Nu-i așa că ați auzit și voi de foarte multe ori că un anumit subiect este tabu? Sănătatea ta nu ar trebui să fie un subiect tabu!
Deși trăim în vremuri în care comunicăm mult mai ușor și, aparent, fără bariere, există momente în care cei mai mulți dintre noi se tem să pună întrebări și să își exprime opiniile. O serie de subiecte ar trebui pusă pe masă și analizată – și nu acoperită delicat cu voalul satinat al intimității.
Nu de puține ori, oamenii susțin că unele lucruri trebuie să rămână în intimitate, pentru că se tem.
Oamenii se tem de respingere, de marginalizare, de reacțiile interlocutorilor, de consecințele povestirii anumitor detalii private
Dar de la păstrarea intimității până la teama de a discuta probleme de sănătate, spre exemplu, este un drum lung și anevoios. Drum pe care cei mai mulți nu reușesc să îl parcurgă până la final, tocmai pentru că nu au cerut ajutor și nu și-au strigat problema la timp. Ne relaxăm auzind alte persoane discutând subiecte delicate, ciulim urechile și încercăm să aflăm cât mai multe informații noi. Însă de câte ori ne angajăm în acele conversații? Există rețineri, atunci când vine vorba despre diverse tipuri de afecțiuni sau curiozități despre viața sexuală, spre exemplu.
De-a lungul anilor, specialiștii au observat că subiecte tabu există atât în lumea adolescenților, cât și printre cei maturi.
Înaintarea în vârstă nu garantează dobândirea curajului necesar pentru a dezbate subiecte delicate, considerate de ani ca fiind de nediscutat.
De foarte multe ori am auzit că există aspecte care țin de intimitatea unei persoane sau a unei familii, că au caracter personal și nu trebuie niciodată povestite. Dar când poate acest niciodată să pună bețe în roate?
Când poate discreția dusă la un alt nivel să conducă spre frustrări, neliniște și complexe?
Probleme se nasc atunci când din cauza lipsei de deschidere și a orientării spre comunicare apar dezinformarea și neînțelegerea unor fenomene. Iar cei mai predispuși pot fi, evident, copiii. Cu un acces la informație care pentru noi-la vârsta lor- nu exista nici măcar în cele mai frumoase visuri, copiii sunt la un click distanță de informații, fotografii și videoclipuri.
Subiecte tabu în funcție de vârstă
Școlarii se pot confrunta, mai ales când ajung în clasele gimnaziale, cu transpirația excesivă și acneea. Ambele pot crea complexe, dacă nu sunt tratate la timp. Teama că vor fi marginalizați și că nu vor putea aparține unui grup poate conduce către frustrare și, în timp, copiii care se află în astfel de situații pot ajunge să nu mai comunice și să refuze să socializeze. Părinții trebuie să explice deschis copiilor că ambele probleme specifice vârstei au rezolvare și că împreună- cu ajutorul medicului specialist, pot găsi un tratament eficient.
În rândul adolescenților – începerea vieții sexuale reprezintă o lume necunoscută, dar care merită explorată. 13 ani este vârsta aproximativă când este posibil să apară întrebări despre viața intimă în mintea unui copil. Este extrem de important ca părinții să fie deschiși, transparenți , hotărâți să comunice și să adapteze informațiile pentru vârsta celui mic. Ca să poată avea încredere și să pună întrebări, un copil trebuie să simtă că are suportul părinților lui. Dacă de la vârste fragede nu a existat o bună comunicare între el și adulți, dacă nu i-a fost încurajată curiozitatea, dacă nu primit argumente și nu i s-a răspuns calm atunci când avea diverse nelămuriri, este posibil să se teamă să pună întrebări despre viața sexuală. Dorința de cunoaștere și teama că părinții nu vor răspunde curiozităților lui sunt factori care îl împing pe copil către a căuta soluții folosind internetul.
Pentru o întrebare în online, copilul va găsi sute, poate mii de răspunsuri în articole, în știri și pe forumuri. Informații vin în câteva secunde în valuri către copilul curios care va încerca să absoarbă tot, ca un burete. 50 de comentarii pot însemna 50 de păreri diferite. Și poate niciuna avizată. Dezinformarea, dar și înțelegerea greșită la vârste fragede pot avea consecințe negative asupra dezvoltării copilului.
Tocmai din acest motiv, sexul nu ar trebui să rămână un subiect tabu în rândul copiilor mari și al adolescenților.
Iar dacă părinții nu găsesc curajul necesar să discute cu cei mici, pot să apeleze la ajutorul unui consilier școlar sau al medicului de familie, care să explice pe înțelesul copiilor cum se dezvoltă corpul în perioada adolescenței, punând accent pe dezvoltarea organelor genitale. Pot aborda și tema importanței protejării în timpul actului sexual.
Femeile și bărbații, deopotrivă, s-au confruntat cel puțin o dată în viață cu momente stânjenitoare în dormitor. Întârzierea sau lipsa orgasmului și ejacularea precoce sunt două dintre cele mai întâlnite probleme care pot apărea în intimitatea unui cuplu. De rușine, de teama că partenerul nu va reacționa pozitiv și de frica stigmatizării, cei mai mulți dintre tinerii aflați în astfel de situații preferă să tacă. Aceste două tipuri de probleme ar putea fi ușor rezolvate dacă cei doi ar comunica și dacă ar povesti care sunt barierele de care simt că nu pot trece, ce și-ar dori să schimbe și ce consideră că i-ar ajuta în rezolvarea situației.
