Când vorbim cu copiii despre sex?

Când a fost prima dată când ai primit acea întrebare la care nu știai cum să răspunzi? “Mami, eu cum am apărut pe lume?” sau, preferata mea, “mami, tu și tati faceți sex?”. Eu țin minte exact acel moment. Pentru că de atunci au început multe alte întrebări. Câteodată au fost prea multe alteori au fost prea delicate. De fiecare dată am simțit că mă depășesc răspunsurile. Nu știam că trebuie să mă pregătesc atât de repede pentru a le oferi. Am început să citesc cărți despre ce le spunem copiilor despre sex și am discutat cu prieteni care au copii de vârste mai mari. Mi-am dat seama că este insuficient și cred că mulți părinți au această problemă.

Suntem puși în fața unei evidențe. Copiii noștri cresc mai repede. Telefoanele, tabletele și televizoarele sunt prezente în viața lor pentru a le grăbi această maturizare. Avem pretenția ca un copil de 7 ani să își dea primul examen de atestare în limba engleză, dar refuzăm să îi răspundem la întrebările personale. Frica părinților și tabuurile familiei nu îl fac pe cel mic să uite ci să se intereseze în altă parte.

Acestea sunt concluziile mele, ca mamă a unui băiat de 11 ani și a unei fete de 6. Probabil și voi aveți propriile experiențe pe care vă invit să le împărtășiți într-un eveniment creat special pentru voi.

Pe 27 februarie, începând cu ora 12.00 vă invit să puneți radiourile pe frecvența Smart FM sau să intrați de pagina mea de Facebook, unde voi lansa primul eveniment online dedicat părinților preocupați de educația sexuală a copiilor lor. Evenimentul este intitulat Când vorbim cu copiii despre sex?

La întrebările părinților vor răspunde, timp de o oră și jumătate, psihologi, vedete, educatori și persoane de decizie. În studioul Smart Fm vor fi prezenți:

–          Psihologul Cristina Fulop va spune ce efecte are în viața unui adult lipsa educației sexuale în copilărie.
–       Directorul educațional al școlii Olga Gudynn, Elena Riedl, va explica de la ce vârstă ar trebui începute programele educaționale în școli.
–         Consilierul educațional al școlii Olga Gudynn, Dobrescu Vioricava povesti cum se manifestă curiozitatea celor mici cu privire la acest subiect și care sunt cele mai frecvente întrebări.
–         Daniela Călugăru, consilier în cadrul Ministerul Educației Naționale aduce noutăți despre cum vede statul introducerea orelor de educație sexuală în școli și în ce direcție ne îndreptăm.
– Cerasela Rogen, coach ne va ghida printre cele mai bune abordări în comunicare în relația cu cei mici
–          Miruna Pătrașcu, trainer de parenting la Parentime.ro va spune care este părerea părinților despre subiect.
–        Anca Serea și Adi Sână vor povesti despre experiența lor de părinți și când au început să discute cu cei mici despre acest subiect.

Îmi doresc ca, prin această dezbatere, să aduc în atenția părinților și a persoanelor de decizie acest subiect sensibil dar extrem de important pentru dezvoltarea emoțională a copilului. Conform specialiștilor, curiozitatea este firească de aceea nu trebuie tratată ca un subiect tabu de către adulți. Cel mai grav lucru care se poate întâmpla, spun aceștia, este ca cei mici să își formeze ideile despre activitatea sexuală de la alți copii mai mari sau din surse periculoase pentru ei.

Este momentul ca toată lumea să înțeleagă rolul pe care educația sexuală  îl are în informarea corectă a copilului. Părinții, formatorii și școala sunt deopotrivă responsabili de educația viitorilor adulți. Trebuie să fim cinstiți cu noi înșine și să afirmăm că educația sexuală tot la capitolul educație se încadrează.

Vă invit să fiți alături de mine pentru o oră și jumătate în care vom discuta despre sănătatea emoțională a copilului și modul în care discuția despre sex îi poate ajuta pe cei mici să fie adulții fericiți de peste 20 de ani.

Evenimentul este susținut de partenerii media www.a1.ro, www.sfatulparintilor.ro  și www.qbebe.ro

 


Rămâi pe cel mai citit blog din România și descoperă și alte lucruri interesante!
Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de români care mă citesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.