7 activități distractive și educative pentru copii

Timpul pe care îl petrecem alături de copiii noștri este extrem de valoros pentru dezvoltarea lor armonioasă. La fel de importantă ca durata este și calitatea timpului pe care îl petrecem împreună. 

Îmi place să profit cât mai mult de clipele pe care le am alături de copiii mei și să încerc ca prin ceea ce facem să:

– comunic mai mult cu el

– să-i înțeleg mai bine nevoile

– să creăm amintiri frumoase

– să avem atât o componentă distractivă, cât și educativă

Vara trecută am creat pentru contul meu de instagram o serie de filmulețe intitulată „Activități distractive pentru copii” prin care mi-am propus să ajut părinții cu idei prin care să petreacă cât mai frumos timpul alături de cei mici.

Vă las aici 7 idei de activități distractive și educative pentru copii și vă invit să mă urmăriți pe instagram ca să fiți la curent cu episoadele noi.

Baloane colorate activități distractive pentru copii

Cu câteva baloane și puțină apă, putem să ne distrăm ore întregi alături de copii. Există două modalități simple de a umple baloanele cu apă: folosind o pompă pentru sticle sau o pâlnie. Odată umplute, începe distracția: săriți pe ele sau agățați-le în stil Pinata și spărgeți-le cu un băț. Aceasta activitate contribuie la dezvoltarea abilităților motorii, la îmbunătățirea echilibrului și a capacității de concentrare. 

Vânătoarea de obiecte activități distractive pentru copii

Înainte să ieșiți la plimbare, pregătiți o listă de elemente pe care să le căutați alături de cel mic și anunțați-l că trebuie să le semnalizeze atunci când le vede. De exemplu, puteți pune pe listă o floare roșie, ceva rotund, un semn de circulație, o mașină galbenă, orice e posibil să aveți în drum. Reamintiți-i pe tot parcursul plimbării care sunt obiectele pe care trebuie să le identificați și verificați lista când ajungeți acasă să vedeți dacă le-ați bifat pe toate. Această activitate dezvoltă abilitățile de: agilitate, echilibru și simț al observației.

 

Borcănașul de activități – activități distractive pentru copii

De fiecare dată când rămânem fără idei, apelăm la borcănașul de activități. Pentru a-l pregăti,  luați câteva bețișoare de lemn și colorați-le capetele cu carioci sau acuarele. Apoi, împreună cu cei mici, scrieți sau desenați pe fiecare bețișor diverse idei de activități pe care le puteți face: plimbare cu bicicleta, adunat frunze sau pictat. Acest joc implică copiii activ în luarea deciziilor și le oferă posibilitatea de a-și exprima creativitatea.

 

Ghicește obiectul activități distractive pentru copii

Pune într-o pungă de hârtie mai multe obiecte de dimensiuni și texturi diferite. Leagă-l pe cel mic la ochi și invită-l să scormonească prin pungă și să-și aleagă un obiect. Nu e necesar să identifice obiectul cu exactitate, important e să îți vorbească despre texturile, mărimile și formele pe care le simte. Acest joc este excelent pentru a-și dezvolta simțurile și gândirea critică.

Spălătorie auto la domiciliu – activități distractive pentru copii

Plouă sau ai treabă acasă? Distrage atenția copilul cu un recipient cu apă călduță și câteva mașinuțe de jucărie. Adăugă săpun și lăsă copilul să le curețe exact cum ar face la spălătorie. La final, încurajează-l să le șteargă cu un prosop uscat și să le așeze la locul lor. Această activitate nu doar că îi va distra pe cei mici, ci îi va învăța și responsabilitatea și grija pentru lucrurile lor. În plus, nu vei mai pierde timpul curățând tu jucăriile.

Umplerea borcanelor – activități distractive pentru copii

Ai câteva borcane goale și niște pliculețe de colorant alimentar sau vopsea de ouă de la Paște? Ia recipientele de dimensiuni diferite și marchează limite pentru fiecare. Apoi, umple un alt borcan cu apă și adăugă colorant. Misiunea copilului este să transfere apa în fiecare recipient, fără a depăși limitele stabilite. Această activitate îi va captiva pe cei mici și le va oferi ocazia de a exersa abilitățile motorii și de a se concentra pe detalii.

Decuparea formelor – activități distractive pentru copii

Pentru aceasta activitate ai nevoie de hârtie, carioci, foarfecă și scotch. Desenează pe câteva foi de hârtie diferite forme, apoi lipește-le vertical pe o masă sau orice altă suprafață plată, astfel încât să fie ușor de decupat. Sub supravegherea ta atentă, invită-l pe cel mic să decupeze fiecare foaie urmărind atent conturul diverselor forme. Acest joc este excelent pentru îmbunătățirea coordonării ochi-mână și dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor.

 

Sper că ideile mele au reușit să vă stârnească creativitatea. Indiferent ce alegeți să faceți, cel mai important este să petreceți momente plăcute împreună și să vă bucurați de zilele calde vară, creând amintiri prețioase și construind relații puternice.

Aștept cu nerăbdare să aflu la ce activități interesante te-ai gândit tu și să îmi scrii în secțiunea de comentarii care dintre ideile mele ți-a plăcut cel mai mult.  

Un comentariu pe “7 activități distractive și educative pentru copii

  1. Simona Asaftei says:

    Mulțumim frumos pentru aceste idei de activități ,chiar sunt super bune .Ce frumos era odată când eram eu copil ,nu exista telefoane ,mă jucam cu alti copii cât era ziua de lungă și niciodată parcă nu era de ajuns ,acuma mă uit la fetele mele că ar sta încontinu pe telefoane dacă s-ar putea ,le mai lasă când nu mai au baterie .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.