Pentru ejacularea precoce, indicat este, printre altele, consultul medicului urolog, care poate pune diagnosticul și poate găsi un tratament adecvat. Și psihologul joacă un rol important. Bărbații care trec prin aceste momente trebuie să găsească înțelegerea partenerei și discuțiile cu psihologul le-ar putea reda încrederea în ei înșiși. De cel mai multe ori, aceștia se tem să apeleze la ajutor specializat, de teama că își vor pierde masculinitatea și puterea în fața partenerei. În realitate, ameliorarea sau vindecarea acestei probleme nu va face decât să împlinească relația de cuplu.
Psihologul este cel care poate interveni și în cazul în carea femeia nu poate avea orgasm. În urma unei discuții cu specialistul, aceasta poate reuși să treacă de anumite bariere și poate primi răspunsuri la întrebări care creau anumite blocaje. Dacă la finalul câtorva ședințe nu se observă nicio schimbare, discuția cu un medic este indicată, pentru identificarea unui tip de tratament, în cazul în care există dezechilibre în organism sau diverse afecțiuni.
Nici vârsta maturității nu aduce întotdeauna curajul necesar pentru dezbaterea anumitor subiecte
Există afecțiuni ale căror simptome pot fi sâcâitoare, pot da bătăi de cap și pot chiar să perturbe liniștea celor care primesc anumite tipuri de diagnostic. Situația devine și mai dificilă atunci când jena îi ține pe pacienți acasă. Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni depistate la vârsta adulta este boala hemoroidală (hemoroizii). Viața de cuplu și viața socială pot avea de suferit din cauza simptomelor specifice acestei afecțiuni, care, netratată la timp, se poate agrava.
De ce? Pentru că afecțiunea a intrat în sfera subiectelor tabu despre care celor mai mulți dintre cei care prezintă simptome, le este rușine să discute. În această situație este indicată programarea la un control de specialitate al medicului proctolog, care va putea identifica schema de tratament potrivită. Iar ameliorarea simptomatologiei poate readuce liniștea și echilibrul pacientului.
În România mai bine de jumătate din populație recurge la automedicație
Peste 50% dintre români iau medicamente cum și când consideră, pentru afecțiuni minore, cum ar fi răceala. Un comportament care nu trebuie încurajat sub nicio formă.
Colonul iritabil este o altă afecțiune destul de des întâlnită în cazul adulților. Mulți dintre cei ajunși la vârsta maturității prezintă simptome. Prea puțini îndrăznesc, însă, să vorbească despre problema lor de sănătate.
Din punct de vedere psihologic, gândul că simptomele precum balonarea și flatulența i-ar putea face să fie respinși de către cei din jur, nu sunt puțini pacienții care preferă să nu vorbească despre afecțiunea lor, pentru că se tem de marginalizare. Vizita la medicul gastroenterolog și urmarea unui meniu personalizat, alături de tratament, ar putea ameliora simptomele neplăcute ale afecțiunii.
Chiar și persoanele în etate pot trece prin momente stânjenitoare și pot evita să discute despre afecțiuni care s-au transformat în subiecte tabu.
Incontinența urinară (pierderea urinei necontrolat din diverse cauze) reprezintă o afecțiune care poate fi un factor major de stres pentru pacienți.
Un subiect tabu despre care nu se discută, dar care dă, în tăcere, bătăi de cap multor persoane ajunse la vârsta a treia și nu numai. Un medic urolog este cel mai potrivit atunci când vine vorba despre identificarea tratamentului adecvat, în funcție de vârsta pacientului și de particularitățile acestuia.
Am discutat despre câteva dintre afecțiunile care s-au transformat de-a lungul anilor în subiecte tabu din rușine, din teamă și frică de respingere. Dar comunicarea deschisă cu specialistul, dar și cu cei mai apropiați- cu rudele sau cel mai bun prieten, pot fi soluții salvatoare.
Cel mai important este ca cei care suferă de o problemă de sănătate care produce dezechilibre ale stilului de viață, să facă diferența între ce nu trebuie povestit pentru că ține de viața intimă și problemele de sănătate care trebuie discutate deschis. Pentru că nu orice pare de nepovestit este, în realitate, un subiect tabu.
Mulțumesc că ai citit acest articol. Dacă informațiile ți se par utile, le poți împărtăși cu prietenii tăi cu un simplu SHARE.
Fii mereu la curent cu postarile mele! Ce ai de facut?
- Sa ma urmaresti pe INSTAGRAM – Aici raspund cel mai rapid tuturor mesajelor pe care le primesc
- Sa te abonezi la canalul meu de YOUTUBE
- Sa dai like paginii mele de FACEBOOK
- Sa te inscrii in grupul MAMICI SI COPII FERICITI
Mulțumim pentru articol draga mea ,așa este ,din lipsă de curaj,rușine ,tacem din gură și mergem inainte .