8 reguli de aur pentru sărbători fără kilograme în plus

Cel mai frumos cadou de Crăciun este moderația

Mai sunt fix 12 zile până la Crăciun și cei mai mulți dintre noi deja visam la aromele îmbietoare din bucătărie. Noi, românii, așa suntem. Ne bucurăm de sărbătoare, dar ne bucurăm și de mâncare. Însă, dacă faci parte din categoria celor atenți la ce, cât și cum mănâncă sau dacă te-a prins Crăciunul exact la încheierea unei diete care te-a ținut cu garda sus timp de câteva luni, e bine să iei cu ține, pe perioada sărbătorilor, niște reguli sfinte ca sărbătorile însele. Eu însămi încerc să adopt legea moderației în aceste zile și nu numai. Aceste reguli sunt valabile și atunci când pleci în vacanță undeva, indiferent de sezon, sau într-un scurt city break, pe scurt, în acele momente când te rupi de cotidian, simți că te relaxezi total, că uiți de calorii, diete, reguli și limitări. Chiar și atunci, însă, e bine să fii fără măsură…cu măsură 🙂 Și, ca să ne îndrume corespunzător, l-am rugat pe Valentin Vasile, antrenor de fitness și consultant în nutriție să ne ajute cu acele reguli de aur, care ne vor ajuta să savurăm sărbătorile, fără kilograme în plus și cu un stomac mai puțin agresat.

Reguli de aur pentru sărbători fără kilograme în plus - Ela Craciun

1. Reduceți la minim cantitatea de carbohidrați simpli consumați

Carbohidrații simpli se găsesc în orice aliment care conține făină și/sau zahăr sau alți îndulcitori industriali, orez alb, cartofi.

2. Consumați fructele ca o gustare separată

Deși masa de Crăciun este plină de delicii culinare, încercați să nu faceți rabat nici de la cele pe care vi le oferă fructele. Vă ajută digestia și vă resetează organismul. Este bine, însă, să le consumați la aproximativ 3 ore de la ultima masă și alte aproximativ 3 ore distanță față de următoarea masă, neapărat în prima parte a zilei.

3. Respectați regula celor 5 mese pe zi

Ideal este să aveți o masă/gustare la aproximativ 3 ore. Încercați, însă, să nu faceți excese și să variați preparatele de Crăciun cu gustări ceva mai ușoare, cum ar fi o mână de migdale sau alune crude, o sticlă de kefir sau fructe proaspete.

4. Este esențial să vă hidratați suficient

Cei doi litri de apă zilnic nu trebuie să lipsească nici din agenda sărbătorilor sau a vacanțelor. Pentru a respecta cu ușurință regula, la fiecare masă principală puteți avea două pahare de apa plată și, în plus, o altă sticlă de 0.5l de apă plată pentru restul zilei.

5. Optați, pe cât posibil, la mesele principale, pe formula aliment proteic + garnitură de legume

Pentru că este sezonul absolut al cărnii, ideal ar fi să o consumați la cuptor sau la grătar. Pentru garnitură, încercați să evitați sosurile sau uleiurile vegetale adăugate, care au mult zahăr. Puteți dubla porția de legume la mesele la care simțiți nevoia de un plus de consistență.

FOLLOW ME

7. Încercați să minimizați consumul de sare

Majoritatea alimentelor pe care pe veți le consuma în această perioadă, acasă sau la reusturant (dacă plecați în vacanță) au sare peste limita recomandată, așadar, e de preferat să nu mai adăugați în plus.

8. Consumați, pe cât posibil, alimente cât mai diverse, nu alegeți mereu aceleași feluri de mâncare

 

Photo Credits: www.lauramarietv.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.