7 SECRETE care te ajută să rămâi SÂNĂTOS când e cineva RĂCIT pe lângă tine

Oamenii care tușesc și strănută pot să împrăștie foarte repede infecția în jurul lor. De aceea e recomandat să stea acasă, ca să nu-i îmbolnăvească și pe colegi. Cum ar trebui însă să se poarte cei din aceeași casă cu persoana bolnavă? Iată câteva sfaturi:

1. Curățenie deplină

Atunci când cineva din casă e bolnav, asigură-te că speli podelele, suprafețele meselor, tăblia patului, mânerele ușilor, întrerupătoarele etc. Folosește substanțe dezinfectante și nu uita să aerisești camerele.

2. Lenjeria de pat și prosoapele

Hainele, lenjeria de pat și prosoapele unei persoane bolnave ar trebui să fie spălate la o temperatură înaltă și, dacă e posibil, cu substanțe dezinfectante. Pentru hainele albe e suficient să folosești înălbitor cu clor. Pentru cele colorate poți să folosești geluri speciale. Nu uita să calci aceste lucruri după spălare, la temperatura maximă suportată. Aceste măsuri de precauție vor ucide virușii.

3. Igiena

FOLLOW ME

Asigură-te că toate șervețelele folosite de pacient ajung repede la coșul de gunoi și că nu rămân pe rafturi sau canapea. Pacientul ar trebui să folosească o periuță de dinți nouă, pe care să o pună separate de a celorlați. După ce s-a vindecat, ar trebui să fie aruncată.

4. Praful

Pacientul ar trebui să evite lucrurile pe care se pune praful, deoarece acolo se strâng și bacteriile și virusurile, precum jucăriile moi, pernele decorative, păturile ușoare și alte asemenea lucruri care ar trebui să fie spălate.

5. Plantele de interior

Plantele de interior care produc fitoncide ucid sau inhibă creșterea bacteriilor patogene, așa că ar merita să ai câteva în casă. Printre cele mai eficiente se numără Aloe Vera, begonia, iedera comună, mirtul etc.

6. Aromatizarea aerului

Aici se aplică același principiu ca la plantele de interior. Uleiurile esențiale produc și ele fitoncide care nu permit reproducerea virusurilor și bacteriilor. Cele mai utile sunt uleiurile de lavandă, eucalipt, busuioc, chimen dulce, citronelă și uleiuri de plante conifer. Sunt bune însă și ceapa și usturoiul. Folosește o lampă de arome pentru a umple aerul din cameră de uleiuri esențiale.

7. Măștile

Când e sezonul răcelilor e foarte posibil să întâlnești oameni care poartă niște măști speciale în locurile publice, ca să nu prindă și ei un virus. Același obicei ar trebui să fie păstrat și acasă. E important să ții cont de două condiții: masca ar trebui să fie purtată la fiecare interacțiune cu pacientul și ar trebui să fie schimbatî frecvent în timpul zilei.

Dacă tu ești pacientul, iată ce poți face pentru a te simți mai bine în aceste momente neplăcute:

1. Hidratează-te 

Bea multe lichide, ca să înlocuiești lichidele pe care le pierzi din cauza bolii.

2. Bea ceva cald și mănâncă supe calde

Acestea pot calma durerea de gât sau tusea. Băuturile pe bază de cafea nu sunt chiar cea mai bună alegere.

3. Spală-te pe față cu apă rece

Atunci când ești bolnav pari obosit și slăbit. Dacă te speli pe față cu apă rece te vei simți mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookies. Continuarea navigării pe site reprezintă acordul tău privind prevederile aplicabile disponibile.