricei. Observ că multe mămici consideră că mai mult e mai bine, când, în realitate, lucrurile nu stau deloc așa.
O să vă povestesc și cum procedez eu, însă înainte de asta am vrut să vă împărtășesc și părerea specialistului. Am stat de vorbă cu Doamna Dr Pediatru Irina Antonescu și am încercat să demontez câteva dintre cele mai comune greșeli pe care le fac părinții de bebeluș, în perioada rece: îmbrăcatul excesiv și așezarea fularului pe gură.
Cum îmbrăcăm bebelușii?
Nu îi îmbrăcăm foarte gros. Cu cât un copil este îmbrăcat mai mult, cu atât va transpira și va răci. Iar în casă nu facem foarte cald, 20-21 de grade sunt suficiente. Asta e valabil și când răcim. Cu cât facem temperatura mai puternică, cu atât vom usca mucozitățile și infecția respiratorie va evolua. Deci nu punem două căciuli, un fular la gură, o vestuță în casă.
Și afară?
Nici afară nu ne îmbrăcăm excesiv de gros, pentru că un copil preșcolar (copii de vârsta mai mică) este un copil care aleargă și se joacă, iar în momentul în care alergi, produci căldură. Când e vorba de bebeluș, dacă îl ținem în cărucior îl îmbrăcăm cu o idee mai gros decât pe noi, pentru că în cărucior ei nu se mișcă și nu produc atâta căldură ca mama care împinge căruțul.
FOLLOW ME

La mulți ani, Alesuca noastră curajoasă, blândă, dar neînfricată! 💕🎉 I-am sărbătorit în avans ziua luni seara, alături de prietenii ei, la o petrecere laser tag, cu ea urcată pe un tigru uriaș. 🐆 Oricât de greu îmi e uneori să îi țin piept cu răbdare, sunt mândră de ea că e o fată atât de hotarâtă, efervescentă și cu principii solide! E foarte greu să câștigi un argument cu ea, pentru că își apără cu înverșunare punctul de vedere, lucru ce o va ajuta foarte mult în viitor. Pe cât de aventurieră e, căci ar sta numai cu genunchii juliți dacă ar fi după ea și dorința ei de a face toate trăznăile posibile, pe atât e de blândă și grijulie când vine vorba de cele mai constante și dragi pasiuni ale ei: animalele și natura. E o oază de bunătate și o enciclopedie cu baterii inepuizabile, în fiecare zi spunându-ne câte un știați câte specii de păiajeni există în România, știați cum se numesc trandafirii care cresc așa de încolăciți? E sinceră și directă, dar știe cum să nu îți rănească sentimentele. Pune pasiune în tot ce face, e descurcăreață, agilă, amuzantă și iubită de noi toți, iar de azi are 11 ani. ❤️

3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻 Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania. Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul. Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎 În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră. Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi: 🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali
🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară
🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun! Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?

Best of this week ✨ Săptămâna asta mi-am propus să îmi fac calendarul astfel încât să reușesc să fac 3 lucruri doar pentru mine și mi-a ieșit: am fost de 2 ori la pilates, am fost să-mi fac unghiile și la un tratament cosmetic. A fost o săptămână relaxată, dar și foarte productivă. Am avut primele filmări din acest an, am lucrat mult și la casă, iar sfârșitul de săptămână a fost foarte frumos. În acest weekend, Alesia și Alex au mers la Sinaia, la ski, așa că am avut ocazia să repetăm exercițiul nostru de timp petrecut cu un singur copil, astfel încât toată atenția să se concentreze asupra lui. A funcționat și de această dată minunat. Nicho a fost foarte încântat să ne aibă doar pentru el și să facem tot ce și-a dorit: ne-am jucat cu toate piesele LEGO posibile, am dormit de prânz, am făcut baie cu el, am gătit împreună, a stat lipit de noi non-stop (să vedem dacă mai vrea mâine dimineață să meargă la grădiniță 😂). Alesia s-a îndrăgostit de ski, abia așteapta să fie pe pârtie de dimineața până seara și abia reușim să o convingem să coboare. 😅 Alex nu a stat atât de mult ca ea, pentru că i-au fătat oițele 2 miei și a avut grijă de el. Sper că ați avut și voi o săptămână frumoasă! Nu uitați să vă gândiți în această seară la cum ar arăta săptămâna perfectă pentru voi și să vă puneți în calendar câteva activități doar pentru sufletul vostru! 🙏💕
La năsuc și guriță punem un fular?
Este exclus. În momentul în care pun fularul la gură și respir, aerul pe care l-am respirat este cald și umed. Vine în contact cu fularul rece și va fi la gura bebelușului un fular înghețat. Deci nu pun fularul peste gură sau peste nas.

