7 dovezi clare ale EVOLUȚIEI umane! S-au schimbat foarte multe ASPECTE în ultimii ani!

Tot ce există pe Pământ evoluează. Deși uneori schimbările se petrec în decursul a câteva secole, oamenii de știință din lume nu își pierd niciodată interesul de a le studia. Iată câteva lucruri care dovedesc faptul că oamenii evoluează în fiecare zi:

1. Adulții pot să bea lapte

Inițial, oamenii puteau să bea și să absoarbă laptele numai în copilărie, dar o genă a evoluat astfel încât și adulții să poată face asta. Gena a devenit necesară după domesticirea vacilor, a caprelor și a oilor. Cei mai mulți oameni care pot să absoarbă lactoza au strămoși care au trăit în Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia de Sud.

2. Măselele de minte nu mai apar

Dantura omului modernă diferă de cea a strămoșilor noștri. Dinții noștri sunt mai mici, iar unor oameni nu le apar deloc măselele de minte. Acest lucru se întțmplă pentru că mâncarea noastră este mai moale. La oamenii care mai au măsele de minte, acestea apar între 18-25 de ani.

3. Numai unii dintre noi au ochi albaștri

FOLLOW ME

3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻  Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania.  Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul.  Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎  În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră.  Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi:  🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali
🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară
🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător  Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun!  Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?
3 lecții despre sustenabilitate pe care le-am luat cu mine și în 2023 👆🏻 Anul trecut am fost implicată într-un proiect care mi-a plăcut extrem de mult din toate punctele de vedere: #FaptePentruUnViitorMaiBun by @lidlromania. Având 3 copii cu vârste atât de diferite, nu aveam cum să nu observ cât de mult evoluează lucrurile în tot ceea ce ține de creșterea lor de la un copil la altul. Dacă în 2006, când am devenit mamă pentru prima oară, preocuparea pentru mediu era extrem de puțin abordată, în 2018, când s-a născut Nicholas, lucrurile stăteau complet diferit. Între timp, Alesia avea și ea deja 6 ani și era deja mica noastră ecologistă pentru că școala ei pune foarte mult accent pe subiectele ce țin de protejarea Planetei. 🌎 În prezent, avem la îndemână foarte multă informație despre sustenabilitate, dar și foarte multe modalități prin care să reușim ca prin obiceiurile noastre de zi cu zi să lăsăm o amprentă cât mai puțin dăunătoare în urma noastră. Cele mai simple lucruri pe care le putem face începând de azi: 🌿 să consumăm mai multe produse de la producători locali 🌿 să evităm cât mai mult risipa alimentară 🌿 să ne îndreptăm mai mult atenția către alimentele BIO, crescute cu etică și respect pentru mediul înconjurător Lumea din jurul nostru este într-o continuă schimbare și îmi doresc ca eu să fiu de partea bună a baricadei. Le datorez asta copiilor mei, pentru un viitor mai bun! Tu ce #FaptePentruUnViitor mai bun ți-ai propus să faci?

Inițial, toți oamenii aveau ochi căprui, dar acum 6-10 mii de ani a avut loc o mutație și așa au apărut oamenii cu ochi albaștri. Așa cum am învățat cu toții, alela genetică responsabilă de ochii albaștri nu este dominantă. Cu toate acestea, încă reușește să „supraviețuiască”.

4. Înălțimea medie crește

De-a lungul evoluției, înălțimea oamenilor a tot crescut. Într-o sută de ani, din 1880 până în 1980, înălțimea medie a bărbațiilor europeni a crescut cu 11 cm.

5. Căderea părului

În ceea ce privește părul de pe corp, oamenii moderni sunt diferiți de strămoșii noștri. Pielea noastră este acoperită cu un păr mai subțire și mai deschis la culoare, exceptând zona capului, a axilelor și inghinală. În aceste părți părul poate să fie gros și închis la culoare. Reducerea densității și mărimii firelor de păr ale oamenilor joacă un rol important în termoreglarea prin transpirație. Genele și părul din nas și urechi oferă ceva protecție împotriva factorilor de mediu. Sprâncenele împiedică sudoarea să ne ajungă în ochi. Părul de pe cap poate juca un rol în stabilizarea temperaturii creierului. Pe de altă parte, părul poate fi important și în procesul selecției partenerilor sexuali.

6. Putem să respirăm la o altitudine ridicată

Oamenii din Tibet trăiesc într-una dintre cele mai puțin populate regiuni de pe planetă – munții Himalaya, fără să aibă probleme de respirație din cauza aerului sărac în oxigen. Studiile au arătat că în sângele lor se găsește un nivel mai scăzut de hemogloobine. La oamenii neobișnuiți cu asemenea altitudini, nivelul hemoglobinei din sânge crește, iar sângele se îngroașă.

7. Ne doare spatele

Oamenii moderni merg pe două picioare, spre deosebire de strămoșii noștri îndepărtați. În decursul evoluției coloana noaastră s-a adaptat pentru poziția verticală, dar unii încă au probleme cu durerile de spate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.