7 PONTURI pentru a nu fi PĂCĂLIT de ESCROCI

În fiecare zi, escrocii găsesc noi moduri de a avea acces la informațiile despre contul tău bancar pentru a te jefui. De aceea, e important să fii vigilent. Iată câteva sfaturi pentru a te proteja:

1. Cumpărăturile online: plata pentru bunuri sau servicii inexistente
Pentru a evita această situație, cumpără bilete, bunuri sau servicii de pe site-uri web deținute de producători, reprezentanți de vânzări autorizați sau de operatori de transport.

2. Înșelătorii filantropice
Donarea de banii pentru cauze umanitare e la modă, dar ai grijă să nu fie o înșelătorie. Colectarea de fonduri nu se face prin intermediul unor conturi private sau anonime. Pentru a aflu dacă anumiți indivizi spun adevărul, chiar și o conversație scurtă poate fi de folos.

3. Librăriile electronice care spun că au orice carte vrei
Ca să nu plătești pentru un produs inexistent, folosește surse online bine cunoscute și de încredere atunci când te abonezi sau comanzi o versiune printată a vreunei cărți.

4. Înșelătoria cu slujba de vis
Ai grijă la descrierile de slujbe care sună prea bine: combinațiile de genul „salariu ridicat”, „nu e necesară experiența”, „orar de lucru flexibil” sau „part-time” ar trebui să ți se pară suspicioase de la început.

5. Virusuri
În cazul unui atac cu viruși, totul se întâmplă automat, iar tot ce trebuie să facă potențiala victmă e să descarce un program pe calculator sau telefon. Nu deschide fișiere și nu da click pe link-uri necunoscute, chiar dacă par sigure.

FOLLOW ME

6. Skimmers
Acestea sunt aparate confecționate acasă ce îți iau datele de pe card. Pot consta în camere mini, tastaturi suprapuuse sau chiar bancomate întregi false. Uneori deghizarea e atât de bună încât nici angajații băncii nu știu de ilegalitate. Inspectează cu atenție bancomatul, să nu aibă piese lipite cu superglue sau bandă adezivă și nu folosi bancomatele din străzi necunoscute sau pasaje.

7. Bunuri contrafăcute
Încearcă să cumperi numai de la magazinele online bine-cunoscute și de încredere. Inspectează cu grijă produsul când ajunge acasă și compară-l cu fotografii de pe site-ul producătorului.

sursa: brightside.me

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.