Am un articol pe aceeași temă legat și de copiii mai mari-cum îi îmbraci pe copii iarna, așa că răspectam deja regulile de care mi-a vorbit doamna Doctor. Deocamdată, Nicholas nu prea iese din casă, însă atunci când a fost cazul, l-am îmbrăcat cu un costumaș mai gros, de exterior și i-am pus căciuliță. În casă îl țin doar în costumașe, fără body, la o temperatură de 21-22 de grade maxim.
Voi cum îi îmbrăcați pe bebeluși?
În rubrica Jurnal de bebe veți găsi materiale utile, experiențele mele și informații de la specialiști cu privire la tot ce înseamnă viața unui bebeluș. Dacă vreți să vedeți cum a fost sarcina, puteți citi articolele din categoria Jurnal de Sarcină. Vă aștept și în grupul Mămici și copii fericiți. ❤
Hai cu mine pe:
Facebook: https://www.facebook.com/ela.craciun/
Instagram: https://www.instagram.com/elacraciun/
YouTube: https://www.youtube.com/elacraciun
Da si eu vad zilnic asa ceva si vara cand este foarte cald.
Recunosc ca la primul am exagerat si eu putin dar citind si documenandu-ma am inteles ca nu trebuie exagerat.
Noi luam o bluza peste si geaca, pantalonasi groși sau normali, dar cu strampi pe dedesubt depinde si de vremea de afara cum este atunci cand il scot
Foarte bun articolul 🤗😍😘
De cand am venit de la maternitate cu el il scoteam zilnic la are(in octombrie am nascut).Nu i-am pus niciodata fularul la gura sau la nas desi vedeam alte mamici ca invaluiau copii pana la ochi.Nu conteaza care haine pui pe copil conteaza CE fel de haine.
In functie de cum ma imbrac eu asa imbrac si copulul.
Inca de mici au fost obisnuiti cu haine comode si potrivite. In aceasta iarna, copila cea mare poarta dres si rochite.
Cat despre bebelus, tocmai ce pregateam recuzita pt spital si iesit din spital. I-am pregatit 5costumase(cu totul)+ un costumas grosut(gen sac de dormit).
Tare mi-ar placea sa inteleaga asta si bunicii care nu sunt de acord si insista sa purtam fular peste gurita mereu cand iesim afara
Daca as putea si cred ca tu Ela ai putea sa vorbești despre lucrurile acestea la emisiune, poate asa are un impact mai mare si o sa inteleaga mai multe persoane asta
Si sotul ar trebui sa vada asta ca daca ii spun eu nu ma ia in serios🙄
Mulțumim frumos pentru acest articol!
Cu siguranta voi arata soțului meu când este frig cum trebuie îmbrăcat copilul!😍🤩💙🌺💙
Foarte bun si util articolul!!!
As mai adauga ceva. Eu stiu de la pediatra ca bebelusul nu se scoate afara pe vant si pe ceata. Atunci cand este ceata este aerul mult mai umed, iar bacteriile si virusurile se raspandesc mai repede in mediu umed. Am inteles rationamentul abia dupa ce m-am pricopsit cu o viroza urata dupa ce am iesit cu bebelusa la plimbare pe ceata.
De distribuit si luat aminte!
Subscriu la ceea ce au spus mamicile mai sus.
Multumim pentru informatii. Cine este deschis la a primi informatii va lua in considerare ceea ce spun medicii, cine nu, va face ceea ce stie.
Multumesc ca ai vorbit la emisiune despre asta si in sfarsit a vazut si sotul meu ca nu e ok sa infolim asa rau copiii
Chiar si strabunica a vazut si era mirata, cumauzi sa numai puneti fular la copiii ce ne invata aici, auzisi Laur o aud pe strabunica cva invata la tv toate alea😂
Scuze de greseli acum am vazut cum s-a scris😣
Mai are bunica sa il vada😁 sper sa il vada si ea curand
Un articol foarte util ! Mulțumim pentru informații .Nici eu nu prea sunt cu îmbrăcatul exagerat de gros ,un pic mai subțirel ptr.că ei aleargă și se încălzește .