7 lucruri care se întâmplă în corpul tău dacă nu DORMI

Lipsa somnului este o epidemie care s-a răspândit în toată lumea, mai ales în secolul XXI, când tehnologia a preluat controlul asupra vieților noastre și dispozitive precum telefoanele mobile au devenit prietenii noștri cei mai buni.

Indiferent ce te ține treaz, nicio scuză nu e bună pentru a nu dormi bine. Iată ce se întâmplă în corpul tău în astfel de cazuri:

În 48 de ore corpul tău va primi mai puțin oxigen

Vei începe să te simți mai lent ca de obicei. În 72 de ore, corpul începe să fie agitat, concentrația scade mai tare și devii predispus la accidente dacă ești la volan.

Lipsa de somn te face prostuț

Pierderea unei ore de somn pe noapte timp de o săptămână va cauza un nivel al degradării cognitive echivalent cu nivelul 10 de alcool în sânge.

FOLLOW ME

Începi să-ți pierzi memoria

Creierul nostru își ține contabilitatea când dormi. Așa numitele „ondulații de vârf ascuțite” sunt responsabile pentru consolidarea memoriei și au loc în timpul somnului cel mai profund. Dacă nu dormi, memoria îți va fi afectată.

Te face foarte neproductiv

Vei deveni neproductiv dacă te prostești și îți pierzi memoria – indiferent dacă motivul e pierderea somnului sau nu. Dacă reușești să dormi câteva ore în plus, vei fi mai productive.

Vei fi depresiv

Dacă nu dormi suficient s-ar putea să ți se schimbe comportamentul, să fii mai pessimist și să ai tendința de a evita oamenii și de a fi singur și tăcut tot timpul.

Sexul e și el afectat

E evident că cineva care e deprimat, agitat tot timpul și nu e productiv la muncă nu poae avea performanțe bune când vine vorba de relațiile intime.

Îmbătrânești mai repede

Lipsa somnului te face să mori mai repede. Pielea uscată și ochii umflați de după o noapte albă arată că îmbătrânești. Cortizolul e un hormon care mărește nivelul stresului din corp și lipsa somnului îl produce. De asemenea, lipsa somnului duce și la o secreție scăzută a Hormonului Uman de Creștere.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.