6 semne evidente că telefonul tău e URMĂRIT

Nu poți sta chiar așa liniștit gândindu-te că telefonul tău este proprietatea ta privată. La urma urmei, tehnologia de azi nu e lipsită de vulnerabilități. Iată cum îți poți da seama dacă telefonul tău a fost spart și cum îl poți proteja:

Cum îți poate fi spart telefonul

Cel mai ușor mod prin care cineva poate să îți spargă telefonul e să ți-l ia pentru câteva minute și să instaleze aplicații precum Spy Phone App, Spyzie, Theonspy say Spyera.

Printr-o rețea nesecurizată de Wi-Fi dintr-o cafenea sau dintr-un aeroport. Da, e atât de ușor.  Atunci când îți conectezi telefonul la un port USB necunoscut – cum se face într-un avion sau într-o mașină. Există riscul să transmiți și date, nu numai energie.

SMS: atunci când ți se trimite un mesaj cu un link pe care l-ai deschis din greșeală, în care ți se spune ceva de un transfer de bani sau de fotografii. După ce ai descărcat fișierul le dai practic acces hackerilor la conținutul telefonului tău.

Cu ajutorul semnalului de protocol S S7, prin intermediul căruia hackeri te pot asculta / localiza etc. Dacă nu faci parte din media nu ar trebui însă să îți faci griji.

FOLLOW ME

3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻  Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania.  Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul.  Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎  În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră.  Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi:  🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali
🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară
🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător  Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun!  Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?
3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻 Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania. Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul. Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎 În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră. Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi: 🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali 🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară 🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun! Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?

Semne că dispozitivul tău a fost spart

Telefonul începe deodată să se descarce rapid. Asta se poate întâmpla deoarece în el rulează o aplicație pe care nu tu o controlezi.

Telefonul se încălzește rapid (nu atunci când vorbești la el sau când îl folosești altfel, ci când stă închis). Acesta e un alt semn că în el rulează un soi de program.

Telefonul repornește singur, se stinge, formează numere, lansează programe.
Istoricul de apeluri cuprinde numere necunoscute.
Nu poți să stingi telefonul – și ți se deschid diverse aplicații în loc de asta.
În timpul unei convorbiri telefonice într-un loc familiar apar interferențe și ecou.

Cum te poți proteja:

dacă primești un mesaj cu un link al cărui URL nu e complet vizibil, nu-l deschide.
Dacă îți încarci telefonul la un calculator necunoscut, selectează ”Power only” atunci când e conectat.
Nu selecta opțiunea de amintire a parolelor.

Dezactivează conectare automată la Wi-Fi. Selectează rețelele manual.
Evită rețelele cu nume suspicioase, precum wififree. Dacă ești într-o cafenea. Alege rețele protejate cu parole.

Nu face cumpărături și nu transfera bani prin intermediul unei rețele de Wi-Fi publce.
Dacă ai Android, instalează un program antivirus de încredere.

Rămâi updat-at. E important să ai cele mai noi versiuni ale programelor, ca și în cazul unui calculator.
Ai grjă ce aplicații instalezi, mai ales dacă ți se cere acces la fișiere, camera foto sau microfon. Valabil îndeosebi pentru utilizatorii de Android.

Fii atent la ce ai în telefon. Dacă inițial unele aplicații păreau sigure și simple, e posibil ca update-urile ulterioare să le fi transformat în ceva mai sinistru.

0 comentarii pe “6 semne evidente că telefonul tău e URMĂRIT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.