6 reguli de aur ale unei copilării sănătoase în era tehnologiei

Copilarie sănătoasă în era tehnologiei? Se poate?

De ce trebuie să ne preocupe asta cu adevărat? Pentru că în acest moment creștem PRIMA GENERAȚIE 100% hipertehnologizată. Iar noi nu le oferim niciun răgaz. Îi expunem permanent, încă de mici, la telefoane, tablete și laptopuri. Important să nu realizăm că ne este teamă să le închidem în preajma lor ca să nu fim nevoiți să facem față la tot ceea ce se întâmplă în jur. Mai ales dacă e scăpat de sub control.

Dacă nu ați planificat cumva să plecați în munți și să lăsați totul pentru totdeauna, să vânați, să pescuiți și să fiți cu totul independenți, nu ar fi rău să acceptați ce vi se întâmplă și, în loc să ne plângem și să ne minunăm, să luăm măsuri. Adică să îi creștem în așa fel încât să înțeleagă că tehnologie este parte din viața lor, că în exces este dăunătoare, ca orice exces și care sunt modalitățile prin care se pot proteja.

Reguli de aur – 6 reguli de urmat

1. Nu interziceți. Pare o regulă stupidă. Normal că nu puteți interzice. E ca și cum ați vrea să interziceți să respire aer de oraș, dar stați în centrul Bucureștiului. Și mai este un aspect pe care probabil încercați să îl ignorați. Copiii noștri vor fi pe deplin dependenți profesional de tehnologie peste 20 de ani. Deci și dacă ați reuși printr-un miracol, le-ați limita sau distruge multe oportunități.

2. Încurajați moderația. Adică faceți program și impuneți restricții de vârstă pentru anumite gadgeturi. Mai toate studiile făcute arată un lucru clar: expunerea îndelungată la tehnologie creează probleme serioase, afectând atenția copiilor, modul în care se alimentează și este una dintre cauzele obezității infantile, la care România se bate pentru primele locuri în acest top al rușinii. Mai mult, dacă cel mic are sub 14 ani, de ce să aibă Facebook?

3. Unul dintre lucrurile pe care l-a schimbat definitiv tehnologia este modul în care relaționăm unul cu celălalt. Ne scriem până și în casă pe Whatsup. Cât de ciudați am devenit? Sper să nu ajung să fac program de vorbit în familie. Faceți-i în schimb să înțeleagă că anumite momente sunt sfinte. Ca masa în familie, sau, de ce nu, filmul de duminică, jucatul în parc, când nu au voie și nici nu au nevoie să fie însoțiți de tabletă sau telefon.

4. Învățați-i că anumite gadgeturi, precum laptopul sau tableta, sunt obiecte de creație. Sau că trebuie folosite cu un anumit scop, ca să rezolve probleme. Nu sunt pentru distracție. Poate să aibă jocul sau filmul preferat pe tabletă, dar nu și pe laptop și telefon. Acelea sunt obiectele de om mare, de lucru, în care mama scrie sau tata rezolvă probleme importante pentru firmă. Dați-le altă valoare decât cea de distracție și vor învăța să țină distanță. Dar faceți asta din timp.

5. Valoarea unui persoane, a ta sau a celui de lângă tine, nu se calculează în numărul de like și share. Iar problemele nu dispar dacă re refugiezi în lumea virtuală. Chiar dacă petreci o oră pe Facebook, primești 5 likeuri și râzi copios, sau pui paranteze și lași impresia că ești fericit, tema tot nefăcută rămâne și tot va trebui să îți asumi responsabilitatea pentru veioza spartă.

6. Regula de aur: să un crezi tot ce vezi pe internet. Și nici să un ai încredere în “prietenii” virtuali. Uneori, nici dacă în cunoști.


Rămâi pe cel mai citit blog din România și descoperă și alte lucruri interesante!
Îţi mulţumesc că eşti unul dintre cei 1 milion de români care mă citesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.